17 augustus 2018: lees ook dit artikel:

https://kanker-actueel.nl/schildwachtkliermethode-sentinelmethode-bij-melanomen-voorlopig-niet-zinvol.html

3 juni 2018: lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/chirurgie-pdt-foto-dynamische-therapie-met-bremachlorin-geeft-veel-betere-overall-overleving-op-5-jaar-dan-alleen-chirurgie-van-melanomen-vanuit-moedervlekken-ontstaan.html

18 april 2012: inmiddels wordt de schildwachtklier procedure bij melanomen zoals in onderstaande artikelen vermeld en getoetst bijna altijd standaard uitgevoerd. O.a. ook in het VUMC Amsterdam. 

De informatie van het VUmc is inmiddels verwijderd van de website van het VUmc maar het gaat om deze studie: Molecular Upstaging Based on Paraffin-embedded Sentinel Lymph Nodes. Ten-Year Follow-up Confirms Prognostic Utility in Melanoma Patients

Achtergrond    

Een van de eigenschappen van een kwaadaardig gezwel is dat er uitzaaiïngen/metastasen kunnen ontstaan. Dit wil zeggen dat cellen zich losmaken van het gezwel en in de bloedbaan of in het lymfe systeem terecht komen. Wanneer de cellen in het bloed terechtkomen worden ze versleept verder in het lichaam, waar ze zich kunnen nestelen bijvoorbeeld in de lever of in de long.

In een vroegere fase kunnen ook cellen zich losmaken en in het lymfe systeem terecht komen. Deze cellen worden met de lymfe getransporteerd naar de lymfklieren. Ieder (wisselend) deel van onze huid, orgaan of deel van orgaan voert de lymfe af naar een bepaalde klier in het lymfklier station. Dat wil zeggen bijvoorbeeld voor een melanoom op het been dat delen van de huid de lymfe transporteren naar een lymfklier in de lies. De kwaadaardige cellen worden in de lymfklier (=schildwachtklier, SWK) uitgefilterd.

Met andere woorden ieder deel van de huid, orgaan of deel van orgaan heeft zijn eigen lymfklier(=schildwachtklier) in het regionale lymfdrainage systeem ( in de lymfklieren ). De gang van zaken bij de schildwachtklier procedure is om de desbetreffende lymfklier in de lies op te sporen. Op de plaats waar het melanoom gezeten heeft wordt een radioactieve stof ingespoten, welke met de lymfe getransporteerd wordt naar de lymfklier.

In VU medisch centrum, chirurgische oncologie, wordt de SWK routinematig opgespoord bij patiënten met borstkanker, melanoom en dikke darmkanker.

 

13 december 2004: bron: persbericht van VUMC Amsterdam

Hoewel in mei 2004 Zwitserse onderzoekers nog beweerden en aantoonden dat het heel erg moeilijk is om via lymfklieronderzoek de uitzaaiïngskansen van melanomen te voorspellen komt nu de VU - Amsterdam met een persbericht naar buiten dat het vroegtijdig opsporen en verwijderen van aangetaste schildwachtklieren bij melanomen maar liefst 35% meer patiënten zou kunnen genezen van melonoomkanker. Een onvoorstelbaar hoog percentage en een persbericht dat heel veel hoop zal geven aan melanoompatiënten. We hebben het oorspronkeljke studierapport nog niet kunnen inzien maar zodra we het hebben zullen we dit ook hier publiceren. Wel staat onder dit persbericht een abstract van een eerder dit jaar gepulbiceerd onderzoek van Donald Morton over methode om lymfklieronderzoek te doen en te interpreteren voor o.a. melanomen. Maar het abstract is ons te summier en ook te medisch gesteld, dat we daar weinig concreets uit kunnen halen. Maar helpt artsen wellicht om meer duidelijkheid over genoemd onderzoek en toegepaste methode te krijgen.

Vroegtijdig opsporen schildwachtklieren vergroot overlevingskansen huidkankerpatiënten
Het vroegtijdig opsporen en in een aantal gevallen het verwijderen van uitzaaiingen in de lymfklieren - de schildwachtklierprocedure - vergroot uiteindelijk de overlevingskansen van patiënten met een agressieve vorm van huidkanker (het melanoom) met ongeveer 35%.

