3 april 2012: onderstaand artikel al uit 2001 hier geplaatst heeft meer vervolg onderzoek opgeleverd. Scroll in linkerkolom naar recente informatie over effecten van met name lycopeen en beta-caroteen en vitamine A bij kanker in de mond en keel al of niet als aanvulling op reguliere behandelingen als radiotherapie - bestraling en chemo.

mei 2001: Bron: Op de site http://www.ortho.nl lazen we het volgende:

Zie ook literatuurlijst van arts-bioloog drs. Valstar voor meer studies over effect van betacaroteen bij mond- en keelkanker.

Bètacaroteensuppletie bij patiënten met kanker in de mondholte blijkt minimaal een jaar lang de situatie te verbeteren, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. De onderzoekers die geleid werden door dr. H. Garewal, zetten een onderzoek op waarbij gekeken werd hoe lang een bètacaroteensuppletie effect had en hoe lang een behandeling volgehouden moest worden. Hiervoor werden 54 patiënten met mondkanker 6 maanden behandeld met 60 mg bètacaroteen per dag. Vervolgens werd de groep die reageerde op de behandeling gesplitst in een groep die 12 maanden placebo ontving en een groep die doorging met de bètacaroteen.
Na 6 maanden bleken 26 patiënten goed te reageren op de bètacaroteen. In de periode daarna bleken 2 patiënten in de placebo en twee patiënten in de bètacaroteengroep op te leven binnen 12 maanden. Garewal concludeerde hieruit dat patiënten ongeveer een jaar lang voordeel hadden van een bètacaroteen suppletie.
Volgens Garewal moeten er nieuwe strategieën worden opgezet om deze bevindingen in een behandeling te verwerken.

Literatuur: Arch Otolaryngol Head Neck Surg 1999; 125:1305-1310


Plaats een reactie ...

Reageer op "Betacaroteen remt progressie van kanker in mondholte."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Aspirine zou kanker in mond >> Antioxidanten - Beta caroteen >> Betacaroteen remt progressie >> Calendula gel vermindert ontstekingen >> Chinese kruiden hebben vaak >> Groenten en fruit en een vezelrijk >> Immuunstimulerende voedingsupplement >> Interferon Alfa-2a en isotretinoin >> Interferon, retinoid - vitamine >> L-alanyl-L-glutamine vermindert >>