11 februari 2013: nu vlees en dan vooral paardenvlees nog al in het nieuws is deze studie maar eens naar voren gehaald. Vlees eten is gewoon niet echt goed voor je gezondheid, althans niet biologisch vlees (teveel hormonen en antibiotica enz.). Zie onderstaande publicatie uit 2011
31 mei 2011: Bron Medscape en WCRF
Wie veel rood vlees en bewerkte vleeswaren gebruikt heeft daarmee een beduidend groter risico op het ontwikkelen van vormen van darmkanker. Als mensen bewuster een gezondere leefstijl erop na zouden houden en ook gevarieerder zouden eten met minder rood vlees en bewerkte vleesproducten dan zou 45% van het aantal darmkanker gevallen kunnen worden voorkomen in Amerika. Dit stellen de wetenschappers die een herziene analyse maakten van beschikbare studies naar de effecten van leefstijl, waaronder alcoholgebruik en rood vlees en bewerkt vlees op het ontwikkelen van kanker en andere chronische ziektes. Het WCRF schreef daarover al enkele rapporten dat nu dus is herzien. Het rapport van het World Cancer Research Fund kunt u op hun website lezen Ook medscape schrijft hierover. Hier enkele citaten uit het artikel dat volledig te lezen is als u hier klikt
Strong Evidence Links Meat to Higher Risk for Colon Cancer
Source: Medscape Read the full article here
New Data Support 2007 Recommendations
For red and processed meat, the findings from 10 new studies were added to the 14 studies that were evaluated in the 2007 report. From these 24 studies, the panel confirmed that there is convincing evidence that both red and processed meat can increase the risk for colorectal cancer.
The WCRF/AICR recommend that the consumption of red meat be limited to 500 g/week, which is roughly the equivalent of 5 or 6 medium portions of beef, lamb, or pork. They also recommend that processed meat be avoided.
According to their data, if 3.5 ounces of red meat are consumed every day (24.5 ounces per week), the risk for colorectal cancer will be 17% higher than if no red meat is consumed. If the amount of red meat consumed is doubled (7.0 ounces every day; 49 ounces per week), the risk is 34% higher. However, the evidence found that there was very little increase in risk for individuals who ate less than 18 ounces of red meat per week.
The cancer risk associated with processed meat, which includes ham, bacon, pastrami, hot dogs, and sausages, was much higher. Consuming 3.5 ounces every day (24.5 ounces per week) was associated with a risk that is 36% higher than the risk of consuming no processed meat. As with red meat, the higher the rate of consumption, the higher the risk for colorectal cancer.
There were 15 cohort studies included in the update that investigated the association between alcohol consumption and cancer. Overall, the experts found that all cohort studies showed an increased risk for colorectal and colon cancers with higher intake. This evidence is consistent with the earlier conclusions, they write, in that "ethanol from alcoholic drinks as a cause of colorectal cancer in men is convincing; and it is probably a cause in women."
The updated report reaffirms AICR's recommendation that individuals consume a plant-based diet that includes foods containing fiber, such as whole grains, fruits, vegetables, and beans, they write.
Elisa Bandera, MD, PhD, who is a member of the CUP expert panel, noted that many people are confused about cancer prevention because "it can seem like a new study is published every week that suggests something either causes or prevents cancer."
"But the CUP takes the latest scientific findings and adds them to the existing body of evidence in a systematic way that ensures our advice takes the latest research into account," Dr. Bandera, who is from the Cancer Institute of New Jersey, New Brunswick, said in a statement. "This means people can be confident that AICR's recommendations represent the most up-to-date, evidence–based information on cancer prevention available."
Gerelateerde artikelen
- Minder bewerkt vlees en puur rood vlees eten zou 30 procent minder gevallen van diabetes type 2, hart- en vaatziekten, darmkanker en sterfgevallen door alle oorzaken veroorzaken
- Vlees en bewerkt vlees, hoe weinig ook, vergroot risico op darmkanker. Veel vezels en volkoren producten vermindert juist het risico op darmkanker blijkt uit groot Engels bevolkingsonderzoek
- Moerman revisited: hoogmoed in volle bloei draagt aren van verderf als vrucht. Arts-bioloog drs. Engelbert Valstar legt de hypocrisie van het KWF bloot in vlijmscherpe analyse over voeding bij kanker
- Elke dag rood vlees geeft 42 procent grotere kans op darmkanker dan 1x per week of geen vlees eten blijkt uit groot bevolkingsonderzoek in Engeland
- WHO plaatst eten van bewerkt vlees in risicogroep 1 voor kans op krijgen van kanker, rood vlees zelf in categorie 2 op basis van grote reviewstudie
- Rood vlees eten vergroot aanzienlijk het risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes mellitus (GDM). Noten, peulvruchten en vis verminderen juist het risico op GDM)
- Meisjes die in hun adolescentietijd veel rood vlees eten hebben een significant vergroot risico op het krijgen van borstkanker voor de overgang, aldus grote langjarige studie onder 40.000 verpleegsters.
- Rood vlees en bewerkt vlees geeft groter risico op vormen van nierkanker, bljkt uit groot bevolkingsonderzoek
- Rood vlees en bewerkt vlees geeft beduidend hoger risico op darmkanker blijkt uit aantal nieuwe studies. Een gezonde leefstijl en gevarieerde voeding kan darmkanker voorkomen
- Rood vlees wel degelijk risico voor krijgen van kanker, ondanks geruststellende woorden van Voorlichtingsbureau voor Vlees en het KWF in de media daarover, blijkt uit studieanalyse en weerwoord van arts- bioloog drs. E. Valstar .
- Vlees en vleesproducten zijn een risico voor het krijgen van kanker. Een aantal studies en artikelen bij elkaar gezet over risico van te veel (rood) vlees eten
Plaats een reactie ...
Reageer op "Rood vlees en bewerkt vlees geeft beduidend hoger risico op darmkanker blijkt uit aantal nieuwe studies. Een gezonde leefstijl en gevarieerde voeding kan darmkanker voorkomen"