Rinus (55 jaar) leek te genezen van een uitgezaaide inoperabele endeldarmkanker (lever, lymfklieren en longen) door combinatie behandeling van hyperthermie en dendritische celtherapie en met een gezonde leefstijl en extra voedingsuppletie. De eerste maanden aanvullend op Irinitocan plus Avastin, maar al snel zonder chemo en Avastin.  Binnen 9 maanden werd Rinus toch operabel en augustus 2009 is Rinus eerst geopereerd aan restant van rectumtumor en eind oktober 2009 zijn de restanten van zijn levertumoren weggehaald door 60% van zijn lever weg te snijden. Door een recidief is Rinus uiteindelijk maart 2011 overleden.  

1 januari 2010: Hier de letterlijke teksten uit de video van Rinus en Els over hoe zij zijn omgegaan met Rinus zijn eerst inoperabele in lever, lymfklieren en longen uitgezaaide endeldarmkanker - rectumkanker. Een heel bijzonder verhaal. Bijzonder vooral door de manier van zoeken en keuzes maken en vooral ook de vasthoudendheid van Rinus en Els en het blijvende geloof ondanks soms tegenslagen om een inoperabele rectumkanker te kunnen overleven.

Rinus Goeman 

Overlever van in de lever en longen inoperabele uitgezaaide endeldarmkanker (graad IV)
 
Rinus zegt:
Je denkt niet over het woord kanker na. Dat overkomt bij wijze van spreken die ander maar zelf, zover denk je niet eens. Je bent gezond, je sport, je eet gezond, ik ben vegetariër, ja en in 1 keer pats boem en niet zo’n klein beetje ook natuurlijk.
 
Commentaartekst 1:
Juli 2008, net terug van vakantie, wordt bij Rinus uitgezaaide endeldarmkanker geconstateerd.
 
Els zegt:
Tijdens de vakantie was hij zo bezig met zijn stoelgang en naar de WC gaan werd steeds moeilijker en in de vakantie heb ik besloten en dat ook tegen Rinus gezegd: Je gaat na de vakantie naar de huisarts want ik vertrouw het niet meer.
 
Rinus zegt:
Die had binnen 1 minuut al door wat er aan de hand was. Ze heeft me onmiddelijk doorgestuurd naar het ziekenhuis. Daar is via een endoscopie een kwaadaardige tumor geconstateerd. Dat was de derde week van juli 2008. En 2 weken later op een CT-scan uitzaaiingen naar lever en long.
 
Commentaartekst 2:
In eerste instantie lijkt de tumor operabel en wordt aan Rinus in het Anthonie van Leeuwenhoek ziekenhuis een genezende behandeling voorgesteld.
 
Rinus zegt:
Ik ben eerst een 6 weken in een traject gestapt waarin men mij toch wilde genezen. En heeft men voorgesteld: bestraling, chemo en opereren. Maar op het laatste stukje van dat traject komt dan een zogenaamde petscan en die zegt dan je bent niet operabel. Dus daar heb je dan 6 weken mee verloren. En dan denk je was het niet slimmer geweest om eerst die petscan te doen. Nou kritiek is niet mogelijk op de geneeskunde, daar wordt men nerveus van. Nou dan maar niet. Ik vond het een logische volgorde, heeft ook te maken met wachttijden enz. Ja en toen vond ik het verloren tijd. Had ook anders uit kunnen pakken, eerlijk is eerlijk.
 
Commentaartekst 3:
Rinus wordt vanaf dat moment als ongeneeslijk beschouwd. Alleen een palliatieve behandeling met systemische chemo plus Avastin is nog mogelijk. Maar Rinus legt zich er niet bij neer ongeneeslijk te zijn en gaat op zoek naar andere mogelijke behandelingen.Wel start hij ook met de chemo en Avastin.
 
