Het dieet van Houtsmuller heeft in Nederland veel weerstand ondervonden. Met name vanuit de reguliere medische hoek klonk er veel kritiek. Houtsmuller zou zonder wetenschappelijke bewijzen de kwetsbare patiënt met kanker een lokkertje voorhouden en ondertussen zichzelf en de voedingsmiddelenindustrie verrijken door middel van de verkoop van supplementen. Andere kritiek was/is dat Houtsmuller niet helemaal eerlijk zou zijn geweest over zijn herstel van een melanoom. Zijn uitzaaiïngen zouden niet van een melanoom zijn geweest. Andere artsen, die Houtsmuller wel steunden en geloofden, hebben er toen op gewezen dat mochten de uitzaaiïngen niet van een melanoom zijn geweest, er dan blijkbaar nog ergens anders kanker zat en een herstel van uitzaaiïngen van een andere primaire tumor bijna net zo bijzonder zou zijn. Het probleem was dat de medische gegevens van dr. Houtsmuller, waarin die gegevens nagetrokken zouden kunnen worden, gedeeltelijk vernietigd zijn. Dr. Houtsmuller is op grond van het ontbreken van dit soort bewijzen beschuldigd van kwakzalverij door de Stichting tegen Kwakzalverij. Tijdens een eerste rechtszaak is dr. Houtsmuller in het ongelijk gesteld. Najaar 2000 volgde het hoger beroep. Daarin is Houtsmuller alsnog in het gelijk gesteld en mag de Stichting tegen Kwakzalverij Houtsmuller geen kwakzalver meer noemen en heeft de rechter geoordeeld dat Houtsmuller nooit gelogen heeft over zijn behandeling en melanomen. (Lees ook verhaal van Dick die met zelfde aanpak als dr. Houtsmuller ook zijn melanomen onder controle c.q. weg houdt en nu d.d. 2004 al ruim 11 jaar lang)

Inmiddels valt er in Nederland een lichte omslag te bespeuren. Het KWF heeft een jaar of acht geleden al moeten toegeven dat zijn verzet tegen goede voeding in ieder geval in preventief opzicht een miskleun was. Er zijn inmiddels teveel bewijzen dat goede, gevarieerde voeding kanker in bepaalde gevallen kan voorkomen. Vanaf 1995 voert het KWF, veruit de grootste Nederlandse voorlichtingsorganisatie op het gebied van kankerbestrijding, dan ook actie onder de titel " Bordje Gezond" om de Nederlandse burger er van te overtuigen toch maar gevarieerd te eten, met veel groenten en fruit. Tegelijkertijd verzet de reguliere oncologenwereld - en ook het KWF - zich nog wel in heftige mate tegen de opvattingen van Houtsmuller, en orthomoleculaire artsen in binnen- en buitenland, dat gerichte voeding en aanvullende supplementen in combinatie met reguliere behandelingsmethoden als chemo, bestraling en operatie genezend kunnen zijn. 

A.N.T.T.T. en N.G.O.O.

In 1998 hebben een aantal artsen zich verenigd in de A.N.T.T.T., Arstenvereniging Non-Toxische Tumor Therapie. Deze vereniging heeft als doel de non-toxische tumortherapie verder te ontwikkelen en wetenschappelijk te laten onderzoeken. Ook is in 1999 de N.G.O.O. (Nederlands Genootschap Orthomoleculaire Oncologie) opgericht met een soortgelijke doelstelling. Binnen de A.N.T.T.T. was onenigheid ontstaan in hoeverre er concessies aan het KWF zouden worden gedaan t.a.v. de claim dat gerichte voeding en suppletie ook genezend zou kunnen zijn, al of niet in combinatie met reguliere behandelwijzen. Een aantal artsen wilde wel toegeven aan het KWF in ruil voor nadere samenwerking, andere artsen bleven principieel en traden uit de A.N.T.T.T. De uitgetreden artsen hebben zich daarna verenigd in het N.G.O.O.
Plaats een reactie ...

Reageer op "Weerstand en kritiek op het Houtsmullerdieet"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Hoe is het Houtsmullerdieet >> Voeding als sterk wapen tegen >> Weerstand en kritiek op het >> Wegen en afwegen, een boekje >> De methode zoals die als basis >> Voeding en voedingstoffen >> Dr. Felperlaan geeft zijn >> Het Houtsmullerdieet, wat >>