De methode van Dr. Houtsmuller bestaat uit een combinatie van vier aspecten die de kankerpatiënt, maar ook de gezonde mens, zou moeten hanteren bij de preventie en bestrijding van kanker:
  1. Gerichte voeding
  2. Toevoegen van vitaminen, mineralen en sporenelementen
  3. Het geven van kankerremmende stoffen zonder bijwerkingen
  4. Mentale steun

1. Voeding
Het Houtsmullerdieet bevat zoveel mogelijk groenten en fruit. Houtsmuller vindt dat een aantal groenten bij voorkeur rauw of in sapvorm moet worden genuttigd, omdat die groenten veel anticarcinogene (anti-kanker) stoffen bevatten. Bijvoorbeeld: broccoli, rode bieten, knoflook, tarwekiemen, alfalfa en wortelen. Verder zijn in principe bijna alle groentesappen goed waarbij Houtsmuller specifiek nog noemt: andijvie, bloemkool, Chinese kool, groene kool, rode kool, witlof en spruitjes, maar ook knolselderij, komkommer, paprika, peterselie, prei, radijs, selderij, allerlei soorten sla, spitskool, spinazie, tomaten en venkel. Voor praktische adviezen hoe deze groenten in sapvorm klaar te maken en te gebruiken raadt Houtsmuller het boekje 'Verse sappen en hun geneeskracht' aan van Van Waning (1992). Bijna alle groenten kunnen ook gekookt en/of in moesvorm worden gegeten. Met de nadruk op alle peulvruchten, gekookt, omdat die protease-remmers bevatten, als bruine bonen, witte bonen, capucijners, linzen, maar bovenal sojabonen met het volgens Houtsmuller belangrijke BBI (Bowman Birk Inhibitor, een zeer sterke protease-remmer) en genistein. Voor recepten en praktische tips zie: Uitgangspunten van Houtsmullerdieet .

2. Vitaminen, mineralen en sporenelementen.
Naast het dieet, of misschien beter gezegd onderdeel van het dieet, is een scala aan voedingssupplementen. In zijn boek beschrijft Houtsmuller een aantal in zijn ogen belangrijke vitaminen, mineralen en sporenelementen. We noemen deze hier niet expliciet, omdat wij geen arts of medisch deskundige zijn en omdat bij elke soort van kanker er blijkbaar verschillende voedingssupplementen worden gegeven. Voor bv. leukemie geldt een ander protocol van suppletie dan voor mond- en keelkanker. Valstar vertelde ons dat hij in principe nooit een algemene, maar altijd een persoonlijke, op de individuele patiënt toegesneden orthomoleculaire dosering voorschrijft. Raadpleging van een deskundig en gediplomeerd orthomoleculair arts lijkt ons hierbij absoluut noodzakelijk. Natuurlijk zijn er algemene opvattingen over bepaalde voedingssupplementen, kijk daarvoor bv. onder onderzoek en voeding. Twee artikelen geschreven door orthomoleculair arts Drs. Bolhuis. Of onder voeding en onderzoek.

3. Kankerremmende stoffen.
Naast bepaalde vitaminen, mineralen en sporenelementen adviseert Houtsmuller om specifieke kankerremmers als extra te nemen. Ook hier geldt hetzelfde als voor de vitaminen enz. dat de dosering en keuze van kankerremmers bepaald wordt door de soort van kanker en lichamelijke en geestelijke conditie van de individuele kankerpatiënt. Raadpleging van een deskundig en gediplomeerd orthomoleculair arts lijkt ons hierbij absoluut noodzakelijk.


4. Mentale steun.
In de ogen van Houtsmuller is het erg belangrijk dat de kankerpatiënt mentale steun krijgt. Houtsmuller noemt dat ook wel geestelijk voedsel. Hij doelt in eerste instantie natuurlijk op partners, familie, vrienden, maar wijst verder op de steun die genezen kankerpatiënten, geestelijk verzorgers, huisartsen, specialisten en orthomoleculaire artsen met veel tijd voor hun patiënten kunnen bieden. Bij lopendebandwerk kunt u dat soort artsen beter mijden als het gaat om mentale steun. Antoon en Kees hebben, behalve van hun partners en familie, veel mentale steun gezocht en gevonden bij het Helen Dowling Instituut. Een instituut dat is gespecialiseerd in het begeleiden van kankerpatiënten en hun naasten. Zie voor adres en telefoonnummer: Nuttige adressen.

Plaats een reactie ...

Reageer op "De methode zoals die als basis dient voor het Houtsmullerdieet"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Hoe is het Houtsmullerdieet >> Voeding als sterk wapen tegen >> Weerstand en kritiek op het >> Wegen en afwegen, een boekje >> De methode zoals die als basis >> Voeding en voedingstoffen >> Dr. Felperlaan geeft zijn >> Het Houtsmullerdieet, wat >>