Mocht u de informatie op onze website kanker-actueel.nl waarderen dan wilt u ons misschien ondersteunen met een donatie?  Als donateur kunt u ook korting krijgen bij verschillende bedrijven.

Raadpleeg ook literatuurlijsten niet-toxische middelen en behandelingen specifiek bij darmkanker van arts-bioloog drs. Engelbert Valstar.

10 augustus 2019: Wie de film The Food Cure wil zien gaat naar deze website en volg daar de aanwijzingen.

30 mei 2019:

De documentairemaakster legt hier uit waarom zij deze documentaire heeft gemaakt.

Bekijk ook in Een Vandaag hoe de documentaire maakster reageert op de kritiek van de reguliere oncologie en ook het KWF: 

https://www.npostart.nl/kwf-pleit-voor-disclaimer-documentaire-anti-kankerdieet/28-05-2019/POMS_AT_15528136

22 mei 2019: Aanvullend op onderstaande informatie: lees het artikel in de Volkskrant. Betere reclame kunnen de makers van de Gersontherapie zich niet wensen denk ik. Weer ontkennen wetenschappers dat een dieet zeker wel kan helpen bij kanker, zoals de documentaire laat zien.

Nederlandse wetenschappers bezorgd over alternatief ‘antikankerdieet’

Nederlandse kankerdeskundigen maken zich zorgen over een ‘eenzijdige’ documentaire over het Gerson-dieet, die volgende week te zien is in Amsterdam. Deze alternatieve behandelmethode stelt dat sapjes en koffieklysma’s beter werken voor kankerpatiënten dan chemo en bestralingen

3 mei 2019:
Op 28 mei 2019 om 19.00 uur is er de Food Cure film over ervaringen met het Gersondieet in het Ketelhuis, Amsterdam.

Kan een bepaald dieet een ernstige ziekte zoals kanker verlichten of zelfs genezen?

Die vraag staat centraal in The Food Cure. Regisseur Sarah Mabrouk volgt zes kankerpatiënten die kiezen voor een op planten gebaseerde voedingsbehandeling in plaats van chemotherapie en bestraling. De zogenaamde Gerson therapie. Gedurende een periode van meer dan vijf jaar worden hun ervaringen gefilmd. Niet alleen de verbazingwekkende prestaties die met voeding kunnen worden bereikt komen in beeld, alsook de obstakels en dagelijkse worstelingen die de patiënten ervaren terwijl ze proberen met hun dieet hun ziekte te bestrijden.

The Food Cure moedigt aan om op geheel nieuwe manieren na te denken over de kruising van gezondheid, voedselproductie en medicijnen.

Deze film is Engels ondertiteld. 

Na afloop is er een Q&A met Sarah Mabrouk (Filmmaker), Anita Wilson (Executive Director of Gerson Institute) en Dr. Melanie Nagy (Co-Founder, CEO and Medical Director of Gerson Centre Europe). De voertaal is Engels.

https://www.ketelhuis.nl/films/the-food-cure/

24 april 2019: Lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/kanker-is-een-stofwisselingsziekte-metabolische-ziekte-die-met-specifieke-voeding-dieet-en-voedingssuppletie-oa-6-diazo-5-oxo-l-norleucine-don-vaak-op-te-lossen-zou-zijn-aldus-prof-dr-thomas-seyfried.html

Een andere bekende en beroemde pleiter voor gerichte voeding bij kanker is dokter Gerson. Dit dieet wordt mensen wel ervaren als zwaar en streng, maar voor wie wil weten hoe een en ander in elkaar steekt kijkt op de site van dr. Gerson: www.gerson.org Het dieet lijkt wel wat op het Houtsmullerdieet, maar ziet er in onze ogen veel zwaarder uit. Het Gersondieet gebruikt ook koffieklisma's. Toch schijnen veel mensen echt baat te hebben bij dit dieet (lees bv. verhaal van Marjan die met een aanpak a la Gerson mooi haar recidief van eierstokkanker onder controle en waarschijnlijk weg kreeg )als je de hele rij ervaringsverhalen mag geloven. Maar waar Houtsmuller volstaat met een liter groentesappen per dag, adviseert Gerson bv. 15 glazen. Lijkt ons wel erg veel naast de thee en water dat ook nog wordt aanbevolen. De reden erachter is dat het lichaam ontgiftigd moet worden en het immuunsysteem moet worden gestimuleerd. Diezelfde redenen geeft ook dokter Houtsmuller op. 

Een andere site over de Gersontherapie en daaraan verbonden is www.maxgerson.com

Hier enkele vragen en antwoorden van die site:

Kan de Gersontherapie ook helpen als je al chemo en bestraling hebt gehad?

