Mocht u kanker-actueel de moeite waard vinden en ons willen ondersteunen om kanker-actueel online te houden dan kunt u ons machtigen voor een periodieke donatie via donaties: https://kanker-actueel.nl/NL/donaties.html of doneer al of niet anoniem op - rekeningnummer NL79 RABO 0372931138 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Amersfoort. Onze IBANcode is NL79 RABO 0372 9311 38   
Elk bedrag is welkom. En we zijn een ANBI instelling dus uw donatie of gift is in principe aftrekbaar voor de belasting.

En als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven: 

https://kanker-actueel.nl/NL/voordelen-van-ops-lidmaatschap-op-een-rijtje-gezet-inclusief-hoe-het-kookboek-en-de-recepten-op-basis-van-uitgangspunten-van-houtsmullerdieet-te-downloaden-enof-in-te-zien.html

6 juni 2016: Bron:

Dat hyperthermie een meerwaarde kan betekenen aanvullend op een reguliere behandeling met chemo, bestraling en immuuntherapie is inmiddels wel duidelijk denk ik. Maar nog altijd wordt dit m.i. veel te weinig toegepast omdat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs zou zijn. Vaak gaan mensen dan maar zelf naar het buitenland en doen hyperthermie naast hun behandelingen. Ik weet uit vele verhalen dat dit vaak succes heeft maar vaak moeten ze dit dan zelf betalen.

Hier een casestudie van een 75-jarige man met uitgezaaide prostaatkanker in de blaaswand en omringend zacht weefsel in het bekkengebied en onderbuik die wellicht mensen kan helpen. Bij deze man werd in 33 dagen een pijnvrije en later kankervrije situatie (geen progressie meer van de kanker - kan ook door de leeftijd van de man komen dus wel kritisch bekijken maar er was ook sprake van vergaande vermindering van tumorweefsel) bewerkstelligd door een combinatiebehandeling van radiotherapie - bestraling en electro hyperthermie. Een mooi ervaringsverhaal ondersteund door een gedegen studierapport en wellicht te gebruiken door anderen om hun ziektekostenverzekeraar te overtuigen dat een aanvullende hyperthermie behandeling echt zin heeft.

hyperthermiebed Celcisu 42+

Foto: Celcius 24 hyperthermiemachine

Studieomschrijving:

Een 75-jarige man presenteerde zich met een enorme heterogene weke massa van prostaatkanker (T4N1Mx) in de onderbuik - bekken en doorgegroeid in de blaaswand. De patient had veel aanhoudende pijn en er was veel oedeem in de buik te zien. Ook waren rectum en blaas van plaats verschoven door de oedeem en tumormassa. Na handmatig onderzoek bij de patiënt voelde de tumor als een tastbaar abdominale massa die dezelfde grootte had als de kleine bal was. De CT-scan imaging toonde een grote heterogene hyperintense massa afkomstig uit prostaatkanker (zie fig. 1 in PDF document). In verband met de aanhoudende klachten, werd gekozen voor een conservatieve behandeling van radiotherapie - bestraling. Symptomen bij onderzoek waren: oedeem, vergrote prostaat, in het bekken viscerale invasie (uitzaaiingen in zacht weefsel), urineretentie en vergrote druk op de distale einden van de urineleiders. Patiënt werd gedurende 33 dagen behandeld met een combinatie van radiotherapie plus hyperthermie (electro hyperthermie).

De man kreeg 25 bestralingen op het bekkengebied en onderbuik verdeeld over 33 dagen met een drie demensionale zogeheten - 'four-field box techniek (15 MV photon beam Siemens linear accelerator)' met een uitwendige bestralingsdosis dosis van totaal 4500 cGy verdeeld over 25 sessies van 180 cGy. (Ik weet niet of ik dit juist vertaal maar hier de Engelse tekst 'The patient received a three dimensional planned four-field box technique (15 MV photon beam Siemens linear accelerator) with external radiation fields to the pelvic at a dose of 4500 cGy for 25 fractions of 180 cGy.)

Aanvullend kreeg de man 2x per week en totaal 10 behandelingen uitwendig met een electro hyperthermiemachine van Celcius 24 (zie foto bovenin artikel). Er zat minstens 1 uur voor of na de bestralingsessies voor de hyperthermie behandeling. De hele behandelingsperiode duurde 33 dagen in totaal.

