Zie onder complementair in gerelateerde artikelen  onder Sulforafaan hoe rauwe broccoli en plantje Broccocress te gebruiken.

Het bedrijf dat broccocress plantjes levert over de hele wereld en ook adressen verkrijgbaar waar dit plantje te koop is heet :

Koppert Cress
De Poel 1
2681 MB Monster
The Netherlands
Website: www.koppertcress.com

19 april 2013: Koppert Cress kweekt voor het Amerikaanse National Institutes of  Health speciale broccoli kweekt met verhoogde Sulforafaan waarden en waaruit de benodigde Sulforafaan wordt gehaald voor hun studies met broccocrest. Eind mei 2014 hoopt het National Institutes of  Health de resultaten uit een gerandomiseerde studie  bekend te maken. De plantjes zijn erg goedkoop. Vooral ook interessant voor mensen met bronchitis en COPD en andere vormen van kanker. Zie ook deze link:

2 november 2005: Bron: Bron: planet internet.

Onder dit artikel van planet internet de volledige tekst van het artikel uit The Lancet.

Broccoli beschermt tegen longkanker

Nieuw onderzoek heeft opnieuw het beschermende effect van broccoli tegen kanker aangetoond. Niet alleen broccoli maar ook koolsoorten als spitskool en spruitjes bieden, indien iemand over het juiste genenpakket beschikt, bescherming tegen longkanker. Dit beweren Franse onderzoekers in het medische tijdschrift The Lancet.

Het is niet de eerste keer dat broccoli in verband wordt gebracht met preventie van kanker. Verschillende componenten van de groente werden ontleed en beschermende eigenschappen toegedicht. Zo ontdekten onderzoekers aan de Universiteit van Berkeley enkele jaren geleden dat bepaalde bestanddelen in de broccoli, indolen genaamd, het lichaam verdedigen tegen kanker. Ook zou de groente de stof sulforafaan bevatten die de bacterie Helicobacter pylori kan doden en zo maagzweren en maagkanker zou voorkomen, volgens onderzoekers van de Johns Hopkins University School of Medicin in de Verenigde Staten.

Antioxidanten
Volgens anderen wordt de positieve werking vooral veroorzaakt door de grote hoeveelheid aanwezige antioxidanten in deze groente. Dit zijn vitamines en mineralen die een preventief beschermende werking hebben. In het lichaam zijn schadelijke stoffen actief, de vrije radicalen. Die tasten essentiële onderdelen van lichaamscellen aan, zoals het DNA (het erfelijk materiaal). Stoffen die als antioxidant werken, kunnen deze radicalen onschadelijk maken. De bekendste antioxidanten zijn de vitamines A, C en E en de mineralen zink en selenium, waar broccoli vol van zit

Het nieuwste onderzoek wijst uit dat broccoli, spruiten en andere koolsoorten hoge concentraties zogeheten isothiocyanaten bevatten; stoffen die bescherming bieden tegen longkanker. Nadeel is alleen dat de preventieve werking van deze stoffen alleen bij mensen optreedt die niet of in mindere mate over de genen GSTM1 en GSTT1 beschikken. Deze genen produceren namelijk een enzym dat die isothiocyanaten afbreekt. Als de mensen met het juiste genenpakket ten minste drie maal per week kool eten, lopen 33 tot 37 procent minder risico op kanker. Als beide genen niet of op slechts beperkt functioneren, hebben mensen 72 procent minder kans op kanker, volgens de onderzoekers.

Volgens KWF Kankerbestrijding, en vele andere organisaties en deskundigen, is de rol van voeding bij het ontstaan van kanker echter bescheiden. Niettemin is een regelmatig terugkerende portie broccoli of andere koolsoort een must voor een gezond leven.

© 2005 Planet Internet

De volledige Engelstalige tekst van het artikel uit The Lancet dat aangeeft dat broccoli bescherming biedt tegen longkanker kunt u tegen betaling lezen onder The Lancet - broccoli beschermt tegen longkanker

Hier het abstract:

Effect of cruciferous vegetables on lung cancer in patients stratified by genetic status: a mendelian randomisation approach

The Lancet, Volume 366, Issue 9496, Pages 1558 - 1560, 29 October 2005
doi:10.1016/S0140-6736(05)67628-3
 
doi:10.1016/S0140-6736(05)67628-3Cite or Link Using DOI

Effect of cruciferous vegetables on lung cancer in patients stratified by genetic status: a mendelian randomisation approach

Summary

Whether consumption of cruciferous vegetables protects against lung cancer is unclear, largely because of potential confounding factors. We therefore studied the role of cruciferous vegetables in lung cancer after stratifying by GSTM1 and GSTT1 status, two genes implicated in the elimination of isothiocyanates, the likely chemopreventative compound. In 2141 cases and 2168 controls, weekly consumption of cruciferous vegetables protected against lung cancer in those who were GSTM1 null (odds ratio=0·67, 95% CI 0·49—0·91), GSTT1 null (0·63, 0·37—1·07), or both (0·28, 0·11—0·67). No protective effect was seen in people who were both GSTM1 and GSTT1 positive (0·88, 0·65—1·21). Similar protective results were noted for consumption of cabbage and a combination of broccoli and brussels sprouts. These data provide strong evidence for a substantial protective effect of cruciferous vegetable consumption on lung cancer.

Plaats een reactie ...

Reageer op "Broccoli voorkomt longkanker blijkt uit studie gepubliceerd in The Lancet"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Groenten als broccoli, wortelen, >> Voeding en voedingsupplementen >>