23 mei 2011: onderstaand artikel uit 2004 is dus blijkbaar nog steeds actueel. Lees oratietekst van Carin Uyl  die afgelopen week stelde dat er in Nederland grote ongelijkheid bestaat in diagnostiek en behandelingen van kankerpatienten. En dat ook Nederland er slecht afkomt in vergeljiking met het buitenland. In 2004 werd dit dus ook al geconstateerd.

12 februari 2004: Bron: NRC

Arts-bioloog drs. E. Valstar stuurde een ingezonden brief aan de NRC n.a.v. onderstaand artikel. Hierbij ongewijzigd ook deze brief met toestemming van Valstar gepubliceerd: De bijlage waar Valstar aan refereert is een samenvatting van zijn brieven aan o.a. KWF te lezen onder briefwisseling Valstar of lees in alfabetische lijst onder voeding en voedingstoffen en effecten bij kanker. de artikelen van arts-bioloog drs. E. Valstar over effecten van voeding en voedingstoffen bij kanker..

In de NRC van 12 februari verschenen drie artikelen die grote vraagtekens stellen bij de zorg voor kankerpatiënten in Nederland. Hier het derde artikel over wel of niet mogen en willen voorschrijven door oncologen en ziekenhuizen van dure chemokuren die levensverlengend zijn voor kankerpatiënten. Andere artikelen verschenen onder titel: Darmkankerpatiënten krijgen niet de optimale behandeling in Nederland en het derde artikel heeft als kop: Kanker? Eerst op zoek naar een ziekenhuis met geld.


Chemokuren van €10.061 per patiënt

Vanwege geldgebrek krijgen tientallen patiënten met borstkanker en dikkedarmkanker in het ziekenhuis niet de noodzakelijke dure medicijnen, constateert de Nederlandse Vereniging van Medisch Oncologen. Het gaat om drie behandelingen, schrijft de vereniging in het oncologenblad, die het leven van darmkanker- en borstkankerpatiënten met gemiddeld vier tot zes maanden kunnen verlengen. De oncologen hebben berekend dat dit jaar 240 jonge patiënten met een ongunstige borstkankertumor aanspraak maken op taxoïden, 280 patiënten met uitgezaaide borstkanker behandeld moeten worden met trastuzumab, en 653 kankerpatienten met Dukes C dikkedarmkanker oxaliplatine voorgeschreven moeten krijgen. Binnenkort komt daar nog bevacizumab bij voor 1.200 patiënten met uitgezaaide dikkedarmkanker. De vier middelen zijn toegelaten tot de Nederlandse markt en drie van de vier zijn door de beroepsgroep tot standaardtherapie uitgeroepen. Bevacizumab, aldus de NVMO, ,,kan elk moment worden opgenomen in het protocol''. De prijzen variëren van 10.061 euro per patiënt voor een behandeling met oxaliplatine (twaalf kuren) tot 32.000 euro voor een behandeling met bevacizumab (tweewekelijks een kuur gedurende tien maanden). De NVMO heeft uitgerekend dat deze medicijnen, inclusief bevacizumab, dit jaar 55,08 miljoen euro extra kosten, terwijl ziekenhuizen jaarlijks met elkaar zo'n 400 miljoen euro aan medicijnen besteden. Ter vergelijking: aan geneesmiddelen die buiten het ziekenhuis worden gebruikt, gaat per jaar vier miljard euro op. De NVMO heeft in deze berekeningen de dure nieuwe medicijnen voor ,,ondersteunende behandelingen'' niet meegeteld. Zo zijn er nieuwe middelen op de markt tegen braken en misselijkheid voor patiënten met longkanker, met testiskanker en borstkanker.


Plaats een reactie ...

Reageer op "12 februari 2005: Chemokuren van €10.061,-- per patiënt."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

12 februari 2005: bron: NRC: >> 12 februari 2005: Chemokuren >> 12 februari 2005: Darmkankerpatiënten >>