Resultaten:    

Twee weken na beëindiging van de behandeling, was het lymfoedeem in de onderbuik bijna volledig verdwenen, bekkenpijn was aanzienlijk verminderd en de urineretentie was ook significant beter. De grootte van de oorspronkelijke tumor was verminderd tot minder dan 1/3 van de oorspronkelijke grootte (tumorvolume waren respectievelijk 633 en 138 cc voor en na RT + HT,). Blaas en rectum waren weer op de juiste plaats te zien en te voelen en alle symptomen ten gevolge van de bekkenmassa waren aanzienlijk verminderd (zie Fig. 3 in PDF document).

Conclusie:

Externe hyperthermie is een invasieve modaliteit voor het leveren van warmte aan het betrokken lichaamsdeel. Gebaseerd op tumor histopathologie kan aan patiënten lokale hyperthermie worden voorgeschreven op het bestralingsgebied als aanvullend geneesmiddel. Volgens eerder uitgevoerde studies, kan hyperthermie de levenskwaliteit verbeteren, een recidief voorkomen en totale overleving verbeteren(4). Onderzoekers die lokale hyperthermie gebruikten zijn het erover eens dat hyperthermie de bijwerkingen van bestraling - radiotherapie niet verhoogd maar juist verkleind (5) en veilig kan worden toegepast. Ook bij patiënten met gevorderde prostaatkanker, kan hyperthermie samen met radiotherapie veilig en effectief zijn (6).

Combinatie van radiotherapie en hyperthermie was praktisch en effectief voor dit geval van gevorderde prostaat adenocarcinoom in vergelijking met casestudies waarbij alleen radiotherapie - bestraling werd toegepast.

Naar ons beste weten is dit de eerste lokale regionale prostaatkanker hyperthermie case study in Iran, die vaststelt dat hyperthermie een hoopgevende behandleing kan zijn in de behandeling van niet alleen hormoonresistnte prostaat kanker, maar ook voor andere vormen van kwaadaardige tumoren.

Als u klikt op de volgende link kunt u het volledige studierapport in PDF inzien en/of downloaden:  Prostaatkanker case studie met hyperthermie scanbeeld

Ik heb ook links gemaakt naar de studierapporten in de genoemde referenties

Referenties:

1. Fleshner N and Zlotta AR: Prostate cancer prevention: past, present, and future. Cancer. 2007;110(9):1889-99

2. Hensley ML, Blessing JA, Degeest K, Abulafia O, Rose PG, Homesley HD. Fixed-dose rate gemcitabine plus docetaxel as secondline therapy for metastatic uterine leiomyosarcoma: a Gynecologic Oncology Group phase II study. Gynecol Oncol. 2008;109(3):323–8.

3. Wiedemann GJ, Robins HI, Katschinski DM, et al. Systemic hyperthermia and ICE chemotherapy for  sarcoma patients: rationale and clinical status. Anticancer Res. 1997;17(4B):2899-902.

4. Villa S: Hyperthermia and radiotherapy in the management of prostate cancer. In: Hyperthermia in Cancer Treatment. A Primer.Baronzio GF and Hager ED (eds.). Georgetown, Landes– Springer Publishers pp. 2006.183-9.

 5 Baronzio G, Gramaglia A, Fiorentini G. Review. Current role and future perspectives of hyperthermia for prostate cancer treatment. In Vivo. 2009; 23(1):143-6.

6. Hurwitz MD, Kaplan ID, Hansen JL, et al. Hyperthermia combined with radiation in treatment of locally advanced prostate cancer is associated with a favourable toxicity profile.Int J Hyperthermia. 2005;21(7):649–56.


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "75 jarige man met uitgezaaide prostaatkanker in blaaswand en omliggend weefsel pijnvrij en progressievrij door bestraling en hyperthermie copy 1"

  • nic.verschoor :
    Ook ik heb uitgezaaide prostaatkanker.Ik ben 76 jaar.Gebruik pijnpleistersen indien nodig 6 paracetamol pd.

    Vlgns specialist:uitbehandeld, Hoe ontdek je nu dat omringend weefsel aangetast is?

    Zou ik met een MRI-kunnen zien in welk stadium ik zit?

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

75 jarige man met uitgezaaide >> Hyperthermie gebruikt naast >>