Raadpleeg eventueel ook deze lijst:  https://kanker-actueel.nl/NL/studiepublicaties-van-niet-toxische-middelen-en-behandelingen-uit-literatuurlijst-van-arts-bioloog-drs-engelbert-valstar-naast-radiotherapie-bestraling-bij-alle-vormen-van-kanker.html

23 januari 2020: lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/NL/fap-2286-een-stofje-gebruikt-naast-lutetium-177-een-vorm-van-inwendige-bestraling-van-tumoren-in-de-botten-oa-voorkomt-de-bijwerkingen-die-optreden-bij-lutetium-177-en-is-succesvol-bij-eerste-studie-met-patienten-met-verschillende-vormen-van-kanker.html

9 mei 2014: Bron: o.a. Meander ziekenhuis Amersfoort

Rhenium-188-HEDP is een vorm van bestraling die als het ware inwendig uitzaaiingen in het bot aanpakt vergelijkbaar met Radium-223.  Ook Rhenium-188-HEPD wordt via infuus ingebracht. In feite worden alleen de uitzaaiingen bestraald en worden er geen andere organen enz. bestraald waardoor er ook weinig tot geen bijwerkingen zijn van deze vorm van bestralen - radiotherapie. De behandelaars zeggen zelfs dat deze behandelingen verschillende keren kunnen worden herhaald zonder directe ernstige bijwerkingen. De botuitzaaiingen kunnen van verschillende vormen van kanker komen, en is dus niet alleen voor een bepaalde vorm van kanker bestemd. Zowel botuitzaaiingen vanuit prostaatkanker als borstkanker, maar ook vanuit longkanker bv kunnen worden behandeld.

Uit Gent is dit een interessant document http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/000/906/010/RUG01-000906010_2010_0001_AC.pdf 

Hier informatie van de website van het Meanderziekenhuis in Amersfoort dat wel goed te begrijpen is waar ook wordt gemeld dat er een studie loopt bij prostaatkanker en Rhenium-188-HEPD in samenwerking met het VUMC te Amsterdam, Tergooi ziekenhuis in Hilversum, Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp en het St Jansdal in Harderwijk.

Rhenium-188-HEPD

Behandeling van botuitzaaiingen met Rhenium-188-HEDP

De afdeling Nucleaire Geneeskunde van Meander Medisch Centrum is een expertisecentrum voor de behandeling van botmetastasen (botuitzaaiingen) met radionucliden, specifiek met het middel Rhenium-188-HEDP. Hiermee is Meander Medisch Centrum het enige ziekenhuis in Nederland dat patiënten met dit middel behandelt en het enige ziekenhuis in Europa dat Rhenium-188-HEDP voor patiënten met botuitzaaiingen produceert.

Hoe werkt Rhenium-188-HEDP?
Rhenium-188-HEDP is geneesmiddel dat de straling heel precies in de botmetastasen (uitzaaiingen in het bot) brengt. Daardoor worden alleen de uitzaaiingen bestraald en is de stralingsbelasting voor andere lichaamsdelen zo laag mogelijk. Door de straling worden de kankercellen in het bot kapot gemaakt

Voor wie is Rhenium-188-HEDP?
Rhenium-188-HEDP kan worden toegepast bij alle patiënten bij wie botmetastasen met een botscan zijn aangetoond. Deze komen vaak voor bij mensen met prostaatkanker, maar ook bijvoorbeeld bij long- en borstkanker. De behandelend arts bepaalt samen met de patiënt de beste behandeling voor botuitzaaiingen en kan de patiënt doorverwijzen naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde voor de behandeling met het radioactieve geneesmiddel.

Zijn er alternatieven voor Rhenium-188-HEDP?
Er zijn verschillende alternatieve radioactieve geneesmiddelen die gebruikt kunnen worden voor de behandeling van botmetastasen, zoals Samarium-153-EDTMP (Quadramet ®) en Radium-223-chloride (Xofigo®). De gebruikte middelen kunnen verschillen in kenmerken van straling die ze produceren, maar werken in principe hetzelfde: botmetastasen worden heel specifiek in het lichaam bestraald met een radioactieve stof. Rhenium-188-HEDP is de meest krachtig stralende stof, die daardoor ook grotere uitzaaiingen in het bot bestraalt.  

Hoe wordt Rhenium-188-HEDP gemaakt?
De ziekenhuisapotheek van Meander Medisch Centrum heeft als enige in Nederland een Rheniumgenerator, waardoor dit middel zelf gemaakt kan worden. Door zelf het stralende middel Rhenium-188 te koppelen aan het botzoekende middel HEDP, ontstaat het geneesmiddel Rhenium-188-HEDP dat heel specifiek botuitzaaiingen bestraalt.

Voordat Rhenium-188-HEDP wordt toegediend, wordt uitgebreid in het laboratorium gecontroleerd of het middel voldoet aan alle kwaliteitseisen. Voor het maken van radioactieve geneesmiddelen heeft de ziekenhuisapotheek van Meander Medisch Centrum van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een GMP (Good Manufacturing Practice) keurmerk ontvangen. Dit garandeert de kwaliteit en de zelfstandigheid om dit middel te produceren.

Landelijke deskundigheid
Door een bundeling van krachten en expertise van zorgverleners rondom botmetastasen is Meander Medisch Centrum een expertisecentrum voor de behandeling van botmetastasen. De afdeling Nucleaire Geneeskunde is gespecialiseerd in het behandelen van botmetastasen met radioactieve geneesmiddelen, de ziekenhuisapotheek is gespecialiseerd in het produceren van deze middelen en door een samenwerking van de oncologen, urologen, nucleair-geneeskundigen en de bundeling van alle zorg rondom prostaatkanker in het Prostaatcentrum Midden-Nederland, zorgt Meander Medisch Centrum voor optimale zorg van botuitzaaiingen van kanker.

Onderzoek naar verbetering van prostaatkankerbehandeling

Meander Medisch Centrum voert in Nederland studies uit met Rhenium-188-HEDP in combinatie met chemotherapie, om te onderzoeken of de behandeling van prostaatkanker verder verbeterd kan worden. Deze studies worden samen gedaan met het VUMC te Amsterdam, Tergooi ziekenhuis in Hilversum, Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp en het St Jansdal in Harderwijk


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Rhenium-188-HEPD kan uitstekende behandeling van botuitzaaiingen betekenen, zowel therapeutisch als pijnverlichtend"

  • Hannie van Beurden :
    Ik ben een patiënt met borstkanker die is uitgezaaid naar botten en lever, volgens mijn oncoloog is Rhenium-188-HPD niet geschikt voor mij omdat ik uitzaaiingen in de lever heb, is dat zo? Na 3 palliatieve chemo ben ik nu met xeloda bezig ik vind het een heftige kuur. Maar de tumormarkers dalen goed, dus hij slaat wel
    Wachtend op een reactie.
    Groet Hannie van Beurden

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Algemene artikelen over radiotherapie >> Cyberknife geeft uitstekende >> Dotatoc, een nieuwe vorm van >> FAP-2286 een stofje gebruikt >> Flash bestraling blijkt uitstekende >> Gamma Knife: recente ontwikkelingen >> leptomeningeale uitzaaiingen >> MRiDian: VUmc - Amsterdam >> Protonenbestraling een overzicht >> Radium-223 is een vorm van >>