3 juli 2024: Bron: the Lancet en NOS.nl

Wereldwijd is er een schrikbarende toename van het aantal mensen met de ziekte van Parkinson

Neuroloog prof. dr. Bas Bloem o.a. werkzaam in het Radboud MC en de bekendste specialist op het gebied van de ziekte van Parkinson zegt tegen een medewerker van de NOS:  "De afgelopen vier jaar steeg het aantal diagnoses bij vijf met ons samenwerkende ziekenhuizen met 25 procent". "Mogelijk is er zelfs sprake van een versnelling.¨

Het was al bekend door de publicatie van een Nederlandse studie (zie ook dit artikel) dat het aantal patiënten met de ziekte van Parkinson wereldwijd in 25 jaar is verdubbeld, met een verwachte verdere verdubbeling in 2040. In Nederland is het aantal patiënten in tien jaar tijd met 30 procent gestegen. Het aantal parkinsonpatiënten is wereldwijd opgelopen naar 11,8 miljoen mensen (peiljaar 2021), waar het er vijf jaar daarvoor nog 6,2 miljoen waren. 

"Het is een schrijnend resultaat", zegt Bas Bloem tegen de NOS. "Parkinson is een van de akeligste dingen die je als mens kunnen overkomen. Het verslechtert de motoriek, het denken, de seksualiteit, het plassen, het poepen en het slapen." De hersenziekte is niet dodelijk, maar wel een progressieve aandoening.

Bas Bloem vindt het extra schrijnend dat de ziekte voor een groot deel vermijdbaar is. In een andere recente studie vat Bloem, samen met een Amerikaanse collega, de verbanden tussen parkinson en milieuvervuiling samen, met name het grootschalige gebruik van verschillende vormen van landbouwgif. 

Nog een citaat uit het artikel van de NOS:

"Ik ben ervan overtuigd dat dit voor een groot deel een 'man-made disease' is", zegt Bloem. Parkinson werd voor het eerst beschreven in de 19e eeuw, in de toen door steenkoolgebruik sterk vervuilde stad Londen. Toch was de ziekte tot in de jaren 70 nog een tamelijke zeldzaamheid, zegt Bloem. Vermoedelijk was toen wel al de kiem gelegd voor de huidige explosie, met de introductie van zeer neurotoxische landbouwgiffen.

Prof. dr. Bas Bloem zegt verder: "Maar het probleem met parkinson is dat het ontstaat na levenslange blootstelling. Dat proces kan tientallen jaren duren, hoewel in Nederland inmiddels ook twintigers en dertigers worden gediagnosticeerd met de ongeneeslijke hersenziekte. De toename van de ziekte wordt ook niet veroorzaakt door de vergrijzing, zegt Bloem.>>>>>>>lees verder het artikel bij de NOS.

De meest recente studie is gepubliceerd in the Lancet en is volledig in te zien in PDF formaat. Klik op de titel voor het volledige studierapport:
 
Global, regional, and national burden of disorders affecting the nervous system, 1990–2021: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2021








Plaats een reactie ...

Reageer op "Parkinson: Aantal patienten met ziekte van Parkinson is schrikbarend gegroeit, vooral door milieuvervuiling als fijnstof en landbouwgif die worden gebruikt in de landbouw en tuinbouw"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Mobiele telefoons kunnen onzichtbare >> Algemene informatie preventie >>