11 december 2005: Bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds

We plaatsen dit persbericht hier ongewijzigd en spreekt voor zich en behoeft geen commentaar o.i.

- Persbericht - Toedienen voedingsmineraal selenium voor kankerpreventie

Wageningen Universiteit gaat in China met financiële steun van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) de relatie tussen selenium en slokdarmkanker nader onderzoeken. Voor het onderzoek krijgen 300 Chinese patiënten met slokdarmafwijkingen gedurende twee jaar seleniumrijke rijst en selenium supplementen toegediend. Vervolgens wordt nagegaan in hoeverre het seleniumgehalte in het lichaam toeneemt en of de extra inname van het mineraal de ontwikkeling van verdachte afwijkingen in de slokdarm remt.

Lage gehalten van selenium in de voeding leiden in bijna de helft van China tot seleniumtekorten bij de mens en dragen mogelijk bij aan de hoge incidentie van slokdarmkanker in China. “Positieve resultaten versterken de gedachte dat seleniumverrijking van voedsel een kostenefficiënte manier kan zijn om de tekorten op te heffen”, aldus onderzoeksleider professor van ‘t Veer. Het onderzoek wordt gesubsidieerd door het WCRF NL en zal minimaal 4 jaar duren.

Het onderzoek bouwt voort op de uitkomsten van het eerste wetenschappelijke WCRF rapport Food, Nutrition and the Prevention of Cancer dat in 1997 is gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het eten van voldoende groenten en fruit, het risico op slokdarmkanker mogelijk kan verlagen. Hoewel slokdarmkanker relatief weinig voorkomt, is het aantal nieuwe gevallen in Nederland de laatste jaren gestegen. Alcoholgebruik en roken zijn belangrijke risicofactoren, vooral in combinatie met elkaar.

De uitkomsten van het onderzoek zullen meegenomen worden in het nieuwe WCRF rapport dat in 2007 zal uitkomen. Dit tweede rapport zal een evaluatie zijn van tienduizenden onderzoeken op het gebied van voeding, leefstijl en kanker. Bij dit rapport zijn internationale organisaties als de FAO en de WHO betrokken alsmede onderzoeks-centra over de hele wereld –waaronder ook Wageningen Universiteit-. Jaarlijks kent het WCRF onder meer aan onderzoeksteams van universiteiten subsidies toe.

- Einde bericht -

Plaats een reactie ...

Reageer op "Selenium: Wereld Kanker Onderzoek Fonds start een onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Wageningen naar effect van selenium bij Chinese mensen met een slokdarmafwijking, met als doel het effect te meten op voorkomen van kanker"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Selenium uit voeding kan eierstokkanker >> Selenium - Natrium seleniet >> Selenium - 5-methylselenocysteine >> Selenium voorkomt longkanker >> Selenium hoog voorkomend in >> Selenium: Wereld Kanker Onderzoek >> Selenium studie referenties >>