d.d. 10 maart 2004: Noot redactie: Na het lezen van onderstaand artikel en bijkomende informatie zou er behoefte kunnen bestaan aan een goed advies over welke voedingsupplementen nodig zijn individueel en in welke hoeveelheid deze te nemen. Voor adressen van goed gekwalificeerde orthomoleculaire artsen en natuurartsen voor adviezen over voedingsupplementen staan op pagina nuttige adressen. Wij hebben geen enkele binding met welke arts of organisatie dan ook en op alles hier geschreven is onze disclaimer van toepassing. We plaatsen dit artikel ook integraal met toestemming van ODE, niet omdat het onze mening is maar het ons interessant en informatief genoeg leek om dit artikel en bijkomende informatie hier te plaatsen. Alle verantwoordelijkheid voor waarheidsgehalte en meningen en conclusies ligt bij de auteurs. 

Hoe zorgt u ervoor genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen?

Aangezien ons voedsel veelal niet voldoende voedingswaarde heeft, is het gebruik van vitamine- en mineralensupplementen de enige oplossing. Er zijn echter wel een aantal aandachtspunten, die in acht dienen te worden genomen om te zorgen, dat wat u gebruikt ook wordt opgenomen door het lichaam. 

Gebruik geen willekeurige supplementen. Meer is niet altijd beter. Bepaalde vitaminen (vitamine E of A) kunnen in hoge concentraties giftig zijn. Bovendien is het mogelijk, dat uw lichaam biochemisch gezien zo efficiënt werkt, dat het niet per se de maximale hoeveelheid van bepaalde voedingsstoffen nodig heeft. Het is echter ook mogelijk, dat de kwaliteit van uw maagzuur zo slecht is, dat de voedingsstoffen, die u gebruikt, niet worden geabsorbeerd. 
Ga niet af op de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). De ADH’s zijn de minimale hoeveelheden voedingsstoffen, die het lichaam nodig heeft voor het behoud van een uitgebalanceerde stofwisseling en ter voorkoming van deficiëntieziekten. Hierbij is nog geen rekening gehouden met specifieke behoeften van bepaalde culturele groepen, individuele behoeften of voedingspatronen. 
Laat uzelf testen. Er zijn laboratoria, die kunnen bepalen of u door uw dieet een gebrek heeft aan bepaalde voedingsstoffen. 
De mate van absorptie van voedingsstoffen is afhankelijk van veel factoren, ondermeer leeftijd, gezondheid, erfelijkheid en de toestand van uw spijsverteringssysteem. 
Gebruik extra mineralen, zelfs als u al een goed multivitaminepreparaat slikt. U kunt er gewoon van uitgaan, dat u niet voldoende magnesium of zink binnenkrijgt (dat geldt voor iedereen), gebruik dus in elk geval supplementen van deze twee. 
Kies supplementen in de vorm van citraten, fumaraten, gluconaten, aminozuurchelaten, aspartaten of picolinaten. De absorptie kan daardoor tot veertig procent worden verbeterd. 
Mijd mineralen in de vorm van metaalverbindingen of anorganische verbindingen (bijvoorbeeld oesterschelpen, eierschalen en het anorganische ijzer, dat alle bewerkte voedingsmiddelen verontreinigt). Als het pH-evenwicht (zuur/base) niet in orde is, is de kans groot, dat calciumsupplementen ongebruikt worden uitgescheiden1. 
Zorg, dat u via de voeding voldoende vetoplosbare vitaminen en voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat zijn onder meer vitamine E, A en D, plus de essentiële vetzuren.
Om het volledige vitamine D-complex binnen te krijgen (er wordt maar een deel door het zonlicht op de huid geproduceerd) dient u vis een schaal- en schelpdieren te eten, vooral vette vis zoals haring en zalm, orgaanvlees, vooral lever, en zuivelproducten, in het bijzonder kaas en boter. Als dat niet kan, dient u supplementen te gebruiken.

Mijd ijzersulfaten, deze irriteren de darmen. 
Gebruik niet meer dan 500 mg calcium per dag. Meer wordt niet geabsorbeerd. 
Overweeg het gebruik van Keltische Zeezouten. Voeg maximaal een halve theelepel Keltisch Zeezout toe aan een kwart liter water en drink dit gedurende de dag. Als u geen andere mineralensupplementen gebruikt, neem dan de maximale hoeveelheid van een halve theelepel.Minerale analysen van Keltisch Zeezout leveren ruime hoeveelheden van alle belangrijke mineralen in een makkelijk absorbeerbare vorm op. Zie www.watercure.com  voor meer informatie).

 


Plaats een reactie ...

Reageer op "Hoe kunt u dagelijks genoeg mineralen en vitaminen binnen krijgen voor een betere gezondheid?"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Hoe kunt u dagelijks genoeg >> Mineralen: De belangrijkste >>