Zie ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/NL/radium-223-dichloride-geeft-significant-langere-overleving-en-veel-betere-kwaliteit-van-leven-in-vergelijking-met-placebo-en-beste-zorg-bij-patienten-met-in-de-botten-uitgezaaide-hormoonresistente-prostaatkanker.html

2 januari 2020: Aanvullend op onderstaand bericht:

Clovis Oncology dient investeringsaanvragen in bij de FDA voor het doen van onderzoek met het stofje FAP-2286 voor therapeutische en beeldvormende klinische studies.

Na goedkeuring van de aanvragen door de FDA, is Clovis van plan een fase 1/2 klinische studie van met lutetium-177 gelabeld FAP-2286 te starten om de dosis en verdraagbaarheid van het op FAP gerichte therapeutische middel te bepalen (fase 1), met uitbreiding naar andere doelgroepen naar meerdere tumortypen (fase 2).

Zie ook deze studie: 571P Preclinical evaluation of FAP-2286, a peptide-targeted radionuclide therapy (PTRT) to fibroblast activation protein alpha (FAP) en het PDF als volledig studierapport (abstract staat onderaan dit artikel)

Klik op de titel voor het persbericht: Clovis Oncology submits Investigational New Drug applications to FDA for FAP-2286 for therapeutic and imaging clinical trial

23 januari 2020: Bron: Persbericht Clovis Oncology (met dank aan Ton die me dit toestuurde)

Maakt FAP-2286 ook inwendige bestraling mogelijk voor uitzaaiingen in organen en weefsels vergelijkbaar met bottumoren?

Wanneer het stofje FAP-2286 werd gekoppeld aan Gallium-68 bij het maken van een PET / CT scan dan werden de tumoren van verschillende vormen van uitgezaaide kanker net zo goed gevonden en in beeld gebracht als een normale PET / CT scan zonder extra bijwerkingen.

Nog mooier wanneer het stofje FAP-2286 werd toegevoegd aan een behandeling met Lutetium-177 als een therapeutisch middel / behandeling bij 10 patiënten met verschillende vormen van uitgezaaide kanker dan werden er geen bijwerkingen gezien van de behandeling bij normaal gezond weefsel. En werden deze patienten in feite behandeld met een vorm van inwendige bestraling. Dat blijkt uit een pre-klinische studie in Duitsland waar artsen uitbehandelde kankerpatienten mogen behandelen met middelen die nog niet zijn geregistreerd. En gepubliceerd op het International Centers for Precision Oncology (ICPO) Foundation Symposium in Bad Berka, Germany

"Ik ben zeer tevreden met onze ervaring tot nu toe met FAP-2286", zegt Prof. Dr. Baum, Chairman and Clinical Director, Theranostics Center for Radiomolecular Precision Oncology at Zentralklinik, Bad Berka, Germany. “Als een beeldvormend middel alleen lijkt het consistent met 18FDG-PET / CT-scanning volgens een schema dat veel handiger is voor patiënten. Bovendien, hoewel duidelijk is dat dit nog in een vroeg stadium is, wanneer gekoppeld aan Lutetium-177, werd FAP-2286 zeer goed verdragen, vertoonde het een behoorlijke 'verblijftijd' in de tumorlaesies en lijkt het na slechts een lage dosis symptomatische verlichting te hebben geboden in verschillende van de patiënten die wij hebben behandeld. Ik geloof dat FAP als doelwit en FAP-2286 als kandidaat-geneesmiddel een zeer opwindend nieuw onderzoeksgebied kunnen vormen in moleculair gerichte radiotherapie.”

Over FAP-2286
FAP-2286 is een nieuw middel dat door 3B Pharmaceuticals wordt onderzocht als een op een peptide gerichte radionuclidetherapie (PTRT) en een beeldvormend middel gericht op het fibroblastactivatie-eiwit alfa (FAP). FAP komt sterk tot uiting / expressie in kankers, waaronder meer dan 90 procent van kwaadaardige tumoren in de borst, longen, darmen en pancreas - alvleesklier.

Clovis is van plan om in de tweede helft van 2020 een nieuwe onderzoeksaanvraag voor geneesmiddelen (IND) in te dienen voor FAP-2286. Clovis zal de wereldwijde klinische studies uitvoeren en heeft Amerikaanse en wereldwijde rechten, met uitzondering van Europa.

Het originele persbericht is te lezen als u op de volgende link klikt: Initial Clinical Experience Reported from FAP-2286 Named-Patient Use at ICPO Symposium

ABSTRACT ONLY| VOLUME 31, SUPPLEMENT 4S488, SEPTEMBER 01, 2020

571P Preclinical evaluation of FAP-2286, a peptide-targeted radionuclide therapy (PTRT) to fibroblast activation protein alpha (FAP)

FAP is a membrane bound protease that has limited expression in normal adult tissues but is highly expressed on cancer associated fibroblasts (CAFs), which are abundant in most tumours. FAP-2286 is a conjugate of a FAP-binding peptide coupled to a radionuclide chelator (DOTA) for use as a potential PTRT for imaging and therapeutic applications. The potency, selectivity, and efficacy of FAP-2286 were evaluated in vitro and in vivo.
View fulltext

Plaats een reactie ...

Reageer op "FAP-2286 een stofje gebruikt naast Lutetium-177, een vorm van inwendige bestraling van tumoren in de botten o.a. voorkomt de bijwerkingen die optreden bij lutetium-177 en is succesvol bij eerste studie met patienten met verschillende vormen van kanker"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Algemene artikelen over radiotherapie >> Cyberknife geeft uitstekende >> Dotatoc, een nieuwe vorm van >> FAP-2286 een stofje gebruikt >> Flash bestraling blijkt uitstekende >> Gamma Knife: recente ontwikkelingen >> leptomeningeale uitzaaiingen >> MRiDian: VUmc - Amsterdam >> Protonenbestraling een overzicht >> Radium-223 is een vorm van >>