16 maart 2018: Zie ook dit artikel:
20 april 2016: Lees ook dit artikel:
https://kanker-actueel.nl/NL/hoge-waarden-van-vitamine-d-25-hydroxyvitamin-d-40-ngml-of-meer-verminderen-kans-op-krijgen-van-kanker-met-meer-dan-65-procent-in-vergelijking-met-lage-waarden-20-ngml.html en dit artikel plus referentielijst:
22 januari 2010: Bron: de Volkskrant
Vitamine D voorkomt darmkanker met 40% zo bljikt uit een vergelijkende Europese studie tussen 1248 deelnemers met darmkanker en een even grote controlegroep mensen zonder kanker. Aan deze studie is ook meegewerkt door wetenschappers van het RIVM en UMC. Gastro enteroloog Pieter Siersema zegt in de Volkskrant dat de uitkomsten verbluffend zijn: "Siersema noemt de uitkomst verbluffend. Aanwijzingen dat vitamine D de kans op darmkanker verlaagt, bestaan al langer, zegt hij, maar de studieresultaten zijn vaak met elkaar in tegenspraak. Onderzoek komt vooral uit de Verenigde Staten, waar de voeding en de levensstijl anders zijn dan in Europa."
In de studie zijn de vitamine D waarden in het bloed van de deelnemers vergeleken en daaruit blijkt dat heel veel darmkankerpatienten een lagere vitamine D waarden had dan gezonde mensen uit de controlegroep. Zodra we het abstract in kunnen zien zullen we dat hier toevoegen. In deze artikelenreeks onder preventie staan meer studies die bewijzen dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van kanker. Vooral in vis zit veel vitamine D. En natuurlijk zonlicht dat natuurlijk vitamine D aanmaakt.
Hier het abstract van de studie zoals gepubliceerd in BMJ:
BMJ. 2010 Jan 21;340:b5500. doi: 10.1136/bmj.b5500.
Association between pre-diagnostic circulating vitamin D concentration and risk of colorectal cancer in European populations:a nested case-control study.
Jenab M, Bueno-de-Mesquita HB, Ferrari P, van Duijnhoven FJ, Norat T, Pischon T, Jansen EH, Slimani N, Byrnes G, Rinaldi S, Tjønneland A, Olsen A, Overvad K, Boutron-Ruault MC, Clavel-Chapelon F, Morois S, Kaaks R, Linseisen J, Boeing H, Bergmann MM, Trichopoulou A, Misirli G, Trichopoulos D, Berrino F, Vineis P, Panico S, Palli D, Tumino R, Ros MM, van Gils CH, Peeters PH, Brustad M, Lund E, Tormo MJ, Ardanaz E, Rodríguez L, Sánchez MJ, Dorronsoro M, Gonzalez CA, Hallmans G, Palmqvist R, Roddam A, Key TJ, Khaw KT, Autier P, Hainaut P, Riboli E.
International Agency for Research on Cancer (IARC-WHO), Lyon, France. Jenab@iarc.fr
OBJECTIVE: To examine the association between pre-diagnostic circulating vitamin D concentration, dietary intake of vitamin D and calcium, and the risk of colorectal cancer in European populations.
DESIGN: Nested case-control study. Setting The study was conducted within the EPIC study, a cohort of more than 520 000 participants from 10 western European countries.
PARTICIPANTS: 1248 cases of incident colorectal cancer, which developed after enrolment into the cohort, were matched to 1248 controls
MAIN OUTCOME MEASURES: Circulating vitamin D concentration (25-hydroxy-vitamin-D, 25-(OH)D) was measured by enzyme immunoassay. Dietary and lifestyle data were obtained from questionnaires. Incidence rate ratios and 95% confidence intervals for the risk of colorectal cancer by 25-(OH)D concentration and levels of dietary calcium and vitamin D intake were estimated from multivariate conditional logistic regression models, with adjustment for potential dietary and other confounders.
RESULTS: 25-(OH)D concentration showed a strong inverse linear dose-response association with risk of colorectal cancer (P for trend <0.001). Compared with a pre-defined mid-level concentration of 25-(OH)D (50.0-75.0 nmol/l), lower levels were associated with higher colorectal cancer risk (<25.0 nmol/l: incidence rate ratio 1.32 (95% confidence interval 0.87 to 2.01); 25.0-49.9 nmol/l: 1.28 (1.05 to 1.56), and higher concentrations associated with lower risk (75.0-99.9 nmol/l: 0.88 (0.68 to 1.13); >or=100.0 nmol/l: 0.77 (0.56 to 1.06)). In analyses by quintile of 25-(OH)D concentration, patients in the highest quintile had a 40% lower risk of colorectal cancer than did those in the lowest quintile (P<0.001). Subgroup analyses showed a strong association for colon but not rectal cancer (P for heterogeneity=0.048). Greater dietary intake of calcium was associated with a lower colorectal cancer risk. Dietary vitamin D was not associated with disease risk. Findings did not vary by sex and were not altered by corrections for season or month of blood donation.
CONCLUSIONS: The results of this large observational study indicate a strong inverse association between levels of pre-diagnostic 25-(OH)D concentration and risk of colorectal cancer in western European populations. Further randomised trials are needed to assess whether increases in circulating 25-(OH)D concentration can effectively decrease the risk of colorectal cancer.
PMID: 20093284 [PubMed - in process]
Gerelateerde artikelen
- Waarden van circulerende vitamine D in het bloed (25-hydroxyvitamine D) hebben invloed op ontstaan van nagenoeg alle vormen van kanker en niet van 1 specifieke vorm van kanker
- Vitamine D als preventie van kanker: grote overzichtstudie van 63 observatie studies toont gemiddeld 20% tot wel 50% minder risico op borstkanker, eierstokkanker, prostaatkanker en darmkanker door natuurlijke aanmaak van vitamine D door blootstelling aan
- Vitamine D: Gerandomiseerde studie bevestigt grote waarde van vitamine D als preventie van verschillende vormen van kanker.
- Vitamine D voorkomt darmkanker met 40% blijkt uit grote vergelijkende Europese studie.
- Vitamine D blijkt griep te kunnen voorkomen bij kinderen blijkt uit Japanse studie. Kinderen met hoge waarden vitamine D hadden 40% minder risico op griep te krijgen. Artikel geplaatst 16 maart 2010
- Hoge waarden van vitamine D - 25-hydroxyvitamin D (40 ng/mL of meer) verminderen kans op krijgen van kanker met meer dan 65 procent in vergelijking met lage waarden - 20 ng/mL
Plaats een reactie ...
Reageer op "Vitamine D voorkomt darmkanker met 40% blijkt uit grote vergelijkende Europese studie."