10 augustus 2022: Ik kwam deze studie tegen waar nog patiënten aan mee kunnen doen. Hier de beschrijving van de studie. Klik op de titel voor link hoe deel te nemen:

Project

Stereotactische radiotherapie en stabiliserende operatie gecombineerd binnen 24 uur bij instabiele wervelmetastasen: een gerandomiseerd onderzoek

Projectomschrijving

Uitzaaiingen in het skelet (botmetastasen) zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen met vergevorderde kanker. Dit veroorzaakt vaak pijn en verslechtert de levenskwaliteit van patiënten en hun partners. De standaardbehandeling om deze pijnklachten te bestrijden is conventionele radiotherapie. Wanneer er sprake is van een instabiele wervelkolom of een (dreigende) fractuur door de uitzaaiing, is een operatie nodig. In de huidige situatie worden patiënten met instabiele wervelmetastasen eerst geopereerd (gestabiliseerd), en pas na een tijdsinterval van minimaal 2 weken bestraald, om complicaties in het wondgebied te voorkomen. Hierdoor duurt het lang voordat effectieve pijncontrole optreedt en de patiënt kan beginnen met mobiliseren.

Onderzoek

In deze gerandomiseerde studie onderzoeken we de effectiviteit van het omdraaien van de volgorde van beide behandelingen, dus eerst radiotherapie en 24 uur later een operatie, om zo het behandelingsinterval te verkorten. Ook onderzoeken we of de nieuwe radiotherapeutische techniek stereotactische bestraling (SBRT) beter werkt dan conventionele radiotherapie bij het behandelen van wervelmetastasen. We vergelijken een controlegroep en een interventiegroep op:

  • fysiek functioneren 4 weken na start van de behandeling
  • pijnvermindering
  • duur van ziekenhuisopname
  • bijwerkingen, zoals wondcomplicaties
  • kwaliteit van leven
  • progressievrije overleving.

Verder voeren we een kosten-effectiviteitsanalyse uit om de waarde van de behandelprocedure in de klinische praktijk te evalueren.

Verwachte resultaten en impact

Wanneer we bewijs kunnen leveren voor bestralen en opereren in een korter tijdsinterval:

  • kunnen beide behandelingen binnen 1 ziekenhuisopname plaatsvinden
  • ervaren patiënten eerder effect van de behandelingen
  • herstellen patiënten naar verwachting fysiek sneller
  • ervaren patiënten een snellere pijncontrole
  • kunnen zorgprofessionals naar verwachting systemische therapie (behandeling voor het hele lichaam in plaats van lokaal) sneller hervatten.
Dit schrijft onderzoeksleidster dr. Lenny Verkooijen op een blog over de studie:

Symptoombehandeling in de palliatieve fase

Herstel mobiliteit bij kankerpatiënten met een instabiele wervelkolom door uitzaaiingen

Studie naar sneller herstel door stereotactische radiotherapie en stabiliserende operatie binnen 24 uur

Uitzaaiingen in de botten zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen met (ver)gevorderde kanker. Ze veroorzaken vaak pijn en verslechteren de levenskwaliteit van patiënten en hun naasten. Wij onderzoeken of het ‘omdraaien’ en inkorten van de gecombineerde behandeling voor deze groep patiënten leidt tot sneller herstel van mobiliteit, snellere pijncontrole en snellere start van vervolgbehandeling, zoals chemotherapie en immunotherapie.>>>>>>>>>lees meer

Redactie Lenny Verkooijen en team
Eindredactie ZonMw-team Palliatieve zorg


Plaats een reactie ...

Reageer op "Open studie: Herstel mobiliteit bij kankerpatiënten met een instabiele wervelkolom door uitzaaiingen"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Open studie: Herstel mobiliteit >> 5 bestralingen blijken net >> Radiologische interventietechieken >> Hersentumoren: Richtlijnen >> Bestralen van de borst voor >> Amifostine - Ethyol injecties >> Algemeen: Kinderen die kanker >> Brachytherapie in combinatie >> Operatie plus bestraling van >> Ontstaan van tweede vorm van >>