11 augustus 2018: Zie ook dit artikel:
En in gerelateerde artikelen.
22 november 2014: Bron: SPKS Darmkanker Nederland
Eindelijk wordt erkend dat het testen van receptorenexpressie en DNA mutaties (K-RAS, BRAF, MEK, RAS, EGFR) zinvol kan zijn bij uitgezaaide darmkanker voor het vaststellen van een meer personalised medicine aanpak. Al wordt hiermee tegelijktertijd duidelijk waarom zoveel darmkankerpatienten afgelopen jaren nul op het rekest kregen als zij daarom vroegen. Puur uit eigen commercieel belang is dus afgelopen jaren gewerkt aan deze brochure en RAS-test. En dan wordt nu triomfantelijk deze uitreiking gepresenteerd als zijnde vernieuwend voor darmkankerpatiënten.En het gaat alleen maar over de RAS mutaties, zeker zinvol maar er is al zoveel meer bekend over andere receptoren en DNA mutaties dat alleen een RAS test vaak niet voldoende lijkt.
Ik kijk hier dan ook met gemengde gevoelens naar wetende dat veel mensen inmiddels overleden zijn of maandenlang onnodig chemo hebben gehad zonder de nodige test te hebben gekregen of nog erger met een Caris rapport in de hand geweigerd werd om hun behandeling daarop af te stemmen.
Maar goed dit is een kleine stap voorwaarts, al zou een uitgebreid biomoleculair profile onderzoek zoals Caris Lifesciences dat kan uitvoeren veel en veel beter zijn. Zie o.a. hun voorbeeldrapporten, ook over darmkanker.
Klik op volgende link voor persbericht van de SPKS of lees hieronder persbericht: 2014-11_extra
Hier het persbericht van de darm- en leverstichting:
NIEUWE BROCHURE OVER DNA TEST BIJ DARMKANKER
Voor het eerst maakt een DNA test onderdeel uit van standaard behandelrichtlijn voor mensen met uitgezaaide darmkanker
Begrijpelijke uitleg beschikbaar om behandelkeuze transparant en duidelijk te maken
Darmkanker Nederland komt met een nieuwe informatiebrochure over DNA onderzoek, de RAS-test genaamd, voor mensen met uitgezaaide darmkanker. Dit onderzoek is nu opgenomen in de behandelrichtlijn en kan worden aangevraagd door de arts als de kanker is uitgezaaid. Bij ruim twintig ziekenhuislaboratoria in Nederland kunnen artsen een gecertificeerde RAS-test aanvragen. De uitslag helpt artsen en patiënten de juiste behandeling te kiezen met als doel de levensverwachting te verbeteren.
De brochure is vanaf volgende week op de website www.darmkankernederland.nl te downloaden of gratis te bestellen bij SPKS Darmkanker Nederland, Postbus 8152, 3503 RD Utrecht.
Daarnaast wordt de brochure meegestuurd met het decembernummer van magazine Doorgang.
De DNA RAS-test vormt een kritisch moment in de behandelkeuze voor uitgezaaide darmkanker. In het pathologisch laboratorium wordt tumorweefsel onderzocht op veranderingen in de RAS-genen, die verantwoordelijk zijn voor de groei van kankercellen. Met de uitslag van de test is het mogelijk ‘personalised medicine’ toe te passen: daarbij worden bepaalde medicijnen alleen toegediend als de DNA test uitwijst dat ze een remmend effect kunnen hebben op de tumorgroei. Het gaat hierbij om EGFR* medicijnen die (meestal) aan chemotherapie worden toegevoegd als de kanker is uitgezaaid.
Voorzitter Jolien Pon van de patiëntenorganisatie SPKS Darmkanker Nederland overhandigt tijdens het Europese multidisciplinaire darmkankercongres EMCCC in Amsterdam op 25 november a.s. de eerste brochure aan Professor Dr. Kees Punt, hoogleraar medische oncologie van het AMC en voorzitter van het EMCCC. Hij levert in Nederland een belangrijke bijdrage aan het wetenschappelijk onderzoek binnen darmkanker en heeft er toe bijgedragen dat de DNA test in de nieuwe richtlijn is opgenomen.
Kees Punt: “De RAS-test draagt bij aan therapie op maat: de uitslag van deze test maakt duidelijk bij welke patiënten een behandeling met zogenaamde anti-EGFR therapie* niet werkzaam zal zijn, en bespaart dus onnodige behandelingen, bijwerkingen en kosten.”
De brochure is ontwikkeld in samenwerking met EuropaColon, de Europese patiëntenorganisatie, en de medische adviesraad van SPKS Darmkanker Nederland.
Plaats een reactie ...
1 Reactie op "RAS test komt standaard beschikbaar voor mensen met uitgezaaide darmkanker vanaf 25 november 2014 copy 1"
Gerelateerde artikelen
Ik heb in Januari 2013 darmkanker met uitgezaaide
tumoren naar de lever en buikvlies, heb een Hypec
operatie en drie-kwart van de lever weggehaald,
Maar nu is de kanker weer terug gekomen j.l. Juli 2014, heb nu chemo kuur Folfiri van 12x. ben nu in de 7e behandeling,heb mijn oncoloog gevraagd naar deze Nieuwe methode van de EGFR-Remmers of DNA RAS test, maar daar kom ik niet voor in aanmerking ??maar waarom niet ???ik ben bij AVL
in behandeling A'dam. de operatie's zijn in Gent
Belgie uitgevoerd, ik ben Hopeloos,wil nog zoo graag verder met me'n leven !!
Vr. Gr. Ann vannGemeren.