Aan dit artikel is enkele uren gewerkt. Opzoeken, vertalen, plaatsen enz. Als u ons wilt ondersteunen dan kan dat via een al of niet anonieme donatie. Elk bedrag is welkom hoe klein ook. Klik hier als u ons wilt helpen kanker-actueel online te houden. Wij zijn een ANBI organisatie dus uw donatie is in principe aftrekbaar voor de belasting.

2 februari 2014: het volledige studierapport is inmiddels gratis in te zien, zie onderaan artikel.

28 juni 2012: Bron: Am J Clin Nutr July 2012 ajcn.035972

Gebruik van soja - zie ook isoflavonen - vermindert de kans op een recidief van borstkanker significant met gemiddeld 25% en vergroot de kans op overall overleving, al was deze laatste uitkomst niet statistisch significant.

Dit blijkt uit een meta analyse van 3 prospectieve studies. 2 Amerikaanse studies en 1 Chinese studie. Totaal werden de gegevens verwerkt van 9514 vrouwen die primaire borstkanker hebben overleefd in de periode van 1990 en 2006. "De bevindingen van onze studie suggereren dat matige soja inname via voedsel veilig is voor overlevenden van borstkanker", aldus dr. Xiao-Ou Shu van de Vanderbilt University School of
Medicine in Nashville, Tennessee. Het verband tussen soja inname en een recidief van borstkanker verschilde echter per land. In China was de risicovermindering maar net significant (p = 0,06), terwijl in de VS het verschil veel groter was.

De studie betrof de gegevens van 9514 vrouwen die borstkanker hebben overleefd in de periode 1991 tot 2006. Na een gemiddelde follow-up periode van 7,4 jaar, waren er 1.171 doden, 881 daarvan waren direct gerelateerd aan de borstkanker en 1.348 vrouwen hadden een recidief. De onderzoekers ontdekten dat vrouwen die ten minste 10 mg isoflavonen per dag aten een significante vermindering van 25% hadden op een recidief. Ook bleek er een trend in de richting van minder sterfte door borstkanker, maar dit bleek niet statistisch significant.

De kans op een recidief daalde met toenemende isoflavonen inname, bijvoorbeeld vrouwen in het kwart met de hoogste inname hadden 36% minder risico op een recidief in vergelijking met vrouwen uit het kwart met de laagste inname. De relatie tussen isoflavonen gebruik en een recidief was iets sterker onder vrouwen met oestrogeen receptor-negatieve borstkanker. Bij vrouwen met oestrogeen receptor-positieve borstkanker,
was het risico op een recidief significant minder alleen voor vrouwen die ook tamoxifen erbij gebruikten.

Hieronder het abstract van de studie. Het volledige studierapport: Soy food intake after diagnosis of breast cancer and survival: an in-depth analysis of combined evidence from cohort studies of US and Chinese women is gratis in te zien.

Hier het abstract van deze studie:

Soy food consumption of ≥10 mg isoflavones daily was associated with a nonsignificant reduced risk of breast cancer–specific mortality and a statistically significant reduced risk of recurrence

Soy food intake after diagnosis of breast cancer and survival: an in-depth analysis of combined evidence from cohort studies of US and Chinese women1,2,3

  1. Xiao Ou Shu

Abstract

Background: Soy isoflavones have antiestrogenic and anticancer properties but also possess estrogen-like properties, which has raised concern about soy food consumption among breast cancer survivors.

Objective: We prospectively evaluated the association between postdiagnosis soy food consumption and breast cancer outcomes among US and Chinese women by using data from the After Breast Cancer Pooling Project.

Design: The analysis included 9514 breast cancer survivors with a diagnosis of invasive breast cancer between 1991 and 2006 from 2 US cohorts and 1 Chinese cohort. Soy isoflavone intake (mg/d) was measured with validated food-frequency questionnaires. HRs and 95% CIs were estimated by using delayed-entry Cox regression models, adjusted for sociodemographic, clinical, and lifestyle factors.

Results: After a mean follow-up of 7.4 y, we identified 1171 total deaths (881 from breast cancer) and 1348 recurrences. Despite large differences in soy isoflavone intake by country, isoflavone consumption was inversely associated with recurrence among both US and Chinese women, regardless of whether data were analyzed separately by country or combined. No heterogeneity was observed. In the pooled analysis, consumption of ≥10 mg isoflavones/d was associated with a nonsignificant reduced risk of all-cause (HR: 0.87; 95% CI: 0.70, 1.10) and breast cancer–specific (HR: 0.83; 95% CI: 0.64, 1.07) mortality and a statistically significant reduced risk of recurrence (HR: 0.75; 95% CI: 0.61, 0.92).

Conclusion: In this large study of combined data on US and Chinese women, postdiagnosis soy food consumption of ≥10 mg isoflavones/d was associated with a nonsignificant reduced risk of breast cancer–specific mortality and a statistically significant reduced risk of recurrence. One of studies included in the After Breast Cancer Pooling Project, the Women's Healthy Eating & Living Study, was registered at clinicaltrials.gov as NCT00003787.

  • Received January 29, 2012.
  • Accepted April 3, 2012.

Plaats een reactie ...

Reageer op "Soja - Isoflavonen: Inname van isoflavonen via voedsel vermindert de kans op een recidief van borstkanker significant met gemiddeld 25 procent en vergroot de kans op overall overleving"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Isoflavonen - soja verminderen >> Soja - Isoflavonen: Inname >> Soja gebruik in voedingspatroon >> Isoflavonen: Zijn fyto-oestrogenen >> Isoflavonen geven geen significant >> Isoflavonen bij borstkanker: >>