4 augustus 2011: Bron: persbericht Erasmus Medisch Centrum

Wie tijdens chemokuren blijft roken zou daardoor het effect van chemo (irinitocan) sterk verminderen met wel 40%. Dit stelt Jessica van der Bol in haar proefschrift bij haar promotie. Hier het persbericht over dit proefschrift dat u volledig in kunt inzien als u hier link klikt:

Roken hindert effect chemokuur

Mensen met kanker die roken, schaden daarmee mogelijk het gunstige effect van de chemokuur die ze volgen. Dat heeft onderzoeker Jessica van der Bol van het Erasmus MC vastgesteld.

Omzetting
Van verschillende stoffen in sigarettenrook is bekend dat ze invloed uitoefenen op de bestanddelen van een chemokuur. De tabakstoffen hebben effect op de omzetting van de chemo-ingrediënten in het lichaam.

Blootstelling
Jessica van der Bol onderzocht op de afdeling Interne Oncologie van het Erasmus MC 190 patiënten, zowel rokers als niet-rokers. Al deze mensen volgden een chemotherapie met het bestanddeel irinotecan De rokers bleken een veel lagere blootstelling aan de werkzame stof SN-38 in hun bloed te hebben. Het verschil met de niet-rokers bedroeg maar liefst 40%.

Bijwerkingen
De rokers bleken ook minder last te hebben van een bepaalde bijwerking, namelijk een tekort aan witte bloedcellen. Dit duidt erop dat de chemokuur bij hen waarschijnlijk niet zo krachtig werkte.

Falen therapie
Van der Bol concludeert dat patiënten die roken tijdens hun behandeling mogelijk een verhoogd risico lopen op het falen van de chemotherapie, doordat in hun lichaam irinotecan te snel wordt afgebroken. Patiënten kennen irinotecan onder de merknaam Campto

Weinig bekend
Om de behandeling voor elke individuele patiënt maximaal te laten slagen, heeft Van der Bol in haar proefschrift een nieuwe doseringsformule voor irinotecan ontwikkeld.

Opvallend genoeg is weinig bekend over de invloed van roken op het slagen van behandelingen van kanker. Dit is voor veel mensen belangrijk: ruim een op de drie patiënten met kanker rookt.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Roken zou effectiviteit van chemo sterk verminderen. Dit stelt Jessica van der Bol in haar proefschrift."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Visolie vermindert de bijwerkingen >> DNA mutatie (DPYD genmutatie) >> Roken zou effectiviteit van >> Neutropenie - te lage witte >> Chemokuren en effect op kanker: >> Chemokuren als behandeling >> Chemokuren en hoe misselijkheid >> Onderzoekers ontdekken waarom >> Taxotere, wat is het? hoe >>