21 augustus 2019: Zie ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/autologe-genetisch-gemodificeerde-t-cellen-gericht-tegen-het-humaan-papillomavirus-hpv-16-e6-geeft-bij-patienten-met-vergevorderde-zwaar-voorbehandelde-uitgezaaide-hpv-gerelateerde-kanker-uitstekende-resultaten.html

7 mei 2014: Bron: VUmc

Keelkanker wordt meer en meer veroorzaakt door het HPV virus via orale sexs, maar geeft wel betere overlevingskansen. Dit is de conclusie van arts-onderzoeker Marieke Rietbergen van het VUmc in haar promotieonderzoek.

In 20 jaar tijd is het percentage van vormen van keelkanker veroorzaakt door het HPV virus gegroeid van 5% naar 30%. In Amerika blijkt nu al 70% van alle vormen van keelkanker gerelateerd te zijn aan het HPV virus. Een zorgelijke situatie dus. Een positief puntje hierbij is dat een door het HPV virus veroorzaakte vorm van keelkanker wel duidelijk beter is te behandelen met chemo dan een vorm van keelkanker door andere oorzaken zoals roken en drinken.

HPV virus in mond

Hier het volledige persbericht van het VUmc:

Meer patiënten met HPV-keelkanker, maar wel betere overleving

7 mei 2014 | Promotie

Het percentage keelkanker in Nederland dat veroorzaakt wordt door het humaan papillomavirus (HPV) is de laatste 20 jaar verzesvoudigd, van 5% naar 30%. Veel wisselende seksuele contacten en orale seks zijn risicofactoren voor deze vorm van keelkanker die vooral bij mannen voorkomt. De overleving van patiënten bij wie keelkanker is veroorzaakt door HPV is wel beter dan bij andere keelkankerpatiënten. 'Blijkbaar reageren HPV-positieve keeltumoren dus goed op behandeling met chemo en bestraling', concludeert arts-onderzoeker Michelle Rietbergen, die op 7 mei promoveert bij VUmc.

In Nederland krijgen meer dan 550 mensen per jaar keelkanker. Belangrijke oorzaken hiervan zijn roken en overmatig alcoholgebruik. Uit onderzoek van Michelle Rietbergen blijkt echter dat ook infectie met het humaan papillomavirus (HPV) steeds vaker keelkanker veroorzaakt, met name bij mannen. HPV is het virus dat baarmoederhals kanker bij vrouwen kan veroorzaken.

Rietbergen vergeleek de overleving van patiënten met HPV-positieve keelkanker met die van patiënten met keelkanker veroorzaakt door roken en overmatig alcoholgebruik. Vijf jaar na de diagnose leeft nog zeventig procent van de patiënten met HPV-positieve keelkanker, terwijl dit percentage bij de andere groep slechts veertig procent is. Blijkbaar reageren de HPV-positieve keeltumoren dus goed op de behandeling door middel van chemo en bestraling. Dit kan betekenen dat patiënten met HPV-positieve keelkanker in de toekomst mogelijk een minder zware chemo- of bestralingsbehandeling hoeven te ondergaan. Daarom worden alle keelkankerpatiënten in Nederland tegenwoordig getest op HPV. Omdat het cruciaal is om hiervoor een betrouwbare HPV-test voor keelkanker te gebruiken, onderzocht Rietbergen verschillende testen die in omloop zijn. Zij toonde aan dat de combinatie van een immunokleuring met daarna een HPV-DNA-test het beste werkt.

Pleidooi voor HPV-vaccin
Het percentage keelkanker in Nederland dat veroorzaakt wordt door het humaan papillomavirus (HPV) is de laatste 20 jaar gestegen van 5% naar 30%. Dat blijkt uit Rietbergens promotieonderzoek onder patiënten van VUmc in de periode 1990 tot en met 2010. Veel wisselende seksuele contacten en orale seks zijn risicofactoren voor deze vorm van keelkanker die meer bij mannen voorkomt dan bij vrouwen. Rietbergen benadrukt dat deze feiten pleiten voor HPV-vaccinatie. ‘Door inenting kan je niet alleen baarmoederhalskanker bij vrouwen voorkomen, maar mogelijk ook deze vorm van keelkanker bij vrouwen én mannen.’ Voordat ook mannen zullen worden gevaccineerd tegen HPV zal eerst de effectiviteit van het vaccin bij hen moeten worden aangetoond. Op dit moment wordt hier volop onderzoek naar gedaan.

Promovendus:  M.M. Rietbergen
Titel proefschrift: The Role of Human Papillomavirus in Head and Neck Cancer
Promotoren:  prof.dr. R.H. Brakenhoff, prof.dr. C.R. Leemans, prof.dr. P.J.F. Snijders
Copromotor:  prof.dr. E. Bloemena

Datum 7 mei 2014
Tijd 15:45 tot 16:45
Locatie Aula, Vrije Universiteit

Plaats een reactie ...

1 Reactie op "HPV virus nu al voor 30 procent oorzaak van keelkanker in Nederland. In Amerika is dat al voor 70%. Aldus arts-onderzoeker Michelle Rietbergen van het VUmc"

  • geertje :
    Sinds 2008 heb ik een een relatie met een man die recent een virale tumor(hpv) achter op zijn tong heeft. Wij zijn niet elkanders eerste partner, Mijn vraag is of ik riscio loop, Ik ben inmiddels 50 jaar en bij het BVO altijd pap 1 als uitslag vernomen, nimmer genitiale wratten. Welk risico heb ik tav cervixcarcioom? Welke tijd nam het virus in beslag bij mijn partner tot deze gevolgen, hier is geen schuldvraag aan de orde.Maar puur omdat men mij verteld dat ik een uitstrijkje moet maken incluisief hpv onderzoek, heeft dat zijn nut?

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Autologe genetisch gemodificeerde >> Regulier - Mond- en keelkanker: >>