5 januari 2018: Bron: VUmc en JAMA

Vruwen die om wat voor reden dan ook borstimplantaten hebben lopen groter risico op het krijgen van een zeldzame vorm van lymfklierkanker. Deze vorm van lymfklierkanker heet grootcellig anaplastisch T-cellymfoom (ALCL). Uit een nederlandse studie bljkt dat vrouwen met borstimplantaten een 400 procent groter risico lopen om deze ziekte te krijgen dan vrouwen zonder implantaten. Nu klinkt dat dramatischer dan het is want deze vorm van lymfklierkanker (ALCL) komt weinig voor. De 400 procent is dan ook het verschil tussen de vroiwen met deze ziekte (ALCL) met en zonder borstimplantaten. Maar blijkbaar zijn borstimplantaten een sterke oorzaak van deze zeldzame vorm van lymfklierkanker (ALCL). JAMA publiceerde een reviewstudie: Breast Implant-Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma: A Systematic Review.

De Nederlandse studie is als PDF te downloaden. 

Hoofdonderzoekster de Boer en collega's publiceerden ook deze studie september 2017: Breast Implant-Associated Anaplastic Large-Cell Lymphoma in a Transgender Woman.

In dit verband is ook deze studie wel van belang, waarin is aangetoond dat vrouwen met borstimplantaten een 23% tot 36% groter risico lopen om borstkanker te krijgen.  Zie ook gerelateerde artikelen

File:Breast Implant Markings.ogvBron: Wikipedia

Op de website van het VUmc staat dit bericht:

Vrouwen met borstimplantaat lopen risico op zeldzame vorm van lymfeklierkanker

4 januari 2018

Een zeldzame vorm van non-Hodgkin lymfoom in de borst (lymfeklierkanker - geen borstkanker) blijkt meer voor te komen bij vrouwen met borstimplantaten. Plastisch chirurgen zullen vrouwen op dit risico gaan wijzen. Het onderzoek hiernaar van VUmc, Antoni van Leeuwenhoek, Maastricht UMC+ en Medisch Spectrum Twente is vandaag gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift JAMA Oncology, Journal of the American Medical Association.

In Nederland hebben 200.000 vrouwen tussen 20 en 70 jaar borstimplantaten, van wie 20 à 25% vanwege een reconstructie na borstkanker of na amputatie vanwege een erfelijke aanleg voor borstkanker. Circa 75% van de vrouwen heeft een borstimplantaat om cosmetische redenen.
Sinds enige jaren is er meer aandacht voor een zeldzame en meestal ook goed behandelbare vorm van lymfeklierkanker (non-Hodgkin lymfoom), die kan optreden bij vrouwen met borstimplantaten. Deze vorm van lymfklierkanker heet grootcellig anaplastisch T-cellymfoom (ALCL).>>>>>>lees verder


Plaats een reactie ...

Reageer op "Vrouwen met borstimplantaat lopen risico op lymfeklierkanker van het type grootcellig anaplastisch T-cellymfoom (ALCL) blijkt uit Nederlands onderzoek"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Vrouwen met borstimplantaat >> Siliconen implantaten geven >> FDA geeft goedkeuring aan >> Siliconen borstimplantaten >> FDA waarschuwt tegen risico >> FDA geeft waarschuwing om >> Siliconen en risico op borstkanker >>