D.d. 4 november 2001: Ik ontving vandaag van Ed onderstaande e-mail. Ik zet deze hier onverkort op deze pagina. Onze disclaimer blijft van toepassing en alles wat Ed schrijft is voor zijn verantwoordelijkheid en ik weet echt niet of hij het bij het rechte eind heeft of niet. Maar het lijkt me interessant genoeg om er eens kennis van te nemen. Ed heeft inmiddels een eigen site gemaakt: www.scdiet.nl, waarop nog veel meer informatie over zijn aanpak van de ziekte van Crohn.

Hoi Kees,

Ik gebruik inmiddels wel visolie. Net als flaxoil bevat dit veel Omega 3 vetzuren..
Omega 3 vetzuren verbeteren inderdaad vaak de gezondheid en werken erg positief bij mensen met de ziekte van Crohn.
http://www.scdiet.org/7archives/scd010_6

De visolie is echter puur ter ondersteuning.. Het SCDiet alleen heeft het probleem eigenlijk al verholpen.. Ik heb nu ook een Nederlandstalige SCDiet site opgericht.
Als je de theorie doorleest, snap je dat het ook goed is om (evt. aangepast) dit dieet ook bij darmkanker te gebruiken..

Het gaat nu trouwens echt opperbest met me.. Het blijkt dat ik ook een intracellulair magnesium gebrek heb.. Nu ik magnesium supplementen neem gaat het nog veel beter.
Onder Update 27 oktober 2001 kan je lezen hoe magnesium een belangrijke rol speelt in de suikermetabolisme en bij het afweersysteem:

Ik heb contact gehad met de Crohn-Colitis vereniging en met een beetje geluk gaan ze een artikel over het SCDiet plaatsen in hun magazine..
Het is echter nog maar de vraag.. Ik heb nml. zo nu en dan wat twijfels bij de zelfstandigheid en objectiviteit van verenigingen..
Kijk onder andere is naar dit fragment uit het maandblad van de Canadese Colitis Vereniging: Quote: UPDATE: Annual Awards Dinner made in excess of $250.000 (not final). Thanks go to the Food Industry for their wonderful support.

Als de Crohn-Colitis vereniging besluit om mijn artikel niet te plaatsen, dan ga ik de landelijke kranten aanschrijven.. De ervaring leert dat er altijd wel een of meerdere kranten zijn die het willen publiceren.. Ik beperk me dan tot het SCDiet, want anders wordt het teveel en te onoverzichtelijk in een artikel.. Bovendien is een anti-voedselpyramide campagne al vaker onsuccesvol gevoerd (O.a. Atkins)..

Ik heb ook de uitzending Rondom 10 laatst gezien en ik vond het echt schandalig wat er daar gebeurde.. Vooral de slotzin dat men vooral niet naar de site van Braam moet kijken.. Echt absurd.. Ik begin nu echt in een complottheorie te geloven.. De overheid weet bijvoorbeeld dat het huidige dieet (voedselpyramide) zeer slecht is voor de gezondheid.. Nu steeds meer mensen dik worden en suikerziekte (en kanker) krijgen, wordt er gewoon vrolijk beweerd dat we nog minder vet en nog meer koolhydraten moeten gaan eten.. Misschien wel een interessant boek om een keer te lezen: Lights Out - Sleep, Sugar and Survival
In dit boek toont de auteur duidelijk aan de USA government zeer zeker weet hoe de vork in de steel zit.. Het toont dus heel duidelijk aan dat de bedrijven meer macht hebben dan de politici.. Door wie worden de politieke campagnes betaald ? Juist: De bedrijven, en dan voor een groot deel de voedsel- en de pharmaceutische industrie..

