Mocht u de informatie op onze website kanker-actueel.nl waarderen dan wilt u ons misschien ondersteunen met een donatie

Ons rekeningnummer is: RABO 37.29.31.138 t.n.v. Stichting Gezondheid Actueel in Terneuzen. 

Onze IBANcode is NL79 RABO 0372 9311 38 BIC/SWIFTCODE RABONL2U

Als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven.

En we hebben een ANBI status


1 februari 2021: Bron: National Library of Medicine

Wanneer slokdarmkankerpatiënten worden geopereerd krijgen ze standaard na de operatie een paar weken enterale voeding - vloeibare sondevoeding via maagsonde. Wanneer deze standaard enterale voeding (Ensure merk) werd verrijkt met immunonutrition (IMPACT = Impact Enteral is een enterale peri-operatieve sondevoeding. Volledige voeding, eiwitrijk, isocalorisch, met arginine, omega-3 en nucleotiden) gedurende een week voor en een week na de operatie verminderde dat sterk ernstige complicaties gerelateerd aan de operatie. Maar nog belangrijker de 5-jaars ziekteprogressievrije overleving en overall overleving verbeterde ook behoorlijk veel met respectievelijk 11 en 13 procent.

  • Postoperatieve infectieuze complicaties en veranderingen in therapeutische antibiotica waren significant lager in de IG-groep dan in de EG-groep (respectievelijk P = 0,048 en P = 0,012).
  • De progressievrije overlevingspercentages van 5 jaar in de IG- en EG-groepen waren respectievelijk 75% en 64% (P = 0,188), en de totale overlevingspercentages waren respectievelijk 68% en 55% (P = 0,187).
De onderzoekers concluderen dan ook: Perioperatieve immunonutritie kan de vroege postoperatieve voedingstoestand verbeteren en postoperatieve infectieuze complicaties verminderen bij patiënten met slokdarmkanker die een slokdarmoperatie ondergaan.

En dat voor slechts 1 week voor en 1 week na een op[eratie is wel veelzeggend. Want de patiënten werden verdeeld in twee groepen en kregen ofwel immunomodulerende enterale voeding (IMPACT-groep; IG) ofwel standaard enterale voeding (Verzeker-groep; EG) continu gedurende 7 dagen voor en 7 dagen na de operatie.

Het volledige studierapport is tegen betaling in te zien. Hier het abstract:

Nutrition

Volume 59, March 2019, Pages 96-102
Nutrition
Applied nutritional investigatiion

Efficacy of perioperative immunonutrition in esophageal cancer patients undergoing esophagectomy

Highlights

Perioperative immunonutrition improved early postoperative nutritional status in patients with esophageal cancer undergoing esophagectomy.

Perioperative immunonutrition reduced postoperative infectious complications after esophagectomy.

Perioperative immunonutrition reduced duration of antibiotic use after esophagectomy.

Abstract

Objective

Malnutrition is common in patients with esophageal cancer, resulting in increased postoperative complications and mortality. Although preoperative immunonutrition can significantly reduce the incidence of postoperative infectious complications, its effect in patietns with esophageal cancer undergoing esophagectomy remains unclear. The aim of this study was to investigate the effects of perioperative immunonutritional support on the postoperative course and long-term survival of this group of patients.

Methods

This prospective, randomized study enrolled 40 patients with thoracic esophageal carcinoma undergoing esophagectomy. The patients were divided into two groups and received either immunomodulating enteral nutrition (IMPACT group; IG) or standard enteral nutrition (Ensure group; EG) continuously for 7 d before and 7 d after surgery. Nutritional status, such as rapid turnover protein, postoperative intensive care unit (ICU) length of stay (LOS), postoperative hospital LOS, morbidity, and mortality were investigated prospectively.

Results

There were no significant differences in patient demographic characteristics between the two groups. Levels of retinol-binding protein, as a rapid-turnover protein, were significantly higher on postoperative day (POD) −1, 7, and 14 in the IG compared with the EG group (P = 0.009, P = 0.004, and P = 0.024, respectively). The incidence of postoperative infectious complications and changes to therapeutic antibiotics were significantly lower in the IG group than in the EG group (P = 0.048 and P = 0.012, respectively). There was no significant difference in postoperative ICU or postoperative hospital LOS between the two groups. The 5-y progression-free survival rates in the IG and EG groups were 75% and 64%, respectively (P = 0.188), and the overall survival rates were 68% and 55%, respectively (P = 0.187).

Conclusions

Perioperative immunonutrition may improve early postoperative nutritional status and reduce postoperative infectious complications in patients with esophageal cancer undergoing esophagectomy.






Plaats een reactie ...

Reageer op "Immunonutrition gegeven aan slokdarmkankerpatiënten voor en na een slokdarmoperatie geeft betere 5-jaars overleving (68 vs 55 procent) en minder complicaties na operatie in vergelijking met enterale voeding - sondevoeding"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Studiepublicaties van niet-toxische >> Immunonutrition gegeven aan >> Slokdarmkanker en dieet en >> Aspirine kan mond- en keelkanker >> Shenyi (een van ginseng afgeleid >> Chinese kruiden als aanvulling >> Enterale voeding (via sonde) >> EPA (eicosapentaenoic acid) >> Fructus Bruceae olie verbetert >> PSK (Coriolus Versicolor) >>