Behalve voedingsmiddelen en voedingssupplementen was er nog een heel ander terrein dat me aansprak, waarvan ik het gevoel kreeg dat ik daar echt iets kon 'verdienen', en dat is het effect van geestkracht, van ontspanning en geestelijke gezondheid.
Er waren nogal wat verhalen over wonderlijke genezingen. Ik vond tal van boeken met inspirerende verhalen van strijdbare mensen. Vaak claimden ze dat hun aanpak bij anderen ook werkte. Ik ben ook in die wereld op zoek gegaan. Veel gelezen. Weer begonnen met Zen-meditatie, die ik nog kende van vroeger. Een tijd in gesprek met een therapeut. Toen met een ander. Toen geëxperimenteerd met de Simonton-methode. Ook die paste niet echt bij mij, waarmee ik niet zeg dat deze voor sommige mensen niet prima kan werken. Al snel kwam ik in contact met het Helen Dowling instituut. (zie nuttige adressen)Dat zat toen in Rotterdam (nu in Utrecht, als onderdeel van het diaconnessenziekenhuis), dus heel ver weg. Daarom duurde het lang, maar ik ontmoette diverse medewerkers daarvan, en ze spraken me allemaal aan. Toen ik op intake-gesprek ging, goed voorbereid en nogal rationeel, hadden ze me in tien minuten helemaal bij mezelf en mijn emoties, en het sprak me erg aan hoe ze samen met mij aan de slag gingen. Ik heb daar jarenlang gesprekken gehad en ook een half jaar aan lotgenoten-groepen deelgenomen. En dat heeft me veel goed gedaan.

Ook bij geestkracht is er zeker geen bewijs, maar er zijn wel (in de wetenschappelijke literatuur) steeds meer aanwijzingen dat gunstige psychosociale factoren een bijdrage leveren aan de vergroting van de weerstand. Zo is een toename van de afweercellen aangetoond door psychosociale begeleiding. Er zijn ook onderzoeken die vonden dat een groep kankrpatienten met psychosociale begeleiding gemiddeld langer leefde dan een controlegroep zonder begeleiding. Andere onderzoeken vonden geen effect. Hoe het precies zit zal voorlopig nog wel onduidelijk zijn, maar mij heeft het zeker goed gedaan om de angst en het verdriet onder ogen te zien, aan te gaan en met anderen te delen. Ik had dat niet willen missen.
Plaats een reactie ...

Reageer op "Geestkracht"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Antoon werd gediagnosteerd >> Mei 2004: tien jaar na de >> Antoon's lecture about diet >> Gezondheid Antoon blijft goed. >> Tenslotte: Hoe gaat het nu >> Mijn ervaring met patientenverenigingen >> Geestkracht >> Op zoek buiten de reguliere >> Wetenschappelijk bewezen? >> Mijn inzicht in de reguliere >>