17 juli 2013: Bron: De Telegraaf

Onderzoekers van het AvL - Amsterdam hebben een  genentest ontwikkeld, waarmee de genetische varianten van erfelijke borstkanker en eierstokkanker kan worden bepaald, zo beweren zij in de Telegraaf van vandaag.

Volgens moleculair geneticus dr. J. Jonkers richt de test zich vooralsnog op borstkankers veroorzaakt door het zogeheten ’BRCA1-gen’. „Van een aantal varianten van dit borstkankergen wisten we al of die de kans op kanker wel of niet zouden verhogen”, stelt Jonkers. „Maar van een grotere groep was dit tot nog toe onbekend." Lees verder volledige artikel in de Telegraaf met video erbij. Dit zal ongetwijfeld ook besproken worden op de themamiddag van 28 september 2013.

1 mei 2013: Bron: www.brca.nl Met dank aan Floortje die mij hier op wees. Het duurt nog wel even maar omdat de website het nu ook vermeld heb ik dit bericht ook geplaatst. 

Op zaterdag 28 september 2013 organiseert de Programmacommissie Erfelijkheid van de BVN een themamiddag met de titel: Wil ik het weten? En dan?

Tijdens deze middag komen vraagstukken en keuzes aan de orde waar mogelijke genmutatiedragers van BRCA 1 of BRCA 2 mee te maken kunnen krijgen. Zoals: het hoe en waarom van DNA onderzoek, werk en verzekeringen, de impact van BRCA op het persoonlijk leven, relatie en familie en preventieve borstreconstructietechnieken en  eierstokverwijdering.

Omdat bij jongeren waarschijnlijk andere vragen leven, worden verschillende workshops twee keer aangeboden; een keer voor jongeren met een BRCA-mutatie (of een verdenking daarvan) en een keer voor de wat oudere doelgroep.

In de Show & Tellroom kunnen vrouwen elkaar ontmoeten om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen over borstreconstructies.

De themadag wordt op 28 september gehouden in cursus- en vergadercentrum Domstad (http://www.accomodatiedomstad.nl/) in Utrecht.

Houd voor meer details, informatie en aanmelding de website http://www.brca.nl/ in de gaten.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Wil ik het weten? En dan? 28 september 2013 is er een themamiddag over erfelijkheid en BRCA 1 en BRCA 2"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

De gezondheidsbevorderende >> Foodtruck Eetje beter leert >> First Scientific Meeting of >> Genetische oorzaak - gen LIN28b >> Slimme BH detecteert vroegtijdig >> Eiwit - MED12 - zou resistentie >> Miljoenenfraude bij ELN - >> Open vraag aan Nieuwsuur - >> Digitale enquete gebruik van >> Lees hier hoe de Vereniging >>