Laatst las ik ook een typisch bericht in de krant. Dat ging over een pharmaceutisch bedrijf, dat cholesterolverlagende middelen, bloeddrukverlagende middelen en medicatie voor diabetici produceert. In het artikel vraagt de journalist zich af waarom de markt voor deze producten steeds maar blijft groeien.. Hoewel de woordvoerder van het bedrijf antwoordt dat het gedeeltelijk komt door de bevolkingsgroei, geeft hij niet de echte reden, die hij echt wel weet: Te hoge koolhydratenconsumptie! Zodra hij dat zou vertellen, verliest zijn bedrijf gigantisch veel marktaandeel. Het probleem is dat de NL overheid ook niet onpartijdig is. Zij hebben natuurlijk ook door dat het gigantische klap voor de economie zou zijn als er ineens geen diabetici, mensen met overgewicht, hoge cholesterol en/of bloeddruk zouden zijn.. Bovendien vinden ze het misschien ook wel prettig als mensen rond hun 60e levensjaar overlijden (of nog eerder aan een hartaanval of aan borstkanker of prostaatkanker). Dat scheelt namelijk fors in de staatsportemonnee.

Ik ga binnenkort een paar diëtisten en medici die bijna klaar zijn met hun studie vragen wat ze geleerd hebben over voedsel.. Naast het vragen naar de onderbouwing voor de voedselpyramide (die er gewoonweg niet is), ben ik ook benieuwd of ze ook maar enigszins mineralen en vitaminen hebben leren waarderen. Verder ga ik dan vragen hoe openminded ze nog zijn en zal ik ze mijn theorie voorleggen.. Ik vrees dat ze in hun studie zodanig gehersenspoeld zijn, dat ze geen eigen mening meer durven te hebben. De genen die tijdens de colleges toch een eigen mening hadden, werden altijd uitgelachen door de docenten en de medestudenten. Ik ben bang dat daarmee hun breeddenkendheid zeer gelimiteerd is. Aan de andere kant zie je toch steeds meer (huis-)artsen die besluiten (uit frustatie vaak) om alternatief/orthomoleculair arts te worden..

Lees ook "Wat is er mis met onze moderne manier van leven" Helemaal onderaan vat ik nog even samen hoe al deze punten samen het ontstaan van en het groeien van kanker beïnvloeden..

Lees ook de studies die aantonen dat het ketogenische dieet (hoog-vet, zeer weinig koolhydraten) de kankergroei negatief beïnvloedt.

Een van de studies gaat overigens ook over Flaxoil: 

Oja, Ik lees in weekmenu dat olijfolie gebruikt mag worden. Het is verstandig om wel extra-vierge te gebruiken.(noot redactie: Houtsmuller raadt altijd olijfolie extra vierge aan. Zie uitgangspunten Houtsmullerdieet Deze bevat geen rotzooi die pas bij de 2e persing (lees: wanneer de drap die overblijft van de 1e persing nog een keer geperst wordt) geïntroduceerd wordt. Extra vierge hoeft trouwens helemaal niet duur te zijn.. De Lorena olijfolie is 1e persing, extra vierge en kost nog geen f 5,- per 750ml en smaakt perfect.. Is in 2000 door de Consumentenbond tot beste olijfolie gekozen ! Bij de ALDI aan te schaffen.

Wat ik vreemd vind van het dieet is dat brood, aardappelen en hoog-glycemische vruchten wel toegestaan zijn, terwijl suiker niet toegestaan is.. Dat is een tegenstrijdigheid..
Als je een gekookte aardappel eet, wordt deze in de darmen zeer snel omgezet (zetmelen --> maltose --> glucuose+glucose). Deze glucose moleculen belanden zeer snel in het bloed, met een snelle bloedsuikerverhoging als resultaat.. Gevolg is dat vooral de kankercellen dit nuttigen en dus snel groeien.. Hetzelfde geldt voor alle zetmelen..
Fruit is ook raar, omdat dit gigantisch veel suiker bevat. Zo bevat druivensap zo'n 15% suiker wat direct door de kankercellen gebruikt wordt. Ik vraag me ook af of kankercellen wel vetzuren kunnen gebruiken, wat Houtsmuller dus beweert. Kankercellen hebben een anaerobe metabolisme en kunnen zeer moeilijk/niet vetzuren metaboliseren..
Bovendien lijkt het moderne fruit helemaal niet op het fruit zoals het oorspronkelijk was.. Neem een wilde braam en vergelijk die met een moderne druif.. In de wilde variant zitten veel meer antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels en veel minder suiker.. Die verhouding is bij het moderne fruit helemaal verkeerd.. Het moderne fruit is eigenlijk helemaal niet gezond.. Het is gekweekt op smaak (lees: zoetheid) in plaats van op gezondheid..

