Aan dit artikel is enkele uren gewerkt, opzoeken, vertalen, plaatsen enz. Als u ons wilt ondersteunen met een donatie dan kan dat via deze link, elk bedrag hoe klein ook is welkom. Daarmee zorgt u er mede voor dat kanker-actueel online kan blijven bestaan.

24 november 2011 Bron: The Lancet

Voor vrouwen met borstkanker is er geen bewijs dat het vaststellen van beginnende borstkanker door een MRI (magnetic resonance imaging) het behandelings resultaat, ziektevrije tijd na behandeling en overall overleving, verbetert.
Slechts voor een kleine groep vrouwen met een verhoogd risico door erfelijke borstkanker (BCRA mutaties 1 en 2) en voor vrouwen die in hun familie andere vrouwen met borstkanker hebben of hebben gehad is er beperkt bewijs dat regelmatig screenen via MRI een effect heeft op de uiteindelijke overall overleving c.q. ziektevrije tijd..
Een regelmatige MRI laten maken lijkt wel iets beter dan andere methoden voor de beoordeling van de effecten van pre operatieve chemotherapie en het identificeren van de primaire tumor bij vrouwen die zich in eerste instantie meldden met opgezette lymfklieren - meestal in de oksel. Maar volgens de onderzoekers is dat een beperkte groep vrouwen .Dit blijkt uit de resultaten van een meta analyse van gerandomiseerde studies vanaf 2001, gepubliceerd in the Lancet van afgelopen week. Deze meta analsye is een elektronisch literatuuronderzoek van artikelen verschenen van 1 mei 2001-25 mei 2011 in PubMed, Embase en Cochrane.
Het gebruik van MRI screening voor borstkanker, maar ook voor andere vormen van kanker is met name in de Verenigde Staten heel gebruikelijk. Ook voor de controle en begeleiding van behandelingen wordt de MRI meer en meer gebruikt. Er is echter weinig tot geen onderzoek naar het werkelijke effect van MRI screening gedaan.
.
Resultaten:

Het sterkste bewijs van een positief effect voor het gebruik van een MRI als een screening tool werd gevonden bij vrouwen met een BRCA mutatie en bij vrouwen met een familiegeschiedenis van borstkanker. MRI heeft een betere gevoeligheid dan mammografie voor de detectie van invasieve borstkanker, wat resulteert in de detectie van kleinere vormen van kanker. Echter, geen van de
prospectieve gerandomiseerde trials van borstkanker screening met MRI - hetzij bij vrouwen in het algemeen of bij vrouwen met een hoog risico - had overall overleving en ziektevrije tijd als doel van onderzoek. Dus of de voordelen zijn te vertalen in een overlevingsvoordeel is nog onbekend, aldus onderzoekleidster Dr Morrow.

De onderzoekers vonden ook weinig bewijs dat een MRI de korte termijn of lange termijn effecten van een borstbesparende operatie verbetert. De onderzoekers gebruikten daarvoor de resultaten uit twee gerandomiseerde trials - MONET (Eur J Cancer 2011; 47:879-886.) en Comice (Lancet. 2010, 375:563-571) - waaruit bleek dat het screenen van patiënten met een MRI niet hebben geleid
tot een daling van de chirurgische ingrepen. Ook het alsnog vinden van kanker in de contralaterale borst via een MRI blijkt geen bewijs te geven voor een uiteindeljk positief resutlaat. Want hoewel er wel een studie is geweest waaruit bleek dat een MRI kanker op kan sporen in de contralaterale borst die door een mammografie is gemist op het moment van de eerste borstkanker
diagnose (N Engl J Med 2007;. 356:1295-1303) geeft dr. Morrow aan dat er geen goed onderzoek is gedaan naar het uiteindelijke effect op het resultaat als overall overleving en ziektevrije tijd.

Al met al is de conclusie van de onderzoekers dat MRI screening in veel gevallen weinig tot geen effect heeft op een behandeling voor borstkanker, in welk stadium dan ook. Voor mensen die dit nog niet weten: als een eerste diagnose borstkanker wordt geconstateerd en er een operatie mogelijk is, of een biopt van het aangetaste weefsel kan worden genomen, laat dan aub een genentest in de vorm van een mammaprint maken.

Hier een korte samenvatting van de studie. Voor het volledige studierapport van de meta analsye klikt u hier en kunt u inzien bij the Lancet als u daar geregisteerd bent of betaalt.

The Lancet, Volume 378, Issue 9805, Pages 1804 - 1811, 19 November 2011 doi:10.1016/S0140-6736(11)61350-0Cite or Link Using DOIMRI for breast cancer screening, diagnosis, and treatment

MRI is used widely both for screening women who are at increased risk of breast cancer and for treatment selection. Prospective studies confirm that MRI screening of women with known or suspected genetic mutation results in a higher sensitivity for cancer detection than does mammography. However, survival data are not available. In women with breast cancer, MRI detects cancer not identified with other types of screening. In two randomised trials, this increased sensitivity did not translate into improved selection of surgical treatment or a reduction in the number of operations. Data for longer-term outcomes such as ipsilateral breast tumour recurrence rates and contralateral breast cancer incidence are scarce, but to date do not show clear benefit for MRI. MRI is better than other methods of assessing the response to neoadjuvant chemotherapy, and is helpful in identifying the primary tumour in patients who present with axillary adenopathy.

Plaats een reactie ...

Reageer op "Diagnose: MRI screening bij borstkanker geeft weinig tot geen invloed op behandelingsresultaten als ziekte vrije tijd en overall overleving bij vrouwen met borstkanker. Alleen vrouwen met BCRA 1 en 2 mutaties kunnen hiervan profijt hebben."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Diagnose: MRI screening bij >> MRI scan, Ultrasound, Petscan >>