14 november 2013: Bron: AICR congres - Bethesda 2013

Een voedingspatroon met voedingstoffen die voeding geven aan chronische ontstekingen en deze daarmee stimuleren veroorzaken 4x zo vaak vormen van spijsverteringskanker (slokdarmkanker, maagkanker, darmkanker) en geeft 53% meer kans daaraan te overlijden in vergelijking met een voedingspatroon met voedingstoffen die juist ontstekingsreacties verminderen. Dit blijkt uit een studie uitgevoerd bij 10.525 mannen en vrouwen en was onderdeel van de Aerobics Center Longitudinal Study. In deze deelstudie werden de deelnemers van 1987 tot en met 2003 gevolgd.

Studieresultaten:

Een voedingspatroon rijk aan suiker, verzadigde vetten en andere voedingsmiddelen die ontstekingen bevorderen verhoogt het risico op vroegtijdig overlijden door welke oorzaak dan ook, met inbegrip van kanker van de spijsverteringskanalen. Een voedingspatroon met veel groenten en fruit en weinig vlees is een voedingspatroon dat weinig ontstekingsreacties oproept.

De studie volgde 10.525 mannen en vrouwen in de Aerobics Center Longitudinal Study van 1987 tot en met 2003 . Deelnemers hadden een vragenlijst met interview naar voedingspatronen en voedselinname voltooid op het moment dat de studie begon. Aan het eind van de studie waren 259 mensen overleden, waarvan 30 mensen aan de gevolgen van een vorm van spijsverteringskanker, waaronder slokdarmkanker, maagkanker, dikke darmkanker en rectumkanker.

Uit de analyse bleek dat mensen die een dieet gebruikten met veel stoffen die ontstekingsreacties op kunnen roepen een 4x zo grote kans hadden op een vorm van spijsverteringskanker en ook nog eens 53% meer kans daaraan te overlijden in vergelijking met die mensen die een dieet gebruikten dat weinig tot geen voedingstoffen gebruikten die een ontstekingsreactie op kunnen roepen. Het risico daalde licht na correctie voor cardiorespiratoire fitness. Aldus dr. Fred Tabung , een promovendus in de epidemiologie aan de Universiteit van South Carolina en hoofdauteur van de studie. Studie auteurs werden gefinancierd door het National Cancer Institute en het USC Centrum voor darmkanker.

Er is dus nog geen abstract van deze studie beschikbaar. Bron voor bovenstaand artikel is een persbericht op de website van het AICR.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Voedingspatroon met veel verzadigde vetten en suiker die ontstekingen kunnen veroorzaken vergroten kans op vormen van spijsverteringskanker en vergroten kans daaraan te overlijden met 53 procent"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Voedingspatroon met veel verzadigde >> Infecties veroorzaken 16 procent >>