De Gersontherapie is ook succesvol bij patiënten die zowel bestraling als chemo hebben gehad. In het algemeen toont bestraling geen opmerkelijke problemen bij patiënten die het Gersondieet volgen. Patiënten die chemo hebben gevolgd zullen een aangepast programma moeten volgen. Dit protocol is individueel toegesneden, afhankelijk van diagnose, eerdere behandelingen en algemene conditie van de patiënt. In ons instituut Meridien hebben we al 20 jaar ervaring daarmee en is een komst naar ons instituut absoluut noodzakelijk voor een succesvol volgen van de Gersontherapie. Patiënten die eerdere chemo hebben gevolgd hebben vaak jarenlang klachten veroorzaakt door de chemo. Afhankelijk van welke chemo is gekregen zijn vaak bepaalde vitale lichaamsdelen en organen min of meer beschadigd. En om die reden moeten we deze patiënten langzamer en voorzichtiger benaderen en behandelen, dan patiënten die geen chemo hebben gekregen. (Noot redactie: Het Houtsmullerdieet is ook goed te volgen, wordt zelfs aangeraden bij eventuele behandelingen met chemo en bestraling)

 Zijn er omstandigheden dat de Gersontherapie niet raadzaam is te volgen?

Er zijn veel zogenaamde terminale ziektes die met de Gersontherapie toch zijn te genezen. Echter er zijn bepaalde diagnoses waar de Gersontherapie niet werkt. Bv. acute en lymfatische leukemie, kankersoorten waar al metastasen in de hersenen zijn gevonden en die niet operatief kunnen worden verwijderd, patiënten waarbij een groot deel van hun spijsverteringssysteem is verwijderd en patiënten die voor een orgaantransplantatie immuun onderdrukkende middelen gebruiken. Ons instituut kan door een uitgebreid onderzoek u daarin adviseren.

Voor meer vragen kunt u deze pagina aanklikken:  http://www.gerson.org/questions/index.htm


Plaats een reactie ...

13 Reacties op "Het Gersondieet, een manier van eten en eten om kanker te bestrijden en tegen te gaan"

 • Marlie :
  We kennen in Nederland een vergelijkbare therapie namelijk de Moermantherapie (tegenwoordig niet-toxische tumortherapie NTTT). Veel informatie, inclusief de voedingsmiddelenlijst, kun je vinden op www.mmv.nl Daar staat ook een lijst met artsen die met deze therapie werken.

  www.mmv.nl/voedingsmiddel
  www.mmv.l/artsen
  • e.valstar :
   Er kunnen ook andere externe oorzaken zijn waardoor een regressie tijdens een voedingsverandering optreedt. Ook bepaalde kruiden kunnen een effect hebben. De clou is om van tevoren te trachten vast te stellen wat het meest logisch is en welke supplementen zinvol zouden kunnen zijn. Daarvoor is kennis van interacties met chemo, bestraling etc. nodig, maar ook specifieke kennis van het effect van bepaalde stoffen bij bepaalde tumoren. Bij veel NTTT-artsen zou dit kennis-niveau veel hoger moeten zijn. Met een minder belastende therapie en ook profiterend van de interacties is dan een beter resultaat mogelijk.
   Let wel er zijn ook contra-indicaties: geen vitamine C extra naast Velcade bijv.
 • anne :
  mijn schoonzus woont in Suriname, welke groentes van daar kan zij eten die overeenkomen met de groentes die in de Gersontherapie worden aanbevolen (er groeien daar spitskool en groene kool en dat zijn de enige koolsoorten die daar groeien, wortels groeien daar ook niet)waarmee kan zij deze vervangen. Er groeien daar verder wel heel veel groentes maar ze weet niet welke dan onder de Gerson therapie vallen.
  • Ralf :
   Asparagus Mangoes
   Apples Melons
   Apricots Oatmeal
   Artichoke Onions
   Arugula
   Beets and tops
   Oranges*
   Broccoli
   Parsley and parsley root
   Brown sugar gevonden via hun site..
   Peaches
   Horseradish (grated, not bottled)
   Pears
   Cabbage, red & leaves (smaller
   Pepper, green and red Bell pepper
   quantities–gas producing)
   Plums
   Carrots
   Potatoes
   Cauliflower
   Radishes (not the leaves)
   Celery Knob or stalks
   Raw fruit
   Chards, all kinds
   Rhubarb
   Cherries
   Rice brown (if allowed)
   Chicory
   Romaine
   Chives
   Cilantro
   Rye bread (unsalted, non-fat)
   Corn (ONLY if allowed by physician)
   Spices (small amounts only): allspice, anise, bay leaves,
   Currants
   Coriander, dill, fennel, mace, marjoram, rosemary, sage,
   Eggplant
   saffron, tarragon, thyme, sorrel, summer savory.
   Endives
   Spinach (cooked only)
   Escarole
   Squash
   Flax oil (organic, not high lignan)
   Sweet potatoes
   Fruit dried unsulphured as raisins,
   Swiss chard
   peaches, dates, figs, apricots and prunes
   (stewed or pre-soaked only)
   Tangerines
   Fruits fresh (except all berries and pineapple)
   Tomatoes
   Garlic
   Vegetables (except mushrooms, leaves of: carrots,
   Grapefruit*
   radishes, spinach and mustard green)
   Grapes
   Vinegar (wine or cider)
   Green beans
   Watercress
   Honey
   Yams
   Juices, freshly pressed, as prescribed
   Yogurt, non-fat, organic Horizon, Brown Cow, 7 Stars
   Kale
   (after the sixth week on the Gerson Therapy
   Leeks
   or as allowed by the physician)
   Zucchini
   Lemons*
   Lettuce
  • Kees :
   Welke groentes en fruit in Suriname kunnen worden gebruikt durf ik echt niet te zeggen. Maar Suriname is een tropisch land en de Gersontherapie wordt ook in Zuid-Amerika gebruikt dus als je op hun website een vraag daarover sttelt zullen zij dat ongetwijfeld weten denk ik.
   Kees
 • M. Boot :
  Waarom is gersontherapie een contraindicatie voor patiënten waarbij een groot deel van hun spijsverteringssysteem is verwijderd? Ik ken iemand waarbij bijna de linker helft van de dikke darm (vanaf waar de dunne darm overgaat in de dikke darm, dat zat een vuistgrote tumor)is verwijderd.
 • ivan Gaublomme :
  geachte