Rinus zegt:
Nadat ik uit het traject ben gezet van dat onderzoek waar ik niet meer aan mee kon doen ben ik onmiddelijk begonnen met een chemokuur. Daarvan heb ik 3 kuren volledig afgemaakt met Oxaliplatin, Avastin en Xeloda. Van die Oxaliplatin ging je zo’n beetje dood aan en nadat ik wetenschappelijke rapporten had gevonden via Pubmed en Kanker-Actueel heb ik mijn internist daarmee geconfronteerd en ben ik gestopt met Oxaliplatin. Het middel waar platina in zit. Omdat het niet goed is en ze was het daar ook mee eens dus ik krijg het dan ook niet meer. En toen heb ik vrij snel besloten om een complementaire therapie te gaan kiezen waarbij voor mij de drive was het immuunsysteem. Dus je zou kunnen zeggen dat het mentale systeem wat invloed had op dat prachtige immuunsysteem heel belangrijk was.
 
Rinus zegt in beeld terwijl hij sap inschenkt en drinkt: 
Dan doen we nog wat granaatappelsap erbij. Dat schijnt ook allemaal erg gezond te zijn.
 
Commentaartekst 4:
Rinus ondersteunt zijn chemokuren met een gezonde levenswijze. Hij eet alleen vegetarisch en gebruikt bepaalde voedingsupplementen voorgeschreven door een orthomoleculaire arts. Zijn oncoloog vertelt hij maar niet zoveel.
 
Rinus zegt in beeld terwijl hij pillen inneemt:
Dit doe ik zo’n 6 keer........5 à 6 keer per dag   
 
Rinus zegt:
In het begin werd er gezegd van daar zien wij niets in. We willen accuut dat je alles meeneemt wat je gebruikt. En toen ik zei: ik gebruik geelwortel toen zei die beste man dat is toch iets wat je alleen in het eten doet? Dus ze hebben geen flauw idee van complementaire middelen die bewezen zijn bij dubbelblinde onderzoeken. Dus je wordt voor gek versleten, dus ik hou mijn mond erover.
 
Commentaartekst 5:
Rinus gebruikt naast de voeding en de voedingssupplementen en een gezonde leefstijl ook injecties met een extract van de maretak als immuunversterkend middel.
 
Rinus zegt:
Twee keer per week injecteer ik me op dit moment met dit maretak product. Op dit moment zit ik op een dosis van 0,2 milligram en er zijn nog drie capsules te gaan en dan ga ik over op een wat zwaarder extract van 2 milligram.
 
Els zegt:
Hij was natuurlijk ontzettend bezig met zijn ziekte om van alles er achter te komen om ja te genezen. En dat is ook heel goed geweest want ik denk als hij dat niet had gedaan dan zat  ij er nu niet zo bij.
 
Rinus zegt:
Ja ik ben op een zoektocht gegaan en elke kankerpatient die zal beamen dat je je inderdaad niet afhankelijk moet opstellen. Je bent wel afhankelijk maar toch ook maak je  een innerlijke speurtocht. En iedereen die inspiratie vindt ja ik zou haast zeggen die is gezegend dat ie die kracht vindt om dat zelf te onderzoeken.
Ik heb mezelf door een drietal boeken laten inspireren. Ik zal ze even kort laten zien. Ja het eerste boek dat ik heb gelezen dat mij echt hoop gaf dat was van Deeprah Chopra Quantum Genezing. Dat heeft me de energie gegeven. Het tweede boekje, een experimenteel boekje van twee wetenschappers omtrent medicijnen, The Cancer Breakthrough. Dat heeft me op het spoor gezet van hele interessante medicijnen dus je eet geen voedingsupplementen vanwege de voeding maar juist omdat ze kankerdodend zijn. En dan een wat bekender boek. Dat is Antikanker van een Franse arts die zelf een hersentumor heeft overwonnen en dat heeft me eigenlijk op het goede spoor gezet van de voeding. 
 
