31 oktober 2021: Zie ook dit artikel: https://kanker-actueel.nl/synbiotica-ingenomen-7-dagen-voor-operatie-bij-patienten-met-darmkanker-vermindert-kans-op-sterfte-aan-infectie-geeft-korter-ziekenhuisverblijf-en-minder-gebruik-van-antibiotica.html

26 augustus 2015: Bron: Complement Ther Med. 2015 Jun;23(3):356-62. doi: 10.1016/j.ctim.2015.03.008. Epub 2015 Apr 4.

Wanneer patiënten met darmkanker die een chemokuur volgen met irinotecan daarnaast ook dagelijks probiotica - melkzuurbacteriën krijgen dan ondervinden deze patiënten beduidend minder last van diarree in vergelijking met patiënten die geen probiotica kregen. Ernstige diarree kwam helemaal niet voor in de probioticagroep tegenover bij 17,4 procent van de patiënten uit de placebogroep. En gewone diarree (goed behandelbaar) kwam 60,9 procent voor bij patiënten uit de placebogroep en "slechts"bij 39,1 procent in de probioticagroep. Dit blijkt uit een placebo gecontroleerde gerandomiseerde studie bij totaal 46 patiënten.

probiotica saccharomyces

De studie was in opzet bedoeld voor 220 patiënten maar omdat de intake van patiënten zo langzaam ging en de resultaten dermate uit elkaar lagen tussen placebogroep en probioticagroep is besloten om bij een instroom van 46 patiënten een tussenbalans op te maken. De studie is door de resultaten uit de tussenevaluatie stopgezet omdat het niet ethisch zou zijn de placegroep de probiotica te onthouden. 

Studieopzet en resultaten:

Tussen januari 2011 and december 2013, zijn 46 patiënten met darmkanker gestart met een nieuwe chemokuur waarin irinotecan een van de chemo's was. Patiënten werden 1:1 gerandomiseerd ingedeeld in een probioticagroep (PRO) of placebogroep (PLA). De probiotica formule Colon Dophilus™, werd oraal gegeven in een dosis van 10×10(9)CFU of bacteria tid, gedurende 12 weken van de chemokuur.  De studie was eerst bedoeld voor 220 patiënten maar omdat het opnemen van patiënten in de studie zo traag verliep zijn de resultaten opgemaakt nadat een totaal van 46 deelnemers waren bereikt, 23 in elke groep.

  • Het geven van probiotica - melkzuurbacteriën leidde tot een volledige vermindering van ernstige diarree graad 3 of 4 in de probioticagroep (niemand kreeg last van ernstige diarree graad 3 / 4) , terwijl in de placebogroep wel 17,4% van de patiënten ernstige diarree graad 3/4 kreeg. (0% for PRO vs. 17.4% for PLA, p=0.11),
  • Ook trad er een duidelijke vermindering op van "gerwone diarree" , een vorm van diarree die goed behandelbaar was. Bij patiënten uit de probioticagroep trad bij 39,1 % een vorm van behandelbare diarree op tegenover bij 60,9% bij de patiënten uit de placebogroep.  (39.1% for PRO vs. 60.9% for PLA, p=0.24).
  • Ook trad er in de probioticagroep geen enterocolitis op tegenover bij 8,7% in de placebogroep (0% for PRO vs. 8.7% for PLA). Patiënten in de probioticagroep gebruikten uiteraard ook veel minder anti-diarree middelen dan de patiënten in de placebogroep. 

probiotica schema

Conclusie:

Het toedienen van probiotica - melkzuurbacteriën bij patiënten met darmkanker die een chemokuur volgen met daarin irinotecan is veilig en kan leiden tot een vermindering van diarree en andere ernstige darmklachten. 

Het volledige studierapport: Prevention of irinotecan induced diarrhea by probiotics: A randomized double blind, placebo controlled pilot study. is tegen betaling in te zien.

Hier het abstract van de studie:


Plaats een reactie ...

Reageer op "Probiotica - melkzuurbacteriën verminderen significant optredende diarree door chemo met irinitocan bij darmkankerpatienten. Gewone diarree 60,9 vs 39,1 procent. Ernstige diarree: 17,4 vs nul procent copy 1"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Synbiotica ingenomen 7 dagen >> Probiotica - melkzuurbacterien >> probiotica - melkzuurbacterien >> Synbiotica vooraf en na operatie >> Probiotica - melkzuurbacterien >> Probiotica - melkzuurbacteriën >> Probiotica - melkzuurbacterien: >>