D.d. 4 november 2001: Ik ontving vandaag van Ed onderstaande e-mail. Ik zet deze hier onverkort op deze pagina. Onze disclaimer blijft van toepassing en alles wat Ed schrijft is voor zijn verantwoordelijkheid en ik weet echt niet of hij het bij het rechte eind heeft of niet. Maar het lijkt me interessant genoeg om er eens kennis van te nemen. Ed heeft inmiddels een eigen site gemaakt: www.scdiet.nl, waarop nog veel meer informatie over zijn aanpak van de ziekte van Crohn.
Hoi Kees,
  
  Ik gebruik inmiddels wel visolie. Net als flaxoil bevat dit veel Omega 3
  vetzuren..
  Omega 3 vetzuren verbeteren inderdaad vaak de gezondheid en werken erg
  positief bij mensen met de ziekte van Crohn.
  http://www.scdiet.org/7archives/scd010_6
  
  De visolie is echter puur ter ondersteuning.. Het SCDiet alleen heeft het
  probleem eigenlijk al verholpen.. Ik heb nu ook een Nederlandstalige
  SCDiet site opgericht.
  Als je de theorie doorleest, snap je dat het ook goed is om (evt. aangepast)
  dit dieet ook bij darmkanker te gebruiken..
  
  Het gaat nu trouwens echt opperbest met me.. Het blijkt dat ik ook een
  intracellulair magnesium gebrek heb.. Nu ik magnesium supplementen neem gaat
  het nog veel beter.
  Onder Update 27
  oktober 2001 kan je lezen hoe magnesium een belangrijke rol speelt in de
  suikermetabolisme en bij het afweersysteem:
  
  Ik heb contact gehad met de Crohn-Colitis vereniging en met een beetje geluk
  gaan ze een artikel over het SCDiet plaatsen in hun magazine..
  Het is echter nog maar de vraag.. Ik heb nml. zo nu en dan wat twijfels bij de
  zelfstandigheid en objectiviteit van verenigingen..
  Kijk onder andere is naar dit fragment uit het maandblad van de Canadese Colitis Vereniging: Quote: UPDATE:
  Annual Awards Dinner made in excess of $250.000 (not final). Thanks go to the Food
  Industry for their wonderful support.
  
  Als de Crohn-Colitis vereniging besluit om mijn artikel niet te plaatsen, dan
  ga ik de landelijke kranten aanschrijven.. De ervaring leert dat er altijd wel
  een of meerdere kranten zijn die het willen publiceren.. Ik beperk me dan tot
  het SCDiet, want anders wordt het teveel en te onoverzichtelijk in een
  artikel.. Bovendien is een anti-voedselpyramide campagne al vaker onsuccesvol
  gevoerd (O.a. Atkins)..
  
  Ik heb ook de uitzending Rondom 10 laatst gezien en ik vond het echt
  schandalig wat er daar gebeurde.. Vooral de slotzin dat men vooral niet naar
  de site van Braam moet kijken.. Echt absurd.. Ik begin nu echt in een
  complottheorie te geloven.. De overheid weet bijvoorbeeld dat het huidige
  dieet (voedselpyramide) zeer slecht is voor de gezondheid.. Nu steeds meer
  mensen dik worden en suikerziekte (en kanker) krijgen, wordt er gewoon vrolijk
  beweerd dat we nog minder vet en nog meer koolhydraten moeten gaan eten..
  Misschien wel een interessant boek om een keer te lezen: Lights
  Out - Sleep, Sugar and Survival
  In dit boek toont de auteur duidelijk aan de USA government zeer zeker weet
  hoe de vork in de steel zit.. Het toont dus heel duidelijk aan dat de
  bedrijven meer macht hebben dan de politici.. Door wie worden de politieke
  campagnes betaald ? Juist: De bedrijven, en dan voor een groot deel de
  voedsel- en de pharmaceutische industrie..
  
