Wie advies wilt over hoe het microbioom te verbeteren zou contact op kunnen nemen met deze website: Www.microbiome-Center.nl Voor zowel artsen als individuele burgers staat een groep van artsen en wetenschappers klaar om u een persoonlijk advies te geven.

13 september 2021: Bron: Cancer Cell

Darmbacteriën en darmschimmels beïnvloeden de immuunrespons door chemotherapie of immmuuntherapie na een behandeling met radiotherapie op een positieve manier. Daarentegen zorgt het doden van darmbacteriën met antibiotica voor een slechtere immuunreactie van bv immuuntherapie na bestraling. Zij vonden ook hoe tumor-geassocieerde macrofagen schimmels detecteren via een door Dectin-1 gemedieerd mechanisme. Dat blijkt uit een Israëlische studie bij dieren met borstkanker en melanomen

Kernpunten die werden gevonden in de studie en die volgens de onderzoekers van groot belang is voor alle vormen van kanker waarbij kankerpatiënten worden bestraald zijn deze:

  • Commensale bacteriën ondersteunen antitumor-T-celreacties na bestralingstherapie
  • Uitputting van darmbacteriën leidt tot uitbreiding van commensale schimmelpopulaties
  • Commensale schimmels bevorderen pro-tumor macrofaagacties door antitumor-T-cellen te belemmeren
  • Tumor-geassocieerde macrofagen detecteren schimmels via een door Dectin-1 gemedieerd mechanisme

Hieronder een vrije vertaling van een gedeelte van een artikel over deze studie uit Appliedradiationoncology

Volgens onderzoekers van Cedars-Sinai spelen darmschimmels en bacteriën een tegengestelde rol bij het reguleren van de werkzaamheid van de anti-tumor immuunrespons na bestralingstherapie. De studie, gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Cancer Cell, bouwt voort op eerdere studies die zich richtten op de rol van darmbacteriën bij het beïnvloeden van immuunresponsen op chemotherapie en immuuntherapie. De onderzoekers probeerden te bepalen welke rol zowel bacteriën als schimmels in de darm zouden kunnen spelen bij de reactie op bestralingstherapie.

In normale menselijke darmen leven biljoenen micro-organismen. Deze zogenaamde commensale micro-organismen zijn "vriendelijke" bacteriën en schimmels die helpen bij het verwerken van voedingsstoffen en een sleutelrol spelen bij het reguleren van het immuunsysteem bij alles, van infecties tot allergieën. Het Israëlische onderzoeksteam ontdekte dat het verminderen van de niveaus van commensale schimmels in de darmen de anti-tumor immuunrespons bij de muizen na bestralingstherapie verhoogde. Omgekeerd toonden ze aan dat uitputting van commensale bacteriën de antitumorrespons verminderde.

"Wetenschappers weten al lang dat bacteriën in de darm het immuunsysteem beïnvloeden", zegt Stephen L. Shiao, MD, PhD, directeur van de afdeling Radiation Biology, universitair hoofddocent Radiation Oncology & Biomedical Sciences aan Cedars-Sinai, en de studie hoofdauteur. “We geloven nu dat er een yin-en-yang relatie bestaat tussen darmbacteriën en schimmels. Als je bacteriën uitput door bijvoorbeeld antibiotica te gebruiken, verstoort dat de balans in het microbioom - de gemeenschap van bacteriën, schimmels en mogelijk andere microben in het lichaam. Het effect is om ruimte te creëren voor schimmels om zich te vermenigvuldigen en de antitumorimmuunrespons te dempen.”
De potentiële impact van deze ontdekking is verstrekkend omdat bijna de helft van de patiënten met kanker, waaronder hersen-, hoofd- en nek-, long-, borst-, gynaecologische en prostaatkanker, bestralingstherapie ondergaan als onderdeel van hun behandelingsregime, legde Dr. Shiao uit.
"In onze muisstudies was de impact van darmbacteriën en schimmels op de immuunrespons tegen kanker hetzelfde bij zowel borstkanker als melanoom - zeer verschillende kankers", zei Dr. Shiao. "We denken dat dit erop wijst dat darmbacteriën en schimmels anti-tumor immuunresponsen beïnvloeden bij veel, zo niet alle soorten kanker.">>>>>>>lees verder het originle artikel  

Het volledige studierapport zoals gepubliceerd in Cancer Cell is tegen betaling verkrijgbaar: 

Article

Commensal bacteria and fungi differentially regulate tumor responses to radiation therapy

Referred to by
Erick Riquelme, Florencia McAllister
Bacteria and fungi: The counteracting modulators of immune responses to radiation therapy in cancer
Cancer Cell, Available online 2 September 2021, Pages

Highlights

Commensal bacteria support antitumor T cell responses following radiation therapy

Depletion of intestinal bacteria leads to expansion of commensal fungal populations

Commensal fungi promote pro-tumor macrophage actions by impeding antitumor T cells

Tumor-associated macrophages sense fungi through a Dectin-1-mediated mechanism

Summary

Studies suggest that the efficacy of cancer chemotherapy and immunotherapy is influenced by intestinal bacteria. However, the influence of the microbiome on radiation therapy is not as well understood, and the microbiome comprises more than bacteria. Here, we find that intestinal fungi regulate antitumor immune responses following radiation in mouse models of breast cancer and melanoma and that fungi and bacteria have opposite influences on these responses. Antibiotic-mediated depletion or gnotobiotic exclusion of fungi enhances responsiveness to radiation, whereas antibiotic-mediated depletion of bacteria reduces responsiveness and is associated with overgrowth of commensal fungi. Further, elevated intratumoral expression of Dectin-1, a primary innate sensor of fungi, is negatively associated with survival in patients with breast cancer and is required for the effects of commensal fungi in mouse models of radiation therapy.
Plaats een reactie ...

Reageer op "Darmschimmels - darmbacterien beïnvloeden de immuunreactie na radiotherapie op positieve manier. Doden van darmbacterien door antibiotica heeft negatief effect op immuunreacties na bestraling"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Studiepublicaties van niet-toxische >> Aloe Vera gel geeft geen enkel >> CIRT - Carbon Ion Radiotherapy >> CIRT - carbon ion radiotherapie >> Dagelijks een bewegingsprogramma >> Darmschimmels - darmbacterien >> Gember aanvullend naast chemo >> Kurkuma - curcumine supplementen >> Lijnzaad voorkomt en herstelt >> low molecular weight hyaluronic >>