23 oktober 2012: Bron: Villa Media 

Gisteren kreeg ik via Femke een heel verdrietig bericht. Karin blijkt 8 oktober overleden te zijn. Ik had al jaren geen contact meer met haar en was in de veronderstelling dat het goed met haar ging.  Helaas dus niet. Karin heeft ruim 10 jaar geleefd met een volgens Nederlandse oncologen ongeneeslijke vorm van buikvlieskanker ontstaan vanuit endometriose.  Hier een gedeelte uit  een persoonlijk memoriam in Villa Media. van Fieneke Diamand en Kees Schaepman, de journalist die 10 jaar geleden een interview met haar had op VPRO radio. Klik hier voor het radio interview

Personalia – In Memoriam

Karin Jušek 1953-2012

maandag 8 oktober 2012

Woensdag 3 oktober overleed journaliste Karin Jušek, 59 jaar oud. Meer dan tien jaar streed zij tegen een zeldzame vorm van kanker met dezelfde vasthoudendheid die haar journalistieke werk kenmerkte. ‘Een pitbull terriër in mantelpak’, zoals een collega haar typeerde (Karin had net zoveel oog voor onrecht als voor mooie, stijlvolle kleren).

Sinds 1996 was zij correspondent voor NRC Handelsblad in Wenen en leverde zij regelmatig bijdragen aan de VPRO Radio. Eind 2000 werd Karin redacteur van het Financieele Dagblad. Kort na die overstap werd bij haar kanker gediagnosticeerd. Ondanks de pijn bleef zij doorwerken. Water bij de wijn doen was niet haar stijl: je bent journalist of je bent het niet. Haar ziekte pakte zij aan als een project. Het werd een grondig onderzoek naar de staat van de gezondheidszorg. Zij hoopte dat anderen daar baat bij zouden hebben en dat was ook zo.

Lees hier meer informatie over endometriosekanker

17 april 2012: Er stond hier een link naar het radio interview met Karin maar deze was veranderd. Klik nu hier voor het radio interview. voor dit interview met Karin Jusek. 

Dinsdag 30 december 2003 's ochtends van 09.00 tot 10.00 uur zond de VPRO een interview uit met journaliste Karin Jusek over het verschil in haar ervaringen als ongeneeslijk verklaarde kankerpatiënte met de Nederlandse en Duitse gezondheidszorg. M.i. een zeer schrijnend maar zeer juist en scherp opgetekend voorbeeld (m.i. uitstekende journalistieke vraagstelling door journalist Kees Schaapman) waar vele Nederlandse kankerpatiënten al jaren tegenaan lopen in Nederland na de diagnose kanker. Jammer eigenlijk dat een journaliste van de NRC, toch een van de belangrijkste media die aandacht geven aan ontwikkelingen in de gezondheidszorg, hier niet eerder mee naar buiten is gekomen. Maar wel begrijpelijk als je leest wat Karin allemaal heeft meegemaakt. Zo begint het interview dat in z'n geheel op de website van de VPRO  te lezen is:

"Journalist Karin Jusek hoorde twee jaar geleden dat zij niet lang meer te leven had. Diagnose: kanker in een ver gevorderd stadium. Er was een lange lijdensweg aan vooraf gegaan: wachten op afspraken met artsen, wachten op uitslagen van onderzoeken, wachten op opname. En vervolgens hoorde zij dat er geen redden aan was. Ze moest alle hoop laten varen. Zij en haar man namen geen genoegen met die boodschap. Na het fatale nieuws belden Jusek en haar man vrienden in het buitenland, ze speurden het internet af en vonden een Duitse kliniek die haar toch nog wilde opereren. 
Nu, twee jaar later, is Karin Jusek gezond verklaard. Maar hoe ziek is de Nederlandse gezondheidszorg?"


Luister en lees uitgeschreven teksten van het hele interview>>>>>>


Plaats een reactie ...

Reageer op "Karin Jusek leek genezen van kanker ontstaan door endometriose door behandelingen in Duitsland, maar overleed helaas 10 jaar later."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Karin Jusek leek genezen van >> Endometriose: ervaringsverhaal >>