  Laatst las ik ook een typisch bericht in de krant. Dat ging over een
  pharmaceutisch bedrijf, dat cholesterolverlagende middelen,
  bloeddrukverlagende middelen en medicatie voor diabetici produceert. In het
  artikel vraagt de journalist zich af waarom de markt voor deze producten
  steeds maar blijft groeien.. Hoewel de woordvoerder van het bedrijf antwoordt
  dat het gedeeltelijk komt door de bevolkingsgroei, geeft hij niet de echte
  reden, die hij echt wel weet: Te hoge koolhydratenconsumptie! Zodra hij dat
  zou vertellen, verliest zijn bedrijf gigantisch veel marktaandeel. Het
  probleem is dat de NL overheid ook niet onpartijdig is. Zij hebben natuurlijk
  ook door dat het gigantische klap voor de economie zou zijn als er ineens geen
  diabetici, mensen met overgewicht, hoge cholesterol en/of bloeddruk zouden
  zijn.. Bovendien vinden ze het misschien ook wel prettig als mensen rond hun
  60e levensjaar overlijden (of nog eerder aan een hartaanval of aan borstkanker
  of prostaatkanker). Dat scheelt namelijk fors in de staatsportemonnee.
  
  Ik ga binnenkort een paar diëtisten en medici die bijna klaar zijn met hun
  studie vragen wat ze geleerd hebben over voedsel.. Naast het vragen naar de
  onderbouwing voor de voedselpyramide (die er gewoonweg niet is), ben ik ook
  benieuwd of ze ook maar enigszins mineralen en vitaminen hebben leren
  waarderen. Verder ga ik dan vragen hoe openminded ze nog zijn en zal ik ze
  mijn theorie voorleggen.. Ik vrees dat ze in hun studie zodanig gehersenspoeld
  zijn, dat ze geen eigen mening meer durven te hebben. De genen die tijdens de
  colleges toch een eigen mening hadden, werden altijd uitgelachen door de
  docenten en de medestudenten. Ik ben bang dat daarmee hun breeddenkendheid
  zeer gelimiteerd is. Aan de andere kant zie je toch steeds meer (huis-)artsen
  die besluiten (uit frustatie vaak) om alternatief/orthomoleculair arts te
  worden..
  
  Lees ook "Wat is
  er mis met onze moderne manier van leven" Helemaal onderaan vat ik
  nog even samen hoe al deze punten samen het ontstaan van en het groeien van
  kanker beïnvloeden..
  
  Lees ook de studies die aantonen dat het ketogenische dieet (hoog-vet, zeer weinig koolhydraten) de kankergroei negatief beïnvloedt.
  
  Een van de studies gaat overigens ook over Flaxoil: 
  
  Oja, Ik lees in weekmenu dat olijfolie gebruikt mag worden. Het is verstandig
  om wel extra-vierge te gebruiken.(noot redactie: Houtsmuller raadt
  altijd olijfolie extra vierge aan. Zie uitgangspunten
  Houtsmullerdieet)  Deze bevat geen rotzooi die pas bij de 2e
  persing (lees: wanneer de drap die overblijft van de 1e persing nog een keer
  geperst wordt) geïntroduceerd wordt. Extra vierge hoeft trouwens helemaal
  niet duur te zijn.. De Lorena olijfolie is 1e persing, extra vierge en kost
  nog geen f 5,- per 750ml en smaakt perfect.. Is in 2000 door de
  Consumentenbond tot beste olijfolie gekozen ! Bij de ALDI aan te schaffen.
  
  Wat ik vreemd vind van het dieet is dat brood, aardappelen en hoog-glycemische
  vruchten wel toegestaan zijn, terwijl suiker niet toegestaan is.. Dat is een
  tegenstrijdigheid..
  Als je een gekookte aardappel eet, wordt deze in de darmen zeer snel omgezet (zetmelen
  --> maltose --> glucuose+glucose). Deze glucose moleculen belanden zeer
  snel in het bloed, met een snelle bloedsuikerverhoging als resultaat.. Gevolg
  is dat vooral de kankercellen dit nuttigen en dus snel groeien.. Hetzelfde
  geldt voor alle zetmelen..
  Fruit is ook raar, omdat dit gigantisch veel suiker bevat. Zo bevat druivensap
  zo'n 15% suiker wat direct door de kankercellen gebruikt wordt. Ik vraag me
  ook af of kankercellen wel vetzuren kunnen gebruiken, wat Houtsmuller dus
  beweert. Kankercellen hebben een anaerobe metabolisme en kunnen zeer
  moeilijk/niet vetzuren metaboliseren..
  Bovendien lijkt het moderne fruit helemaal niet op het fruit zoals het
  oorspronkelijk was.. Neem een wilde braam en vergelijk die met een moderne
  druif.. In de wilde variant zitten veel meer antioxidanten, vitaminen,
  mineralen en vezels en veel minder suiker.. Die verhouding is bij het moderne
  fruit helemaal verkeerd.. Het moderne fruit is eigenlijk helemaal niet
  gezond.. Het is gekweekt op smaak (lees: zoetheid) in plaats van op
  gezondheid..
  
