Rinus (55 jaar) leek te genezen van een uitgezaaide inoperabele endeldarmkanker (lever, lymfklieren en longen) door combinatie behandeling van hyperthermie en dendritische celtherapie en met een gezonde leefstijl en extra voedingsuppletie. De eerste maanden aanvullend op Irinitocan plus Avastin, maar al snel zonder chemo en Avastin.  Binnen 9 maanden werd Rinus toch operabel en augustus 2009 is Rinus eerst geopereerd aan restant van rectumtumor en eind oktober 2009 zijn de restanten van zijn levertumoren weggehaald door 60% van zijn lever weg te snijden. Door een recidief is Rinus uiteindelijk maart 2011 overleden.  

11 april 2011: Afgelopen weekend kreeg ik een e-mail van Els, Rinus zijn vrouw. Rinus blijkt 14 maart jl. te zijn overleden. Na Rinus zijn operaties vorig jaar aan lever en longen zijn er steeds wel complicaties geweest en deze werden Rinus fataal vertelde Els mij. Ik zal contact met Els opnemen om te vragen hoe het zo snel zoveel slechter is kunnen gaan want eind januari vertelde Rinus mij telefonisch dat het best goed met hem ging.

29 oktober 2010: Rinus vertelde mij twee weken geleden dat het prima met hem gaat. Hij volgt trouw 2x per week  de behandelingen met hyperthermie in Keulen, heeft ook enkele weken het Newcastle Disease Virus gebruikt en houdt zich nog altijd aan zijn dieet en gezonde leefstijl. Hij vertelde dat hij weer volop aan het werk is en hoewel later pas een scan zal moeten uitwijzen hoe het werkeljik met hem gaat lijkt zijn lichamelijke conditie in ieder geval niet te verslechteren, eerder te verbeteren. Rinus klonk heel goed over de telefoon. Laten we hopen dat het hem lukt om echt helemaal kankervrij te worden.

14 augustus 2010:

Afgelopen week vertelde Rinus mij dat hij toch weer de behandelingen bij dr. Gorter met in ieder geval lokale en total body hyperthermie en het Newcastle disease virus gaat hervatten. Een petscan heeft namelijk uitgewezen dat het verdachte plekje op zijn long inmiddels uitgegroeid is tot meerdere uitzaaingen. Ook in zijn geopereerde long zijn nieuwe uitzaaiingen ontstaan. Een grote tegenvaller voor Rinus omdat hij dacht met de operaties alles onder controle te hebben gekregen. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Wel hebben Rinus en Els een heerlijke vakantie gehad en voelde Rinus zich lichamelijk prima. Hopelijk zijn ze er nu op tijd bij en kunnen de behandelingen in het Medisch Centrum Keulen in combinatie met Rinus zijn gezonde leefwijze toch weer voor een zelfde goede resultaat zorgen als eerder. Zie Rinus en Els hun verhaal en video.

4 mei 2010:

Rinus en Els waren vorige week bij me op bezoek en het gaat heel goed met hun. Rinus is nu zo goed als helemaal hersteld van zijn laatste longoperatie en ook zijn darmen functioneren weer zo goed als normaal. er blijft nog een verdacht plekje op zijn ene long maar Rinus hoopt dat weg te krijgen met zijn aanpak van gezonde leefstijl en voeding en enkele voedingsupplementen. De komende weken zal er een algeheel onderzoek wroden gepland met een petscan enz. om nu eens goed te kijken hoe de stand van zaken is. Dus toch weer spannend maar vooralsnog is het Rinus met hulp van Els toch maar mooi gelukt om zijn inoperabele en uitgezaaide endeldarmkanker onder controle te krijgen. 

17 april 2010: Bij Rinus is vorige week zijn stoma operatief verwijderd en zijn zijn dunne en dikke darm weer aan elkaar geknoopt zodat Rinus nu verlost is van zijn stoma en weer normaal naar het toilet kan. Hij vertelde me dat het opnieuw op gang komen van de darmen gepaard ging met heel veel pijn en ongemak. Gelukkig gaat het nu een week na de operatie een stuk beter met hem. Eindelijk lijkt hij dan nu verlost van steeds weer nieuwe ingrepen. Hopelijk blijft dat nu ook een tijdje zo of nog beter altijd zo.

Ik heb heel groot respect voor de manier waarop hij en zijn vrouw Els de afgelopen twee jaar zijn omgegaan met zijn in eerste instantie ongeneeslijke vorm van endeldarmkanker. En met succes want zoals het er nu naar uitziet is Rinus klinisch tumorvrij en kan hij alles weer doen zonder beperkingen. Nu voorkomen dat er toch weer een recidief ontstaat maar dat is wel aan Rinus toevertrouwt denk ik. Lees en bekijk zijn verhaal maar hieronder en in de video..

28 januari 2010: Rinus is weer thuis. Precies een week na zijn operatie aan de longen is hij weer naar huis gegaan. Hij hoopt nu dat het voorlopig klaar is met de behandelingen. Het heeft veel moeite en energie gekost maar petje af voor Els en Rinus dat ze het alsnog vor elkaar gekregen hebben dat er weer een toekomt ligt voor hun. Dankzij hun vasthoudendheid en steeds keuzes maken voor de behandelingen en leefwijze die bij hun pastte en daar dan ook achter gaan staan en er alles aan doen om die keuzes ook te doen slagen. Heel mooi.

