24 april 2019: Lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/kanker-is-een-stofwisselingsziekte-metabolische-ziekte-die-met-specifieke-voeding-dieet-en-voedingssuppletie-oa-6-diazo-5-oxo-l-norleucine-don-vaak-op-te-lossen-zou-zijn-aldus-prof-dr-thomas-seyfried.html

Ervaringen van kankerpatienten, met ook andere vormen van kanker dan alvleesklierkanker, met complementaire aanpak zijn te vinden onder ervaringsverhalen en er zijn ook een aantal video's te bekijken van kankerpatiënten

Gezonde voeding en voedingssupplementen kunnen bijdragen aan de genezing van kanker. Dat is het uitgangspunt van de Moermantherapie, een methode om kanker op een natuurlijke manier te bestrijden. Doel van de therapie is het menselijk afweersysteem zodanig te versterken, dat het lichaam zelf de strijd met de kanker kan aangaan. De therapie kan helpen bij de genezing, maar is ook belangrijk bij de voorkoming van kanker.

Grondlegger van deze natuurlijke benadering van kanker is de Vlaardingse arts Cornelis Moerman (1893-1988). Hij ontdekte in de jaren dertig van de vorige eeuw dat er een duidelijk verband bestaat tussen leefwijze, voeding en kanker. Op dat inzicht baseerde hij zijn therapie, die hij in 1939 op een ernstig zieke kankerpatiënt toepaste. Met succes. Daarom bleef hij kankerpatiënten behandelen tot 1985. Hij kreeg ook ruime navolging: tegenwoordig telt Nederland meer dan vijftig artsen die kankerpatiënten bij het volgen van deze therapie begeleiden. 

Dieet en supplementen
De Moermantherapie is gefundeerd op twee pijlers: een voedingswijze - het Moermandieet - en voedingssupplementen. Wie het Moermandieet volgt, krijgt uitsluitend volwaardige voedingsstoffen. Het dieet omvat in hoofdlijnen veel verse, bij voorkeur biologisch gekweekte producten, zoals granen, groente en fruit; wel vette vis maar geen vlees en gevogelte, en geen of zo min mogelijk witmeel producten, zout of vet. Een lichaam met kanker heeft echter zoveel voedingsstoffen nodig, dat voedsel alleen niet voldoende is. Daarom krijgt de patiënt ook voedingssupplementen.

Voor het volgen van de Moermantherapie is begeleiding door een Moermanarts - ook wel arts voor niet-toxische tumortherapie genoemd - noodzakelijk. Het Moermandieet kan iedereen in principe volgen zonder begeleiding van een arts, maar om te bepalen welke voedingssupplementen een patiënt nodig heeft en hoeveel is vakkennis vereist. Een Moermanarts kan voor elke patiënt afzonderlijk de optimale samenstelling van het dieet en van de supplementen bepalen.

Therapie geeft kracht 
De preventieve waarde van de Moermantherapie is intussen algemeen aanvaard. De therapeutische betekenis van deze natuurlijke geneeswijze wordt dat nog niet. Wie kanker heeft, hoeft overigens niet te kiezen voor óf een reguliere behandeling óf de Moermantherapie. Beide geneeswijzen kunnen uitstekend samengaan. Kankerpatiënten die de Moermantherapie volgen, voelen zich doorgaans fitter en hebben minder last van de bijwerkingen van een operatie, chemokuur of bestraling.

De Moermantherapie kán bijdragen aan de genezing van kanker. Er zijn vele voorbeelden van kankerpatiënten die volgens de reguliere geneeskunde nauwelijks nog genezingskansen hadden, maar dankzij de Moermantherapie toch beter werden. Voor wie genezing niet meer mogelijk is, kan de therapie bijdragen aan een langer en kwalitatief beter leven. Vooral het zélf actief aan genezing werken, geeft velen kracht. 
Daarnaast speelt de therapie een belangrijke rol bij het voorkomen van kanker. Voor gezonde mensen is de Moermanvoedingswijze een prima manier om gezond te blijven.

- Moerman: pionierfase
- Houtsmuller: organisatiefase
- NTTT: integratiefase

De Moermantherapie vertegenwoordigt volgens de arts Bertil de Klyn de pionierfase van de niet-toxische kankerbehandeling. De Houtsmullertherapie, een geactualiseerde versie van de Moermantherapie, vertegenwoordigt in zijn opvatting de organisatiefase van de niet-toxische kankerbehandeling. Waar Moerman het accent sterk legde op het herstel van de gezonde stofwisseling, wijst Houtsmuller op de tumorremmende eigenschappen van stoffen. 

De Niet-Toxische Tumor Therapie (NTTT) vertegenwoordigt de integratiefase: een bundeling van alle niet-toxische kankerbehandelingen. De term NTTT wil zeggen dat het niet nodig is kanker te behandelen met giftige stoffen, die schadelijk zijn voor de gezonde lichaamscellen, maar dat er behandelingen zijn die iemands afweer stimuleren, zodat kanker van binnenuit genezen wordt.

De artsen die de niet-giftige behandelingen toepassen en onderzoeken zijn verenigd in de Artsenvereniging voor Niet-Toxische TumorTherapie (ANTTT). Deze vereniging maakt deel uit van de Artsenvereniging tot Bevordering van de Natuurgeneeskunde (ABNG). ANTTT-passen niet allemaal dezelfde behandeling toe, maar werken wel volgens hetzelfde schema. De een wat meer volgens de inzichten van Moerman, de ander meer volgens Houtsmuller, een derde volgens Gerson enzovoort. 

Om de belangen te behartigen van patiënten die de Moermantherapie of een andere niet-toxische tumortherapie volgen te behartigen, werd in 1974 de Moermanvereniging opgericht. Deze vereniging, die ruim negenduizend leden heeft, geeft ook voorlichting om kankerpreventie te bevorderen. 

Voor meer informatie: www.moermanvereniging.nl  


Plaats een reactie ...

2 Reacties op "Moermantherapie - Moerman dieet. Kanker bestrijden op een natuurlijke manier."

 • Peter K. Moerman :
  Geachte lezers,
  9 november is het 9 jaar geleden, dat ik ben geopereerd aan een hersentumor, ter grootte van een kippenei (L). Ik heb het overleefd. Ik ben op zoek gegaan. Hoe kom je er aan? Persoonlijk denk ik aan een virus, gerelateerd aan een merkwaardige gebeurtenis ongeveer 40 jaar geleden. Waarom heeft mijn lichaam dat virus niet kunnen vernietigen? Was het stress, had het te maken met gebrek aan de essentiële bouwstoffen voor mijn lichaam? Hoe voorkom ik een herhaling? Ik heb het inderdaad gezocht in voedselkeuze, gecombineerd met voedselsupplementen. (persoonlijk geloof ik niet meer in de aanwezigheid van voldoende vitamines en mineralen in ons voedsel). Dus geen voedsel meer, dat bewerkt is om de houdbaarheid te vergroten en met toevoeging van allerlei kleur- en smaakstoffen, zodat je er van blijft eten. Geen frisdranken (suikers). Ik ben, via een omweg, feitelijk uitgekomen bij de neef van mijn opa...en... ik ben tots op hem! Ik heb hem jammer genoeg nooit persoonlijk gekend...
 • frans lautenslager :
  Geacht panel
  helemaal eens
  GEEN ZIEKTE KAN BESTAAN ZONDER ZIJN GASTHEER
  met vreindelijke groeten
  Frans lautenslager

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Moermantherapie - Moerman >> Palliatieve chemotherapie: >> "Geef Ziekte Geen Kans", 'Eet >> Moermandieet >>