Rinus in beeld terwijl hij kookt:
Ik ben al sinds mijn twintigste vegetariër en sinds ik ziek ben probeer ik veganistisch te leven. Niet extreem omdat ik ook soms een stukje kaas eet maar wel zoveel mogelijk.
 
Commentaartekst 6:
Rinus blijft naast zijn gezonde leefstijl wel ook zoeken naar andere behandelingsmogelijkheden. En vooral in het buitenland lijkt meer mogelijk.
 
Rinus zegt:
Het moment dat je natuurlijk het bericht hebt gekregen dat je afgeschreven bent als ik dat zo mag zeggen, ja dan vind ik ook dan is heel mijn innerlijke drang, mijn overlevingsdrang van wat ik gelezen heb zoek je naar methodes, realistische methodes, wat kan het voor je betekenen. Dokter Vogl in Frankfurt aan de Main met zijn therapie, ik was vast van plan daar naar toe te gaan. Op een gegeven mment zie je ook dokter Gorter voorbij komen in allerlei bladen en de hyperthermie. Je weet nog niet eens wat het is. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt om een afspraak te maken bij dokter Gorter in Keulen.
 
Els zegt:
2 december heeft hij de eerste behandeling gekregen en toen was Rinus ook al aan de chemo dus ja dat is mijn idee: ik denk dat dat geheel geholpen heeft.
 
Commentaartekst 7: 
De keuze voor het Medisch Centrum Keulen doet Rinus goed en hij merkt al heel snel daadwerkelijk een verbetering. 
 
Rinus zegt:
Twee keer per week ben ik naar Keulen gereden om de lever en de long te behandelen. En dan was de afspraak om 1 keer per maand dat heet dan total body, wat ik dan maar de koortstent noem met daarnaast de dendritische celtherapie. Dus ik heb het hele pakket genomen inclusief de immuunondersteunende infusen dus dat hebben we een half jaar lang gedaan. Chemo ben ik dan wel eind januari mee gestopt omdat ik het onacceptabel vind om rucksichtlos door te gaan met chemo. Dat is geen slim plan. Want aan de ene kant wil je heel hard werken aan je immuunsysteem en het wordt aan de andere kant afgebroken door de chemo dus ja dan moet je een keer een keuze maken.
 
Ja het is ook wonderlijk want in het begin moest Els me ook echt brengen omdat ik heel erg moe was dus Els moest autorijden en ik was een vod. Na twee keer hyperthermie, na drie keer hyperthermie voor mijn part zei ik tegen Els ik ben het mannetje weer. Ik rij wel zelf naar Keulen toe want dat belast jou niet zo en tot op de dag van vandaag doen we dat. Els gaat wel eens mee, ook voor de gezelligheid en ook voor de totalbody om mijn hoofdje te deppen maar ik was heel snel opgeknapt.
 
In het begin had ik altijd last van een druk op mijn been, ik heb dat altijd vertaald naar een druk van het rectumtumor op zenuwen want mijn been deed deze therapie razend veel pijn. Na 6 total body en andere kuren is die druk op dat linkerbeenenrom afgenomen en heb ik er zelfs nu helemaal geen last meer van. Die tumor is ook enorm geslonken in de tussentijd.
 
Els zegt: Hij ging lichamelijk beter. Hij voelde zich sterker en Rinus kon ook weer wat meer gaan werken, daar kon ik het ook aan merken alhoewel ik hem ook wel af en toe eventjes moest dimmen. Maar aan heel zijn lichamelijke conditie kon je merken dat het gewoon beter ging en dat wezen de scans ook uit.
 
Rinus zegt:
Februari zijn er twee scans gemaakt. Zowel een petscan als een CT-scan en die lieten eigenlijk zien dat van de levermetastasen waren er van de vijf nog drie over die allebei tot de helft waren gereduceerd, dus van 2 cm tot ongeveer 1 cm. Het rectumtumor was in ruste, dus matig actief kun je stellen. De radioloog had het zelfs over, ja wat hij vond: wat is het eigenlijk, dat is nog een restontstekingsactiviteit daar had hij het in zijn rapport over. En de longtumor in de rechterbovenkwab was necrotisch geworden. Dus van oktober tot februari bij het maken van de scan is er dan toch wel het een en ander gebeurd en dan heb je het over een relatief korte periode van hyperthermie.
 
