23 mei 2011: bron: JNCI
Dagelijks enkele koppen koffie zou het risico op prostaatkanker beduidend verminderen. Dit blijkt uit een groot bevolkingsonderzoek bij bijna 48.000 mannen. Koffie bevat volgens de onderzoekers stofjes die de vorming van prostaatkanker kan voorkomen. Hier het abstract van de studie
Coffee Consumption and Prostate Cancer Risk and Progression in the Health Professionals Follow-up Study
- Kathryn M. Wilson,
- Julie L. Kasperzyk,
- Jennifer R. Rider,
- Stacey Kenfield,
- Rob M. van Dam,
- Meir J. Stampfer,
- Edward Giovannucci and
- Lorelei A. Mucci
+ Author Affiliations
- Correspondence to:
Kathryn M. Wilson, ScD, Department of Epidemiology, Harvard School of Public Health, 677 Huntington Ave, Boston, MA 02115 (e-mail: kwilson@hsph.harvard.edu).
- Received September 1, 2010.
- Revision received March 31, 2011.
- Accepted April 1, 2011.
Abstract
Background Coffee contains many biologically active compounds, including caffeine and phenolic acids, that have potent antioxidant activity and can affect glucose metabolism and sex hormone levels. Because of these biological activities, coffee may be associated with a reduced risk of prostate cancer.
Methods We conducted a prospective analysis of 47 911 men in the Health Professionals Follow-up Study who reported intake of regular and decaffeinated coffee in 1986 and every 4 years thereafter. From 1986 to 2006, 5035 patients with prostate cancer were identified, including 642 patients with lethal prostate cancers, defined as fatal or metastatic. We used Cox proportional hazards models to assess the association between coffee and prostate cancer, adjusting for potential confounding by smoking, obesity, and other variables. All P values were from two-sided tests.
Results The average intake of coffee in 1986 was 1.9 cups per day. Men who consumed six or more cups per day had a lower adjusted relative risk for overall prostate cancer compared with nondrinkers (RR = 0.82, 95% confidence interval = 0.68 to 0.98, Ptrend = .10). The association was stronger for lethal prostate cancer (consumers of more than six cups of coffee per day: RR = 0.40, 95% CI = 0.22 to 0.75, Ptrend = .03). Coffee consumption was not associated with the risk of nonadvanced or low-grade cancers and was only weakly inversely associated with high-grade cancer. The inverse association with lethal cancer was similar for regular and decaffeinated coffee (each one cup per day increment: RR = 0.94, 95% CI = 0.88 to 1.01, P = .08 for regular coffee and RR = 0.91, 95% CI = 0.83 to 1.00, P = .05 for decaffeinated coffee). The age-adjusted incidence rates for men who had the highest (≥6 cups per day) and lowest (no coffee) coffee consumption were 425 and 519 total prostate cancers, respectively, per 100 000 person-years and 34 and 79 lethal prostate cancers, respectively, per 100 000 person-years.
Conclusions We observed a strong inverse association between coffee consumption and risk of lethal prostate cancer. The association appears to be related to non-caffeine components of coffee.
Gerelateerde artikelen
- Acupunctuur vermindert klachten veroorzaakt door prostatitus - ontstekingen van vergrote prostaat en verbetert plassen en kwaliteit van leven
- Bewerkt vlees - vleeswaren vergroot het risico op krijgen van prostaatkanker aanzienlijk bewijst grote prospectieve studie.
- Bloedtest Stockholm3 voor opsporen van prostaatkanker is effectiever en vermindert onnodige prostaatbiopten en diagnoses van graad 1 prostaatkanker in vergelijking met PSA testen, ook in een multi-etnische groep
- Broccoli en bloemkool kunnen kans op prostaatkanker met 45 procent doen dalen.
- Chemische vormen van vitamine E en selenium geven geen enkel verschil in preventie van prostaatkanker. Echter natuurlijke vormen van vitamine E ( alpha tocopherol) samen met goede dosis natuurlijk selenium geven wel tot 50 procent bescherming
- Dieet gebaseerd op plantaardige voeding met veel groenten en fruit kan ontstaan van prostaatkanker verminderen en verdere progressie van prostaatkanker afremmen blijkt uit meta-analyse van 31 studies.
- Dieet met groenten, fruit, vis, peulvruchten en volkoren granen vermindert duidelijk de kans op overlijden aan niet uitgezaaide prostaatkanker bij diagnose in vergelijking met westers dieet met vlees, bewerkt vlees en vetrijke zuivelproducten
- Finesteride - Proscar: Een combinatie behandeling van Finasteride - Proscar en Flutamide bewerkstelligt bij mannen met prostaatkanker een aanzienlijke daling van hun gestegen PSA (prostaat specifiek antigen)
- Fysieke oefeningen remmen prostaatkankergroei en werkt preventief in krijgen van prostaatkanker aldus grote 14 jarige studie.
- Groene thee bewijst opnieuw therapeutische waarde voor prostaatkanker - 27 procent verschil in kans op ontwikkelen van prostaatkanker tussen placebo en groene thee gebruik bij 60 deelnemers met sterk vergroot riscio op prostaatkanker
- Groene thee beschermt tegen ontwikkeling van prostaatkanker bij mannen met hoog risico op prostaatkanker.
- Hele granen en vezels hebben invloed op de agressiviteit van prostaatkanker (Gleason score) ongeacht ras of afkomst.
- HoLEP behandeling en Green Light Laser bij goedaardige prostaatvergroting is inmiddels algemeen geaccepteerd
- Koffie zou risico op prostaatkanker verminderen, aldus groot bevolkingsonderzoek.
- PSA screening vermindert kans op sterven aan prostaatkanker.met bijna de helft. Aldus grote langjarige Zweedse bevolkingsstudie.
- Selenium verlaagt risico op gevorderde prostaatkanker
- Soja: Mannen die veel soja eten verlagen hun PSA waarden maar heeft geen invloed op het testosteron waarden. Artikel geplaatst 16 november 2006
- Soja geeft 30 procent minder risico op prostaatkanker aldus meta analyse van grote epidemologische studies
- Testosteronwaarde is sterk gerelateerd aan botdichtheidsverlies Bijna de helft van de mannen met een laag testosteron had osteopenie of osteoporose. copy 2
- Vitamine E niveau in het bloed vermindert kans op krijgen van prostaatkanker met ca. 50 procent, aldus de conclusie uit de ATBC studie = Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention studie. .
- Vitamine D. waarden in bloed van oudere mannen geven risico aan op krijgen van prostaatkanker. hoe lager de waarden hoe groter het risico - dubbel risico voor laagste waarden t.o.v. gemiddelde waarden
- Preventie - prostaatkanker: een overzicht van belangrijke studies en aanbevelingen hoe prostaatkanker is te voorkomen
Plaats een reactie ...
Reageer op "Koffie zou risico op prostaatkanker verminderen, aldus groot bevolkingsonderzoek."