  Als je dan kijkt wat de mens vroeger (10.000 jaar geleden en daarvoor) at, dan
  valt op dat we vooral vlees aten en dan vooral het orgaanvlees. We hadden
  vooral een voorkeur voor de vette organen.. Zo worden de hersenen en het
  buikvet als eerste gegeten. Als er dan iets overbleef, dan was het het magere
  spierweefsel, wat we nu vooral eten. Dit bevat echter nauwelijks vitaminen,
  mineralen of vetten.. Wist je dat hersenen bijvoorbeeld zeer veel Omega3
  vetzuren bevatten.. Je hoeft dus niet perse vis te eten hiervoor.. Ik begrijp
  dat het eten van hersenen ook niet echt interessant is, maar dat is in ieder
  geval wat we vroeger wel aten en naar mijn weten was er toen nog geen kanker,
  diabetes, hoge bloeddruk ,etc.. Het dieet bestond ook voor een groot deel uit
  vet (zo'n 50-60%) terwijl de andere helft voornamelijk uit eiwitten bestond.
  Koolhydraten aten we slechts in zeer kleine hoeveelheden in de zomer (honing
  en laagglycemische vruchten).. Misschien vind je deze pagina wel interessant.
  Hier kan je alle vitaminen, mineralen, macro-voedingsstoffen, aminozuren
  bekijken en vergelijken..
  
  Het zou kunnen dat het Houtsmuller dieet wel goed werkt, omdat het het accent
  al ruim verplaatst heeft van hoog-koolhydraten naar laag/medium-koolhydraten.
  Ik verwacht echter wel betere resultaten als er toch minder suiker gegeten (of
  vermomde suikers in de vorm van zetmelen) worden. (Noot redactie:
  toevoegen van suiker is niet toegestaan bij het Houtsmullerdieet en er wordt
  aangeraden bij het uitpersen van fruit het sap altijd te mengen met
  groentensappen. In principe mogen alleen grapefruitsap en citroensap naturel
  zonder menging worden gebruikt. Zie
  uitgangspunten Houtsmullerdieet)
  
  Maar ik denk dat het geen probleem is om wat meer vet te eten, omdat de
  kankercellen hier per definitie toch al niks mee kunnen. De gezonde cellen
  vinden vetten perfect en het hart draait zelfs puur en alleen op verzadigde
  vetten. Als die er niet voldoende zijn, worden glucose omgezet naar deze
  vetten. Wist je bijvoorbeeld ook dat tot 50% van elke cel in ons lichaam
  bestaat uit de mitochondria.. Deze kan zonder tussenstappen direct vet
  omzetten naar ATP-molekulen (de energie eenheden), terwijl glucose in 2
  tussenstappen pas omgezet kan worden en dan ook nog erg inefficient (slechts
  50% energieopbrengst vergeleken met eenzelfde hoeveelheid vet). http://cellbio.utmb.edu/cellbio/mitochondria_1.htm#Substructure
  
  Zo, dat was weer een heel lang verhaal.. Hopelijk is het niet te
  onoverzichtelijk geworden.. Oja, misschien vind je het nogal vergaand wat ik
  hierboven schrijf.. Alles is echter perfect onderbouwd in vooral het boek Lights
  out en in het boek Life Without Bread (wat ik nu aan het lezen ben).
  Het boek Lights Out bestaat voor ongeveer 1/3 uit referenties naar
  onderzoeken..
  
  Mvgr, Ed
  
 
Gerelateerde artikelen
- Waarom deze pagina
 - Ed (Ziekte van Crohn) Zijn eerste brief aan ons
 - De aanpak van David Greg met dieet enz.
 - Een update van Ed op 25 mei 2001
 - Actuele situatie van 4 november 2001
 - Crohn: Ervaringsverhaal ziekte van Crohn: Ed
 



Plaats een reactie ...
Reageer op "Actuele situatie van 4 november 2001"