22 juli 2012: Manju Ray heeft met collega's enkele jaren geleden de door haar zelf geleide studie bij kankerpatiënten van commentaar voorzien: Critical evaluation of toxic versus beneficial effects of methylglyoxal. Ik zal haar nog eens aanschrijven om te horen hoe het verder is gegaan met de andere patiënten uit haar studie.

Beknopte Nederlandse samenvatting studieverslag (zie elders op deze pagina voor volledige Engelstalige verslag):

Gebaseerd op 'in vitro' studies en 'in vivo' bij dieren hebben onderzoekers in India een studie opgezet bij 24 kankerpatiënten waarvan de meeste in de terminale fase. Er is niet 1 bepaalde kankersoort uitgekozen, maar uitgeprobeerd bij veel verschillende soorten kanker, waaronder: verschillende patiënten met darmkanker met levermetastases, Acute Myolide Leukemie, Non-Hodgkin met metastases naar longen en w.s. lever, eierstokkanker met uitzaaiigen en een falende chemo, borstkanker met uitzaaiingen in bot, longen en lymfeklieren, stembandkanker- 4e recidief, Multiple Myeloma, reciedief en chemo reageerde niet, leverkanker met uitzaaiingen naar pancreas, gemetasteerde blaaskanker, alvleesklierkanker, longkanker met uitzaaiingen en hele slechte fysieke toestand e.a. In totaal dus 24 patiënten.

De behandeling bestond uit een mix van methylglyoxal, vitamine C en vijf soorten vitamine B. Gegeven volgens een bepaald protocol gedurende de periode januari 2000 tot en met juni 2000. (protocol staat ook in rapport maar is me te ingewikkeld dit te vertalen, zie elders op deze pagina) 

Van deze 24 patiënten (zie overzichtschema van alle patiënten elders op deze pagina) stopten vijf ervan met de behandeling en alle vijf stierven kort na het stoppen. Deze patiënten waren een patiënt met nierkanker met uitzaaiïngen naar bot en longen overleden september 2000 nadat in maart met de behandeling was gestart. Een patiënt met longkanker in hele slechte lichamelijke toestand die januari 2000 begon met de behandeling en in juni overleed. Een patiënt met slokdarmkanker met uitzaaiïngen naar longen, borst en lever en waarbij chemo, operatie en bestraling niets had opgeleverd, gestart in mei 2000 en gestorven in juni 2000.  Een patiënt met alvleesklierkanker met uitzaaiïngen naar lever en galblaas, gestart maart 2000, effect leek goed, maar patiënt stopte met de behandeling en stierf enkele weken later in mei 2000. En een patiënt met slokdarmkanker reageerde in eerste instantie goed op de behandeling, maar stopte ermee en stierf enkele maanden later. Van de overgebleven 19 patiënten zijn er na de behandelingsperiode (een half jaar) nog drie overleden. Welke worden niet vermeld. Dit wordt in het rapport toegeschreven aan de te grote schade die de patiënten hadden opgelopen tijdens de chemo en bestralingsbehandelingen vooraf aan de behandeling met methylglyoxal. 

Alle 16 anderen leven een jaar na het stoppen van de behandeling nog steeds, waarvan 11 in een uitstekende conditie en kankervrij. Bij de andere vijf is de ziekte tot stilstand gekomen en wordt in het rapport gesproken van een stabiele situatie. 

Een opmerkelijke passage in het rapport (zie voor volledige studieverslag elders op deze pagina) is deze: In the present context, some comments on the possible effect of methylglyoxal seems worthwhile. It has been suggested for sometime by several investigators that methylglyoxal has both in vitro and in vivo toxic effects (R.H. Nagaraj, I.N. Shipanova and F.M. Faust. J. Biol. Chem. 271 19338 (1996) And (K.N. Sulochana, S. Ramakrishnan, M. Rajesh, K. Coral and S.S. Badrinath Curr. Sce. 80 133 (2001) However earlier studies by Apple and Greenberg and Szent-Györgyi et al had shown the methylglyoxal was well tolerated in vivo. Moreover, the present study clearly indicates that in combination with other protective agents methylglyoxal has no major in vivo toxic effect. If at all there is any minor adverse effect, that is more than  compensated by the apparent total control of malignancy. 

In het kort komt dit erop neer dat methylglyoxal door sommige onderzoekers als giftig is gezien en ondervonden, maar andere onderzoekers en zeker ook in deze studie, weerleggen die uitspraken. Alle patiënten hadden van de behandeling weinig of geen bijwerkingen zo vermeld de studie.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Beknopte samenvatting in het Nederlands van studieverslag over methylglyoxal"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Inleiding op informatie over >> Beknopte samenvatting in >> Volledige studieverslag inclusief >> Overzicht van patiënten die >> Kritisch artikel over de studieresultaten >> Nederlandse patiënten starten >> Brief van professor Manju >> Een artikel over methylglyoxal >> Methylglyoxal bij menselijke >> Kankerpatienten met verschillende >>