8 mei 2013: Bron: uitzending gemist -  DWDD

Gisteravond bevestigde prof. dr. Bernards in de DWDD dat de strijd tegen kanker in principe is gewonnen. Volgens hem is het inmiddels technisch mogelijk om voor iedereen persoonlijk een aanpak te maken die kanker doet veranderen in een chronische ziekte. Zie ook in gerelateerde artikelen oorlog tegen kanker gaat eindfase in. Hoewel ik persoonlijk veel waardering heb voor prof. dr. Bernards en fan ben van DWDD mistte ik toch wel enkele kritische vragen. Want Matthijs van Nieuwkerk legde toch wel erg veel de nadruk op de financiële kant. Dat we maar veel doneren voor wetenschappelijk onderzoek hoorde ik in de achterliggende boodschap dan komt alles goed. 

Maar wat mij het meest verbaast is dat als prof. dr. Bernards beweert dar er helemaal geen sprake is van kanker gerelateerd aan het orgaan waar de kanker zich openbaart, zoals borstkanker, darmkanker enz. maar van tienduizenden vormen van kanker waarbij de receptoren en de routes die gemuteerde cellen nemen in het lichaam bepalen welke aanpak nodig is, daarover geen vragen wroden gesteld. Maar het is al veel langer bekend dat tumoren in de alvleesklier dezelfde mutatie kunnen hebben dan van tumoren in de longen enz.

Mijn ervaring is, ik ga vaak mee met patiënten naar een second opinion, als kankerpatiënten vragen om een persoonlijke aanpak ze heel vaak afgescheept worden met een aanpak volgens de oude, maar nog steeds geldende richtlijnen gebaseerd op de klassieke indeling. En we moeten praten als Brugman om een meer persoonlijke aanpak te krijgen. Heel rigide wordt vaak vastgehoduen aan de klassieke indeling van borstkanker, eierstokkanker enz. met bijbehorende aanpak volgens de richtlijnen. Terwijl alle wetenschappers en immunulogen ervan overtuigd zijn dat een immuuntherapeutische aanpak op basis van de receptoren, wat de basis is van wat dr. Bernards beweert, het beste uitgevoerd kan worden met eeen juiste bepaling van de mutatie (genenonderzoek), met een zo laag mogelijke tumorload - aantal en omvang zo klein mogelijk - en een goede conditie van de patiënt om tot succes te kunnen komen. 

Maar nee als iemand dan een appèl doet op een persoonljke aanpak dan moet deze persoon eerst een hele rits van chemokuren volgen zoals ze in de richtlijnen worden voorgeschreven waarbij een aanslag wordt gepleegd op de lichamelijke en vaak ook emotionele gesteldheid van de patiënt. En dat is soms echt heel frustrerend. En als dit zou gaan om het kopen van een product, ok we kunnen nog wel even wachten tot het nieuwe er is, maar bij kanker krijgen mensen geen tweede kans meer.  En 1 fout betekent meestal overlijden.

Als ik in de plaats van Matthijs van Nieuwkerk was geweest had ik daarover vragen willen stellen aan dr. Bernards. Wat niet wegneemt dat wat hij en zijn collega's doen echt bijzonder is en ik heb persoonljk met hele grote interesse de uitzending net nog eens zitten bekijken en is zeer de moeite waard.

Klik hier of op onderstaande links voor Uitzending Gemist en de aflevering met dr. Bernards Dr. Bernards was tweede gast die avond.

De Wereld Draait Door (VARA)

di 7 mei 2013, 19:30

Live programma Derk Sauer is met zijn vrouw Ellen Verbeek te gast. Dido Michielsen schreef een boek over hun Russische avontuur. Daar vertellen zij over. Muziek: Miss Montreal en Nielson. Tafelheeer: Koos Postema.

Plaats een reactie ...

Reageer op "Prof. dr. Bernards bevestigt in DWDD dat de strijd tegen kanker in principe is gewonnen. Bekijk hier de uitzending van DWDD van 7 mei 2013"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Prof. dr. Bernards bevestigt >> Oorlog tegen kanker gaat eindfase >>