  is er documentatie of boeken te verkrijgen waar alles in beschreven staat.

  dank bij voorbaat

  groeten

  ivan
  • kees :
   Beste Ivan, Er zijn tig boeken over het Gersondieet geschreven afgelopen 20 jaar, maar bedenk dat deze boeken ook bedoeld zijn om er geld aan te verdienen. Met een beetje gezond verstand kun je zelf ook wel bedenken wat goed en niet goed is lijkt mij. De WHO heeft laatst hun aanbevelingen voor voeding enz. nog aangepast n.a.v. bewijs dat teveel rood vlees en bewerkt vlees een groter risico op kanker geeft. Zo ook zou ik toegevoegde suiker sowieso niet meer doen en gevarieerd eten met veel groenten en salades.

   Een uitstekend Nederlands geschreven boek hoe te eten en te drinken om gezond te blijven vind ik zelf het handboek Voeding en Gezondheid van Jan Dries: http://kanker-actueel.nl/NL/handboek-voeding-en-gezondheid-auteur-jan-dries.html

   Maar voor specifieke voedingsadviezen a la Gerson zie hun webshop afdeling boekenwebsite: http://store.gerson.org/Books/?_ga=1.133112718.1888451608.1442662606

   Met vriendelijke groeten, kees Braam
   webmaster www.kanker-actueel.nl
 • jerry luyke :
  Kunt u ook heel duidelijk aangeven welke voedings middelen vallen binnen het Gerson therapy! Ik vind het zeer onduidelijk , ondanks het lastig is, om duidelijk heid te krijgen wat ik nu moet gaan gebruiken en wat niet.

  VRGR

  Jerry
  • kees :
   Jerry ik ben geen voedingsdeskundige maar als je naar de website van dr. Gerson gaat dan staat daar heel goed omschreven wat zij vinden dat je moet eten en niet eten: www.gerson.org

   Maar een natuurarts of Moermanarts in Nederland kan je hierover ook hele goede adviezen geven denk ik. Ik weet niet waar je woont maar stuur me een mailtje: redactie@kanker-actueel.nl dan kan ik je wellicht paar adressen bij jou in de buurt doorsturen?

   Kees Braam
   webmaster www.kanker-actueel.nl
 • Corrie Benraad-Verheij :
  Hallo.
  Ik ben 71jaar en heb sinds okt 2009 melanoom kanker.Tot 2013 geen uitzaaiingen, daarna uitzaaiing in mijn kleine hersenen en in mijn lever.Geopereerd hersenen zijn nu schoon en in mijn lever zijn naast de 2plekjes nu 4 puntjes er bij gekomen,Doe nu mee met een trial voor immuno therapie in het AVL.Volg zelf een dieet Moerman?Houtsmuller maar weet niet of ik het goed doe.
  Wat kan het Gersondieet voor mij betekenen??
  • e.valstar :
   Fisitinezuur is heel interessant: dat zit veel in aardbeien, tomaten, komkommer, uien etc. Daarnaast zijn er nog meer specifieke dieetadviezen (o.a.kaneel, vanwege kaneelzuur en coumarine). Er is dus niet van een standaarddieet sprake en ik zou het ook geen Gerson noemen. Voorts zijn er supplementen, die expliciet specifiek bij een melanoom zinvol zijn, dan wel zinvol zouden kunnen zijn.Alles gebaseerd op deels vergelijkend onderzoek bij de mens, deels op experimenteel onderzoek. Hou ook rekening met de reguliere therapie en behandel uzelf niet, maar laat dat aan een deskundige over!!
   • e.valstar :
    In appels zit ook veel fisitine

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Het Gersondieet, een manier >> Gersondieet >>