27 november 2011: Opvallend dat nu november 2011 een Nederlandse oncoloog chirurg een manier promoot die toen al door enkele klinieken in Duitsland en Ierland en Rusland werd gebruikt: Kankercellen doen oplichten met fluorescerende kleurstoffen helpt oncologische chirurgen bij opereren om zo de snijvlakken schoon te krijgen

15 december 2006: Bron: Artsennet.nl
Het AvL opent samen met het NKI een speciaal ingericht PDT centrum voor behandeling van bijna alle tumoren. Een zeer opmerkelijk en belangrijk bericht publiceerde het artsennet deze week. Ik denk dat verder commentaar overbodig is. Misschien wel als toevoeging dat Foscan veel duurder is dan radachlorin en de patient enkele dagen in een absoluut donkere kamer moet verblijven. Dit in tegenstelling tot radachlorin. en dan te bedenken dat eind 2002, begin 2003 wij het AvL via dr. Tan o.a. hebben aangeboden om met ons mee te gaan naar Ierland en in contact te brengen met Radapharma uit Rusland. Wat zou daar niet van gekomen kunnen zijn. Helaas waren wij weer jaren te vroeg met een veelbelovende nieuwe aanpak

Nederlands Kanker Instituut opent nieuw behandelcentrum lichttherapie
Bron(nen): Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam (NKI-AVL) opent op 8 december een PDT-centrum. PDT is een behandeling die nu nog voornamelijk bij patiënten met een hoofd/hals- of huidtumor wordt toegepast. Naar verwachting zal deze behandeling in de toekomst naast chirurgie, radiotherapie en chemotherapie ook voor andere vormen van kanker aangeboden worden.

Photo Dynamische Therapie (PDT) is een lichttherapie waarbij een lichtgevoelige stof (Foscan) wordt toegediend. De combinatie van Foscan, laserlicht en zuurstof zorgt ervoor dat de bloedvaten in de tumor dichtslibben, waardoor celdood optreedt en de tumor afsterft. In tegenstelling tot chirurgie of radiotherapie, levert PDT nagenoeg geen nadelige gevolgen als littekenweefsel of verminking aan het gezicht, en kan de behandeling nog worden toegepast als radiotherapie en of chirurgie niet meer mogelijk zijn. In het NKI-AVL wordt al meer dan 20 jaar onderzoek gedaan naar deze behandelmodaliteit. Eerst voornamelijk binnen de research afdeling, maar de laatste 10 jaar ook in de kliniek.

Voor deze behandeling, die met name bij tumoren in het hoofd-halsgebied en huidtumoren wordt toegepast, wordt op 8 december een PDT-behandelcentrum in het NKI-AVL geopend. Doel van het centrum is het bundelen van kennis en ervaring, zodat ook andere specialismen binnen het ziekenhuis over deze behandelmodaliteit kunnen beschikken. Ook kan vanuit het centrum ondersteuning worden verleend aan oncologische centra die deze behandelmodaliteit in hun eigen instituut willen opzetten. Het PDT-centrum in het NKI-AVL is de eerste in Europa.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Algemeen: Nederlands Kanker Instituut opende in 2006 nieuw behandelcentrum lichttherapie voor bijna alle vormen van kanker."


Gerelateerde artikelen