31 mei 2011: zie ook de nieuwste bevindingen van het WCRF over de relatie tussen leefstijl en voeding en het risico op kanker. Klik hier voor nieuwste studiegegevens
22 maart 2006: Bron: J Natl Cancer Inst 2006;98:407-413
Dagelijks extra foliumzuur binnen gekregen via voeding rijk aan foliumzuur vermindert kans op alvleesklierkanker. Echter extra foliumzuur via voedingsuppletie lijkt geen effect te hebben als preventie van alvleesklierkanker, zo meldt een grote prospectieve Zweedse studie onder 36,616 vrouwen en 45,306 mannen in de leeftijd van 45 tot 83 in 1997
Dietary Folate Tied to Reduced Risk of Pancreatic Cancer
NEW YORK (Reuters Health) Mar 20 - Increased consumption of folate from dietary sources, but not from supplements, appears to reduce the risk of exocrine pancreatic cancer, according to results of a large population-based prospective study of Swedish men and women.
Previous epidemiological studies have suggested a protective role of folate against colorectal and breast cancer, Dr. Susanna C. Larsson and colleagues note in their report, published in the Journal of the National Cancer Institute for March 15.
To see if folate protects against pancreatic cancer too, Dr. Larsson, from Karolinska Institute in Stockholm, and her group prospectively followed subjects in the Swedish Mammography Cohort and the Cohort of Swedish Men. Included were 36,616 women and 45,306 men ages 45 to 83 years old in 1997, when they completed food frequency questionnaires.
During an average of 6.8 years of follow-up, there were 135 incident cases of exocrine pancreatic cancer. The investigators performed multivariable analyses adjusting for demographics, smoking, BMI, diabetes, exercise, and intake of fruits, vegetables, calories, carbohydrates, and alcohol.
For subjects in the highest quintile of dietary folate intake (350 g/day or higher), the adjusted rate ratio for pancreatic cancer was 0.25 compared with those in the lowest quintile (< 200 g/day), (p for trend = 0.002).
However, there was no association between folic acid from supplements and pancreatic cancer risk (rate ratio for folate supplementation of 300 g/day or more versus 0 g/day = 1.02).
Dr. Larsson's group theorizes that the reason that dietary folate alone reduced the risk of pancreatic cancer may be that folate from food sources better represents long-term folate intake than does folate from supplements. Another possibility suggested by animal studies of high folic acid supplementation is that high intake of folate from supplements may promote the progression of cancer when it already exists in an individual.
"Although our results suggest that increased consumption of foods naturally rich in folate may be beneficial," the authors conclude, "they do not encourage increased use of supplements for the prevention of pancreatic cancer."
J Natl Cancer Inst 2006;98:407-413.
Gerelateerde artikelen
- Eiwit xCT belangrijke schakel in afremmen groei alvleesklierkanker en beperken neerslachtigheid blijkt uit dierstudie van VUB-onderzoekers Olaya Lara en Pauline Janssen
- AI - Kunstmatige intelligentie kan op basis van medische dossiers tot drie jaar van tevoren voorspellen of iemand alvleesklierkanker zal krijgen blijkt uit grootschalig bevolkingsonderzoek
- Het EndoRotor-systeem blijkt een veilig en effectief hulpmiddel te zijn om directe necrosectomie uit te voeren bij walled-off pancreasnecrose (WOPN) dat vaak optreedt als late bijwerking van acute pancreatitis
- Stijgende glucose waarden geven hoger risico op alvleesklierkanker. Hoe hoger de glucosewaarden hoe hoger het risico. Diabetes waarden voorspellen het grootste risico
- Aspirine kan verdere uitzaaiingen van vormen van kanker met het type adenocarcinomen voorkomen. Dit toont een grote meta analyse aan van gerandomiseerde studies, gepubliceerd in The Lancet
- Foliumzuur binnengekregen via voeding beschermt tegen alvleesklierkanker, maar foliumzuur via voedingsuppletie doet dit niet blijkt uit grote prospectieve studie.
- Fruit en groenten lijken geen preventief effect te hebben op het risico op het specifiek ontwikkelen van alvleesklierkanker, aldus grote Europese prospectieve studie, maar is in tegenspraak met andere studies
- Vitamine D op normale waarden brengen halveert risico op alvleesklierkanker bewijzen twee grote studies.
- Vlees en vooral bewerkt vlees eten geeft 50% meer kans op ontwikkelen van alvleesklierkanker blijkt uit grote 7 jarige studie onder 190.545 volwassenen.
- Zetmeelrijke voeding, zoals wit brood, witte rijst en aardappelen verhoogt de kans op het krijgen van alvleesklierkanker
- Preventie - alvleesklierkanker wat kunt u er zelf aan doen om te voorkomen dat u alvleesklierkanker krijgt.
Plaats een reactie ...
Reageer op "Foliumzuur binnengekregen via voeding beschermt tegen alvleesklierkanker, maar foliumzuur via voedingsuppletie doet dit niet blijkt uit grote prospectieve studie."