27 oktober 2011: Bron: the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC)
Primaire leverkanker blijkt veelal veroorzaakt te worden door leefstijlgewoontes en hepatitus B en C. Dit blijkt uit een groot Europees bevolkingsonderzoek in 10 landen bij ca. 500.000 mensen gedurende 8 jaar. Vooral het effect van roken dat maar liefst 50 procent voor zijn rekening zou nemen is extreem hoog en veel hoger dan bv. door hepatitus B en C.
Resultaten Chronische hepatitis B virus (HBV) of hepatitis C virus (HCV) infection (OR = 9.10, 95% confidence interval = 2.10 tot 39.50 en OR = 13.36, 95% CI = 4.11 to 43.45, respectievelijk), zwaarlijvigheid (OR = 2.13, 95% CI = 1.06 tot 4.29), vroegere of nog steeds roken (OR = 1.98, 95% CI = 0.90 tot 4.39 and OR = 4.55, 95% CI = 1.90 to 10.91, respectievelijk), en veel gebruik van alcohol (OR = 1.77, 95% CI = 0.73 tot 4.27) werden gerelateerd aan primaire leverkanker - HCC - hepatocellular carcinoma. Roken werd gerelateerd aan bijna de helft van de primaire leverkanker gevallen (47.6%), waar respectievelijk 13.2% en 20.9% werden gerelateerd aan chronische HBV en HCV infecties. Zwaarlijvigheid en veel alcohol was voor respectievelijk 16.1% en 10.2% verantwoordelijk. Bijna twee derde (65.7%, 95% CI = 50.6% to 79.3%) van de ontstane primaire leverkanker - hepatocellular carcinomas kan worden gerelateerd aan een van deze risico factoren.
Hier het abstract van de studie welke u tegen betaling in kunt zien als u hier klikt op de website van The Journal of the National Cancer Institute
Smoking contributed to more hepatocellular carcinomas in this Europe-wide cohort than chronic HBV and HCV infections. Heavy alcohol consumption and obesity also contributed to sizeable fractions of this disease burden
Source: JNCI
Hepatocellular Carcinoma Risk Factors and Disease Burden in a European Cohort: A Nested Case–Control Study
- Dimitrios Trichopoulos,
- Christina Bamia,
- Pagona Lagiou,
- Veronika Fedirko,
- Elisabeth Trepo,
- Mazda Jenab,
- Tobias Pischon,
- Ute Nöthlings,
- Kim Overved,
- Anne Tjønneland,
- Malene Outzen,
- Francoise Clavel-Chapelon,
- Rudolf Kaaks,
- Annekatrin Lukanova,
- Heiner Boeing,
- Krasimira Aleksandrova,
- Vassiliki Benetou,
- Dimosthenis Zylis,
- Domenico Palli,
- Valeria Pala,
- Salvatore Panico,
- Rosario Tumino,
- Carlotta Sacerdote,
- H. Bas Bueno-De-Mesquita,
- Henk J. Van Kranen,
- Petra H.M. Peeters,
- Eiliv Lund,
- J. Ramón Quirós,
- Carlos A. González,
- Maria-Jose Sanchez Perez,
- Carmen Navarro,
- Miren Dorronsoro,
- Aurelio Barricarte,
- Björn Lindkvist,
- Sara Regnér,
- Mårten Werner,
- Göran Hallmans,
- Kay-Tee Khaw,
- Nick Wareham,
- Timothy Key,
- Isabelle Romieu,
- Shu-Chun Chuang,
- Neil Murphy,
- Paolo Boffetta,
- Antonia Trichopoulou and
- Elio Riboli
+ Author Affiliations
- Correspondence to:
Dimitrios Trichopoulos, MD, PhD, Department of Epidemiology, Harvard School of Public Health, 677 Huntington Ave, Kresge Bldg, Boston, MA 02115 (e-mail: dtrichop@hsph.harvard.edu).
- Received February 28, 2011.
- Revision received September 2, 2011.
- Accepted September 6, 2011.
Abstract
Background To date, no attempt has been made to systematically determine the apportionment of the hepatocellular carcinoma burden in Europe or North America among established risk factors.
Methods Using data collected from 1992 to 2006, which included 4 409 809 person-years in the European Prospective Investigation into Cancer and nutrition (EPIC), we identified 125 case patients with hepatocellular carcinoma, of whom 115 were matched to 229 control subjects. We calculated odds ratios (ORs) for the association of documented risk factors for hepatocellular carcinoma with incidence of this disease and estimated their importance in this European cohort.
