Ik ben een vrouw met uitzaaiingen van borstkanker. Mijn borst is geamputeerd, ik heb chemokuur gehad en bestralingen. Een jaar later bleek ik uitzaaiingen in mijn botten te hebben. Ik ben eerst behandeld met hormonen die niet aansloegen, waarbij ook bestraald werd op de betreffende plek. En nu krijg ik weer een zware chemokuur (epirubicine /taxol 6x met APD)
Ik ben heel erg benieuwd naar voedingssupplementen, maar ik zie door de bomen het bos niet meer. Hoe kom ik er achter welke voedingssupplementen voor mij belangrijk zijn?


Antwoord:
26 januari 2008: Vragen over voedingssuppletie hebben we heel veel gehad de afgelopen jaren. Inmiddels is ons meer bekend hierover. Zie daarvoor o.a. literatuurlijst van arts-bioloog drs. E. Valstar. Of zie onder voeding en onderzoek waar een groot aantal studies naar effecten van o.a. voedingssuppletie staan vermeld. Echter wij zijn nog steeds geen arts of voedingsdeskundigen en verwijzen iedereen dan ook door naar een orthomoleculair arts. Inmiddels weten we wel dat er verschil zit in preventief voedingssupplementen nemen en bij of naast chemo en besttraling. Veel orthomoleculaire artsen schrijven voedingssupplementen voor in een zogeheten 2 fasenbehandeling. Tijdens bv. een chemokuur worden de antioxidanten verminderd of helemaal niet gegeven en die worden pas in hogere doses gegeven vooraf of na de chemo of bestraling, vooral om te herstellen.Bij elke kankersoort, vaak bij iedere individuele patiënt, worden weer verschillende supplementen voorgeschreven. Afhankelijk van soort kanker, stadium kanker en soms zelfs afhankelijk van financiële mogelijkheden. Voor een diagnose en recept van aanvullende voedingssupplementen moet u bij een deskundige zijn en orthomoleculaire artsen zijn zowel arts als voedingsdeskundige. Overigens zijn voedingssupplementen bijna altijd een aanvulling op gewoon eten en drinken  en is het o.i. heel belangrijk om dat ook te blijven doen naast elke dag voldoende beweging en zonlicht. Zo wordt noodzakelijke vitamine D aangemaakt door zonlicht en worden sommige voedingssupplementen beter opgenomen in combinatie met andere supplementen of bepaalde voeding.  Voor voorlichtingsfilmpjes over voeding en leefstijl en voedingsuppletie kijk op de website van Nationaal Fonds tegen Kanker onder mini docs.

Plaats een reactie ...

2 Reacties op "Voedingssupplementen. Welke voedingsupplementen zijn goed voor mijn soort kanker?"

  • e.valstar :
    U moet naar iemand die er in thuis is. Dus op consult bij een orthomoleculaire arts, die ook iets weet!
    Per regulier middel zijn er gunstige interacties, soms ongunstige. Bovendien zijn er orthomoleculaire middelen die sowieso ook de tumor helpen bestrijden.
    Dan is er nog: wat is de beste reguliere behandeling en is er een verschil in topexpertise tussen de verschillende centra. Ik adviseer ook over de reguliere behandeling. Bij alles geef ik ook indien gewenst bronnen.
  • Vanderschaeghe Dora :
    Beste, mijn zestigjarige schoonzoon heeft in 2018 een Whipple-operatie gehad alsook chemotherapie .Hij blijft enorm zwak,in het behandelend ziekenhuis in Gent krijgt hij bitter weinig begeleiding.Mijn dochter is ten einde raad en is op zoek naar de juiste voedingssupplementen of vitaminen teneinde zijn weerstand beter te krijgen.Kunnen jullie mij hiermee wat helpen aub.,? Alvast hartelijk bedankt./ Vanderschaeghe Do/ Nekkersputstraat 158/ Gent 9000 / België

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Ja, supplementen zijn duur. >> Nee, supplementen zijn niet >> Vraag: In welke natuurwinkels >> Voedingssupplementen. Welke >> Besteladressen: Waar kan ik >>