Als je dan kijkt wat de mens vroeger (10.000 jaar geleden en daarvoor) at, dan valt op dat we vooral vlees aten en dan vooral het orgaanvlees. We hadden vooral een voorkeur voor de vette organen.. Zo worden de hersenen en het buikvet als eerste gegeten. Als er dan iets overbleef, dan was het het magere spierweefsel, wat we nu vooral eten. Dit bevat echter nauwelijks vitaminen, mineralen of vetten.. Wist je dat hersenen bijvoorbeeld zeer veel Omega3 vetzuren bevatten.. Je hoeft dus niet perse vis te eten hiervoor.. Ik begrijp dat het eten van hersenen ook niet echt interessant is, maar dat is in ieder geval wat we vroeger wel aten en naar mijn weten was er toen nog geen kanker, diabetes, hoge bloeddruk ,etc.. Het dieet bestond ook voor een groot deel uit vet (zo'n 50-60%) terwijl de andere helft voornamelijk uit eiwitten bestond. Koolhydraten aten we slechts in zeer kleine hoeveelheden in de zomer (honing en laagglycemische vruchten).. Misschien vind je deze pagina wel interessant.
Hier kan je alle vitaminen, mineralen, macro-voedingsstoffen, aminozuren bekijken en vergelijken..

Het zou kunnen dat het Houtsmuller dieet wel goed werkt, omdat het het accent al ruim verplaatst heeft van hoog-koolhydraten naar laag/medium-koolhydraten. Ik verwacht echter wel betere resultaten als er toch minder suiker gegeten (of vermomde suikers in de vorm van zetmelen) worden. (Noot redactie: toevoegen van suiker is niet toegestaan bij het Houtsmullerdieet en er wordt aangeraden bij het uitpersen van fruit het sap altijd te mengen met groentensappen. In principe mogen alleen grapefruitsap en citroensap naturel zonder menging worden gebruikt. Zie uitgangspunten Houtsmullerdieet)


Maar ik denk dat het geen probleem is om wat meer vet te eten, omdat de kankercellen hier per definitie toch al niks mee kunnen. De gezonde cellen vinden vetten perfect en het hart draait zelfs puur en alleen op verzadigde vetten. Als die er niet voldoende zijn, worden glucose omgezet naar deze vetten. Wist je bijvoorbeeld ook dat tot 50% van elke cel in ons lichaam bestaat uit de mitochondria.. Deze kan zonder tussenstappen direct vet omzetten naar ATP-molekulen (de energie eenheden), terwijl glucose in 2 tussenstappen pas omgezet kan worden en dan ook nog erg inefficient (slechts 50% energieopbrengst vergeleken met eenzelfde hoeveelheid vet). http://cellbio.utmb.edu/cellbio/mitochondria_1.htm#Substructure

Zo, dat was weer een heel lang verhaal.. Hopelijk is het niet te onoverzichtelijk geworden.. Oja, misschien vind je het nogal vergaand wat ik hierboven schrijf.. Alles is echter perfect onderbouwd in vooral het boek Lights out en in het boek Life Without Bread (wat ik nu aan het lezen ben).
Het boek Lights Out bestaat voor ongeveer 1/3 uit referenties naar onderzoeken..

Mvgr, Ed