Dit blijkt uit de eerste resultaten van een wereldwijde (Europa, Verenigde Staten en Australië) studie onder meer dan 2000 melanoom patiënten. Ook in Nederland wordt de schildwachtklierprocedure bij het melanoom in enkele centra uitgevoerd. De afdeling chirurgische oncologie van het VU medisch centrum vervult hierin een voortrekkersrol.

De voorlopige resultaten van de studie zijn bekendgemaakt door studieleider professor Donald Morton tijdens een internationaal congres in Los Angeles, USA. Het melanoom is een bijzonder agressieve vorm van huidkanker die jaarlijks bij zo'n 2000 mensen in Nederland wordt vastgesteld. Vaak is er sprake van veranderingen in een moedervlek zoals jeuk, verkleuring of bloeden.

Tijdens een schildwachtklierprocedure worden de lymfeklieren van een patiënt met huidkanker (melanoom) opgespoord met een licht radioactieve stof en kleurstof. Deze klier wordt vervolgens verwijderd voor microscopisch onderzoek. Wanneer uitzaaiing optreedt van een melanoom vindt dit bijna altijd plaats via het lymfestelsel. Vanuit deze klier kan de ziekte zich verder verspreiden. Als die eerste lymfeklier - de schildwachtklier - geen kankercellen bevat, dan kun je er bijna zeker van zijn dat ook de andere lymfeklieren niet zijn aangetast. Het verwijderen van deze lymfklier geeft geen aanleiding tot blijvende problemen voor de patiënt.

Doordat deze methode nu ook bewezen effectief is voor melanoom patiënten, zijn voor vele honderden patiënten de vooruitzichten om te genezen sterk verbeterd.

Het toepassen van het schildwachtklier onderzoek bij patiënten met een melanoom wordt nu als 'standard of care' (de norm voor goede zorg) beschouwd, net zoals dat geldt voor borstkankeronderzoek. Hier een in maart 2004 gepubliceerd onderzoek naar wijze van lymfklieronderzoek bij melanomen door zelfde onderzoeker dr. Donald Morton

Clinicopathological Utility of Molecular Staging for Melanoma Patients Undergoing Sentinel Lymphadenectomy Hiroya Takeuchi, MD, Bret Taback, MD, Christine Kuo, MS and Dave S. B. Hoon, MSc, PhD From the Department of Molecular Oncology, John Wayne Cancer Institute at Saint John’s Health Center, Santa Monica, California. Correspondence: Address correspondence and reprint requests to: Dave S. B. Hoon, MSc, PhD, Department of Molecular Oncology, John Wayne Cancer Institute, 2200 Santa Monica Blvd., Santa Monica, CA 90404; Fax: 310-449-5282; E-mail: Hoon@jwci.org. ABSTRACT Lymphatic mapping and sentinel lymph node (SLN) biopsy have been validated in malignant melanoma. We hypothesized that histopathologically negative SLNs may contain occult metastases that can be identified by sensitive molecular approaches such as quantitative reverse transcriptase-polymerase chain reaction (RT-PCR) assay. We previously demonstrated that RT-PCR-based detection of occult metastasis in frozen SLNs upstaged early-stage cutaneous melanomas and that a multiple specific mRNA marker (MM) RT-PCR assay was an independent predictor of disease outcome. We recently developed an MM RT-PCR using electrochemiluminescence (ECL) and quantitative real-time detection assays. These assays can detect occult metastatic melanoma cells in paraffin-embedded (PE) SLNs and are of clinical utility for retrospective analysis of specimens with long-term follow-up. The molecular detection of occult metastasis in PE SLNs has significant clinicopathologic and logistic advantages over molecular analysis of frozen SLNs.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Diagnose melanomen: Vroegtijdig opsporen schildwachtklieren vergroot overlevingskansen van patiënten met huidkanker - melanomen met 35 procent. Schildwachtklier procedure wordt inmiddels standaard uitgevoerd in het VUMC"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

AI scanner ziet direct of >> Op biopsie gebaseerde behandelingen >> Schildwachtkliermethode - >> Diagnose: Melafind, een apparaat >> Diagnose melanomen: Kans op >> Regulier - Melanomen: overzicht >>