21 april 2014: het lijkt me goed dat aanvullend op onderstaand artikel ook dit artikel te lezen: 

Triptolide, een werkzame stof uit Tripterygium wilfordii (lei gong Teng) geneest voor 100 procent muizen met ingespoten alvleesklierkanker binnen 6 weken. En bevestigt de resultaten uit vele eerdere studies met triptolide bij andere vormen kanker met solide tumoren. Waarschuwing voor eigen gebruik van plantje Lei gong Teng wegens hoge giftigheid toegevoegd. daarin beschrijft de voormalige apotheker Charles Wauters van de natuurapotheek wat voor soort plantje c.q. stofje triptolide - thunder god vine is. Maar ondanks de waarschuwing blijft dit zeker interessant.

15 april 2014: Bron: BMJ - open

Het Chinese kruid, thunder god vine van de lei gong teng plant (Tripterygium wilfordii Hook F) geeft significant betere pijnverlichting 55% versus 46% bij reumatische artritis dan het standaard middel methotrexate (merknaam Rheumatrex or Trexall). Nog beter was de pijnverlichting wanneer beide medicijnen gelijktijdig werden gegeven, 77% versus 46%.

Eventuele bijwerkingen, voornamelijk wat spijsverteringsproblemen, bleken gelijk te liggen bij beide medicijnen of combinatie ervan. Dit blijkt uit een in BMJ - open gepubliceerde gerandomiseerde studie bij totaal 207 patiënten met reumatische artritis.

leigongteng plant

Dat bepaalde Chinese kruiden, al of niet als aanvulling, een medicinale werking hebben bewijzen ook de vele studies die zijn gedaan bij vormen van kanker, zie daarvoor onder TCM - Traditionele Chinese Medicijnen.

De basisrichtlijn waneer men spreekt van pijnverlichting is de zogeheten ACR 50 schaal. genoemd naar het American College of Rheumatology, welke betekent dat er sprake is van pijnverlichting als er bij o.a. gevoelige, gezwollen gewrichten en andere crieteria zoals pijn en lichmelijke beperking sprake is van 50% of meer verbetering.

Al eerder hebben kleinere studies uitgewezen dat het Chinese kruid Thunder God Vine pijnverlichting gaf bij reumatische aandoeningen en chronische ontstekingen in vergelijking met placebo en het anti-ontstekingsmedicijn sulfasalazine.

Maar nu is dan aangetoond in een grotere gerandomiseerde studie dat effect van dit Chinese kruid echt voor een significante verbetering zorgt in de pijnverlichting bij reumatische artritis. En vooral dus als beide middelen werden gecombineerd. Van de uiteindlejk 175 patiënten die tot aan het eind van de studie konden wroden gevolgd bleek 55% van de groep die alleen Thunder god Vine kreeg meer dan 50% verbetering te melden op de ACR 50 schaal tegenover 46% van de patiënten die alleen methotrexate kregen. Uiteindelijk bleek dat wanneer patienten beide middelen tegelijk kregen er 77% melding maakten van minimaal 50% pijnverlichting tegenover de 46% in de standaardgroep die alleen methotrexate kregen.

De onderzoekers zeggen zelf dat de patiënten in de studie slechts 12,5 mg methotrexate per week kregen terwijl de gebruikte doses methotrexate in Europa en Amerika vaak hoger liggen. Maar dan nog blijft dit een opmerkelijk resultaat, aldus de onderzoekers

Het studierapport en het abstract wordt morgen op BMJ - open gepubliceerd en zal ik er dan hier bij plaatsen uiteraard.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Artritis - reuma: Chinese kruid, thunder god vine van de lei gong teng plant geeft significant betere pijnverlichting bij reumatische artritis dan het standaard middel methotrexate"


Gerelateerde artikelen