Results Chronic hepatitis B virus (HBV) or hepatitis C virus (HCV) infection (OR = 9.10, 95% confidence interval = 2.10 to 39.50 and OR = 13.36, 95% CI = 4.11 to 43.45, respectively), obesity (OR = 2.13, 95% CI = 1.06 to 4.29), former or current smoking (OR = 1.98, 95% CI = 0.90 to 4.39 and OR = 4.55, 95% CI = 1.90 to 10.91, respectively), and heavy alcohol intake (OR = 1.77, 95% CI = 0.73 to 4.27) were associated with hepatocellular carcinoma. Smoking contributed to almost half of all hepatocellular carcinomas (47.6%), whereas 13.2% and 20.9% were attributable to chronic HBV and HCV infection, respectively. Obesity and heavy alcohol intake contributed 16.1% and 10.2%, respectively. Almost two-thirds (65.7%, 95% CI = 50.6% to 79.3%) of hepatocellular carcinomas can be accounted for by exposure to at least one of these documented risk factors.
Conclusions Smoking contributed to more hepatocellular carcinomas in this Europe-wide cohort than chronic HBV and HCV infections. Heavy alcohol consumption and obesity also contributed to sizeable fractions of this disease burden. These contributions may be underestimates because EPIC volunteers are likely to be more health conscious than the general population.
Gerelateerde artikelen
- Studiepublicaties van voeding, voedingstoffen, niet-toxische middelen en behandelingen uit literatuurlijst van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar, specifiek bij leverkanker en leveruitzaaiingen
- Aerobics oefeningen gedurende 12 weken verminderen vorming van fibrose en leververvetting bij patiënten met metabole geassocieerde leververvetting (MAFLD) en verbeteren cardiovasculaire conditie
- Ambovex, een plantenderivaat met immuunstimulerende eigenschappen geeft uitstekende resultaten bij patienten met primaire leverkanker door vermindering en verdwijning van de levertumoren binnen 6 maanden
- Arabinoxylaan (MGN-3) verbetert significant 2 jaars overleving (35% vs 6,7%) en langere ziektevrije tijd (15 procent) bij lokale chemospoelingen met respectievelijk ethanol en olie bij operabele primaire leverkanker
- Arsenic trioxide intraveneus in combinatie met TACE geeft veel betere resultaten voor in longen uitgezaaide gevorderde primaire leverkanker dan TACE alleen
- BCAA, een reeks van bepaalde aminozuren gegeven aan patiënten die een leveroperatie of leverperfusie ondergingen, verkort significant de ligduur in het ziekenhuis en vermindert significant complicaties, zoals infecties
- Cannabis: UMCG Groningen gaat onderzoek doen naar effecten van wietolie - cannabis na twee genezen leverkankerpatienten copy 1
- Hoge inname van plantaardige of meervoudig onverzadigde vetten gaat gepaard met verminderd risico op primaire leverkanker - HCC
- Hyperthermie samen met TACE - Trans Arteriele Chemo Embolisatie en/of PEI (Ethanol injecties) geeft significant beter effect op overall overleving en ziektevrije tijd bij patienten met primaire leverkanker aldus een gerandomiseerde studie bij 65 patienten
- Koffie kan voor 50% risico op primaire leverkanker voorkomen, aldus twee langjarige prospectieve studies onder ca. 65.000 mensen
- Leefstijl gewoontes zoals roken, te veel en vet eten, alcohol en hepatitus B en C zijn samen voor ca. 65 procent verantwoordelijk voor primaire leverkanker.
- Leverreiniging door o.a. klisma: Het nut van leverreiniging.
- Medicinale paddestoelen: Negenjarige studie bewijst dat functionele voedingssuppletie AHCC, een mix van medicinale paddestoelen - PSK, de kans op een recidief bij leverkanker drastisch vermindert en de overlevingskans sterk vergroot
- Menatetrenone (vitamine K2) vermindert bij operabele leverkanker de kans op een recidief significant - 42,7 % na 1 jaar en 27,3% na 3 jaar ) en verbetert 3 jaars overleving met 23 %. Nieuwe meta analyse bevestigt resultaten
- Synbiotica - meerdere soorten probiotica - vermindert significant (12 tot 30 procent) kans op ernstige ontstekingen bij operatie van primaire levertumoren.
- Traditionele Chinese Kruiden - TCM voorkomen veel beter een recidief van levertumoren en geeft 45 procent betere overall overleving dan Trans Arteriele Chemo Embolisatie (TACE) copy 1
- Aanvullende - complementaire - niet toxische behandelingen en middelen bij primaire leverkanker: een overzicht
Plaats een reactie ...
Reageer op "Leefstijl gewoontes zoals roken, te veel en vet eten, alcohol en hepatitus B en C zijn samen voor ca. 65 procent verantwoordelijk voor primaire leverkanker."