Danielle (arts Medisch Centrum Keulen zegt bij de scanbeelden van 18 maart 2009, gemaakt bij dr. Vogl in Frankfurt):
Es handelt sich um die Aufnahme von Herr Goeman der am Marz dieses Jahr gemacht wurde. Und dabei wird schon deutlich dass die Metastasen die sich hier in die Lunge befindet auf diese Höhe dass da schon zentralen nekrosen gibt. Dass heisst der Tumor beginnt von innen aus auf zu lösen. Dass heisst dann dass am follow-up würde dann sichtbar werden die Metastasen mit der Zeit immer kleiner werden.
Bei der Leber isst jetzt genau zu sehen an die Stellen wo Metastasen gegeben hat das es auch zentralen Nekrosen gibt. Mit an der Stelle wo hier in der Mitte möglich noch Kalk anreicherungen sind. Dass isst auch ein Hinweis darauf dass der Stofwechsel der Metastasen selbst herunter gefahren wurde um die Metastasen dabie auf zu lösen.
 
Commentaartekst 8:
Het blijft goed gaan met Rinus en een petscan juni 2009 bevestigt de goede resultaten van de scans van februari en een extra biopt van de lymfklieren toont aan dat deze ook vrij zijn van kanker. Dit geeft Els en Rinus definitief de hoop dat Rinus alsnog kan genezen.
 
Rinus zegt: de omslag is natuurlijk ook gekomen na het biopt nemen van de lymfkliertjes die tussen de longen zijn gelegen. Waarvan men al die tijd heeft gedacht dat dat uitzaaiingen waren en dat bleek dus niet zo te zijn na het nemen van die bioptie. Ja dat was een absolute feestdag voor ons. We waren echt zo blij.
 
Els zegt: Ja want wij gingen er inderdaad vanuit dat die kliertjes gewoon uitzaaiingen waren. En ja ondertussen ga je wel zitten gissen zo van ja dan is het maar zo maar we waren wel tenminste ik was heel verbaasd ja dat toch niet dathet  is wat het eigenlijk moest zijn: uitzaaiingen.
 
Rinus zegt: Toen was dat voor ons eigenlijk wel het omslagpunt dat we ook echt in de genezing gingen geloven. Daar waar ik voor die tijd altijd nog wel twijfels had en er nog wel eens een keer twijfels zijn weet ik gewoon dat het mogelijk is om te genezen van een uitgezaaid rectumcarcinoom. Ik blijf erin voorzichtig en bescheiden maar ik denk dat dat mogelijk is.
 
Commentaartekst 9:
 
Om die volledige genezing te bewerkstelligen hebben Rinus en Els nu, begin juli 2009, hun hoop gevestigd op alsnog een operatie in Nederland maar ook hierin is de medewerking tot nu toe niet optimaal.
 
Rinus zegt:
We zitten nu op 1 juli net in een fase dat we actie gaan ondernemen welk ziekenhuis wil mij oppakken en wil mij als patient houden en ook die acties ondernemen die wij graag willen zoals, nog een restant van de lever operatief verwijderen, het restant rectumtumor verwijderen en ook gelijk die stoma terugzetten dus in die fase ziten we nu en we zijn er nog niet en ja je hebt toch ook de medewerking nodig van chirurgie en op dit moment wordt die nog niet verleend.
 
Commentaartekst 10:
Uiteindelijk lukt het Rinus om zijn behandelende artsen in Nederland te overtuigen dat na de behandelingen in Keulen zijn lichamelijke situatie en ziektebeeld zodanig is verbeterd dat een genezende behandeling nu wel mogelijk is.
 