20 januari 2010: Gisteren met Rinus gebeld en het gaat goed met hem. Afgelopen weekend had hij wat last van luchtlekkage maar dat schijnt normaal te zijn bij zo'n operatie in de longen. De artsen waren in ieder geval tevreden over hem. Hij hoopt voor het weekend weer naar huis te mogen.

16 januari 2010

Afgelopen dinsdag zijn bij Rinus in het ziekenhuis Tiel de resttumoren uit zijn longen verwijderd middels een operatie. Afgelopen donderdag was ik bij hem op bezoek en meneer zat al naast zijn bed en had al weer volop praatjes. Langs de zijkant, tussen de ribben door hebben ze twee kleine resttumoren die waarschijnljik genecrotiseerd waren want deze zijn al 9 maanden lang niet meer groter geworden, weggehaald. Voor alle zekerheid is op uitdrukkelijk verzoek van Rinus en Els en met volledige medewerking van zijn arts het verwijderde weefsel diep ingevroren en opgeslagen in Nieuwegein zodat mocht Rinus later nog een recidief krijgen dan kan dat dan eventueel gebruikt worden voor dendritische celtherapie of andere immuuntherapie. Maar het lijkt er nu op dat Rinus volledig kankervrij is al zit in de andere long ook nog een plekje maar ook dat is niet groter geworden afgelopen 9 maanden en de longarts zei zelf dat hij denkt dat het nu voorlopig wel genoeg is geweest voor Rinus. In augustus de resttumor van de endeldarm verwijderd, in oktober is 60% van de lever verwijderd en dan nu de resttumoren in zijn longen. Voor wie Rinus zijn verhaal niet kent zie zijn video hier. .

Kort samengevat het verloop van Rinus zijn ziekte:

 • zomer 2008: diagnose endeldarmkanker met uitzaaiingen in longen, lymfklieren en lever.
 • Periode augustus tot december 2008 chemo (Irinitocan en Xeloda) plus Avastin. Al snel gestopt met Irinitocan en Avastin. Deze aanpak sloeg niet aan, Hij gaat nog tot januari 2009 door met Xeloda
 • Rinus volgt ook stringent een vorm van het Houtsmullerdieet met aanvullend een aantal voedingsupplementen en leeft zo gezond mogelijk..
 • 2 december 2008 begint Rinus met behandelingen van dendritische celtherapie en hyperthermie, zowel lokaal als total body hyperthermie in het Medisch Centrum Keulen bij dr. Robert Gorter.
 • Janauri 2009 stopt Rinus ook met de Xeloda en vertrouwt nu volledig op aanpak in Keulen. Hij voelt zich lichamelijk al snel beter.
 • Een scan eind februari 2009 laat zien dat er een enorme verbetering is te zien. Endeldarmtumor is aanzienlijk geslonken, van de levertumoren zijn er een paar verdwenen en de andere aanzienlijk kleiner geworden. Hetzelfde geldt voor de tumoren in zijn longen, ook deze zijn kleiner geworden. Tumorwaarden zijn  terug naar normale waarden.
 • Een scan drie maanden later bevestigt de resultaten uit februari en Rinus zijn situatie is nog beter geworden. Nu blijkt ook dat de lymfklieren schoon zijn en er geen kanker meer in is te vinden.
 • Omdat Rinus altijd wel een goed contact heeft gehouden met zijn chirurg in Tiel probeert hij deze te bewegen om alsnog operatief de resttumoren te laten verwijderen. Na een heel gedoe met dan wel dan weer niet enz. krijgt hij toch zijn arts in Tiel mee en wordt besloten dat bij Rinus alsnog in eerste instantie de endeldarmtumor, althans wat daar dan nog van over is operatief te verwijderen. Dit gebeurt augustus 2009 in het UMC in Utrecht. 
 • In oktober 2009 wordt 60% van de lever operatief weggehaald als blijkt bij vooronderzoek voor een RFA - Radio Frequency Ablation dat Rinus zijn leverwaarden en leverfuncties meer dan uitstekend zijn. De arts durft een leveroperatie wel aan omdat dit meer zekerheid zou bieden dan RFA. 
 • 12 januari 2010 worden operatief de twee resttumoren uit een van zijn longen verwijderd. Rinus hoopt nu volledig kankervrij te zijn.
 • juli 2010 toont een petscan dat er toch weer actieve uitzaaiingen zijn in de longen, zowel in de geopereerde long als de andere long en ook een plekje op de lever in het niet geopereerde gebied. Rinus start eind juli weer met de behandelingen in Keulen.
 • oktober 2010: de hernieuwde aanpak met hyperthermie en Newcastle Disease Virus lijkt aan te slaan. Rinus voelt zich zo goed dat hij weer aan het werk is gegaan.

Plaats een reactie ...

Reageer op "Rinus leek hersteld van longoperatie en verwijdering van stoma van zijn eerder inoperabele in longen, lever en lymfklieren uitgezaaide rectumkanker. Een petscan laat toch weer actieve uitzaaingen zien in beide longen. Rinus overleed 14 maart 2011"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Endeldarmkanker: Rinus leek >> Rinus leek hersteld van longoperatie >> Rinus (55 jaar) lijkt alsnog >> Endeldarm kanker - rectum >>