Rinus zegt:
Ja ik bleef steeds zo vol energie bij chirurgie terugkomen op gesprekken en ook omdat mijn lymfekliertjes toch schoon bleken te zijn hebben toch een of twee chirurgen zich echt hard voor mij gemaakt dat die uiteindelijk besloten hebben ja we moeten hier gewoon wat mee doen. Dus voor mij is er na een lange periode dat ze me niet wilden behandelen zit ik dan nu toch weer in het positieve circuit om mij geheel beter te maken. En daar ben ik natuurlijk heel blij mee.
 
Commentaartekst 11:
Op 18 augustus 2009 is bij Rinus het restant van de endeldarmtumor alsnog operatief verwijderd en de stoma terug gezet..
 
Rinus zegt: Media augustus ben ik tenslotte geopereerd aan de endeldarmtumor. De operatie is heel goed verlopen. Na 5 dagen was ik al weer thuis. Weekje daarna is er een complicaie opgetreden, is er een ontsteking door naadlekkage ontstaan. Dat is vervelend. Daar ben ik inmiddels goed van hersteld. En ik sta op de nominatie om de lever te gaan behandelen. Wat vanaf nu nog een kleine week gaat duren dat ze de drie plekjes op de lever met RFA gaan behandelen.. Ik voel me daar inmiddels ook sterk genoeg voor. De dingen moeten een voor een gebeuren. Eerst de lever en daarna zullen we ons nog bezinnen wat we eventueel met de longen gaan doen of niet.
 
Commentaartekst 12:
20 oktober is bij Rinus een gedeelte van de lever operatief weggehaald.. Voor Rinus en Els is er dus weer een toekomst.
 
Rinus zegt: Je moet natuurlijk altijd blijven geloven in je eigen genezing. Je moet dogma’s proberen te doorbreken en verder moet je ook een beetje geluk hebben. Je hebt het natuurljk niet helemaal in eigen hand maar absoluut is er een toekomst
 
Commentaartekst 13:
 
Informatie over ondersteunende voeding en voedingssuppletie kunt u vinden op de website van kanker actueel.
Informatie over dendritische celtherapie en hyperthermie kunt u vinden op de website van het Medisch Centrum Keulen. 

Plaats een reactie ...

2 Reacties op "Rinus (55 jaar) lijkt alsnog te genezen van een uitgezaaide inoperabele endeldarmkanker (lever, lymfklieren en longen) door combinatie behandeling van hyperthermie en dendritische celtherapie en met een gezonde leefstijl. Updat 17 april 2010"

  • Helen Thomas :
    Rinus, Wat een geweldig verhaal. Hoe is het nu met jou? Voor mijn moeder ben ik aan het zoeken naar complementaire therapie(voeding, supplementen etc). Ben jij voor dit advies naar een orhomoleculair arts geweest of heb je al deze adviezen gekregen in Keulen? Ik hoor het graag.
    Alvast hartelijk dank. Mvg Helen
    • Kees :
      Helen wellicht heb je deze tekst gemist: Rinus (55 jaar) leek te genezen van een uitgezaaide inoperabele endeldarmkanker (lever, lymfklieren en longen) door combinatie behandeling van hyperthermie en dendritische celtherapie en met een gezonde leefstijl en extra voedingsuppletie. De eerste maanden aanvullend op Irinitocan plus Avastin, maar al snel zonder chemo en Avastin. Binnen 9 maanden werd Rinus toch operabel en augustus 2009 is Rinus eerst geopereerd aan restant van rectumtumor en eind oktober 2009 zijn de restanten van zijn levertumoren weggehaald door 60% van zijn lever weg te snijden. Door een recidief is Rinus uiteindelijk maart 2011 overleden.

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Endeldarmkanker: Rinus leek >> Rinus leek hersteld van longoperatie >> Rinus (55 jaar) lijkt alsnog >> Endeldarm kanker - rectum >>