11 februari 2013: Bron: Diabetes Care. Published online February 1, 2013
Rood vlees eten vergroot aanzienlijk het risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes mellitus (GDM), terwijl het eten van noten (plantaardige eiwitten) dit risico sterk vermindert. Dit blijkt uit een deelstudie van de grotere Nurses 'Health Study II. De resultaten werden gepubliceerd in Diabetes Care en de hoofdauteur is Wei Bao, MD, PhD, een epidemioloog werkzaam op het Eunice Kennedy Shriver National
Institute of Child Health and Human Development, National Institutes of Health, Rockville, Maryland.
De onderzoekers analyseerden vragenlijsten die door 15.294 vrouwen waren ingevuld van in totaal 21.457 zwangere vrouwen die waren benaderd, waaronder 870 vrouwen waarbij een eerste diagnose van zwangerschapsdiabetes mellitus (GDM) was geconstateerd.
Na correctie voor leeftijd, pariteit - moederschap, body mass index (BMI), voedingsfactoren - met inbegrip van vet en cholesterol inname - en andere covariaten, werd een grotere consumptie van dierlijke eiwitten (rood vlees) geassocieerd met een significant verhoogd risico op GDM, terwijl een hogere plantaardige eiwit inname werd geassocieerd met een significant verminderd risico.
Resultaten:
Vergelijking van de hoogste versus laagste quintiel, vinden de onderzoekers dat de multivariate risico's voor het ontwikkelen van GDM waren: 1,28 voor de totale eiwitinname, 1,49 voor dierlijke eiwitten, en 0,69 voor plantaardige eiwitten. 5% van de energie uit koolhydraten met dierlijke eiwitten is gerelateerd aan een 29% hoger risico op GDM (P = 0,006). Anderzijds blijkt dat een omschakeling van 5% energie uit dierlijke
eiwitten naar plantaardige eiwitten resulteert in een 51% lager risico op GDM (P = 0,009).
Het eten van rood vlees bleek het meest schadelijk. Relatieve risico's voor GDM voor de hoogste in vergelijking met het laagste kwintiel van rood vlees consumptie waren 2,05 voor de totale consumptie van
rood vlees, 1,60 voor onbewerkt rood vlees, en 1,36 voor bewerkt rood vlees na correctie van andere factoren waaronder die voor de BMI. Daarentegen werd de consumptie van noten geassocieerd met een significant lager risico voor GDM, met een risico-verhouding van 0,73 voor de hoogste vs laagste kwintiel na correcties.
Wanneer 1 portie per dag van rood vlees wordt vervangen door een portie van een andere eiwitbron dan geeft dit een 29% lager risico voor GDM voor de eiwitbron pluimvee, 33% voor vis en 51% voor
noten en 33% voor peulvruchten.
Conclusie:
De onderzoekers concluderen dan ook dat bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd het eten van plantaardige eiwitten i.p.v. dierlijke eiwitten, alsmede het eten van een aantal gezonde eiwitbronnen zoals noten, peulvruchten, gevogelte en vis i.p.v. rood vlees het risico op zwangerschapsdiabetes mellitus (GDM) aanzienlijk kan verlagen.
Het volledige studierapport Prepregnancy Dietary Protein Intake, Major Dietary Protein Sources, and the Risk of Gestational Diabetes Mellitus A prospective cohort study kunt u tegen betaling inzien. Hier het abstract van de studie:
Higher intake of animal protein, in particular red meat, was significantly associated with a greater risk of GDM. By contrast, higher intake of vegetable protein, specifically nuts, was associated with a significantly lower risk.
Prepregnancy Dietary Protein Intake, Major Dietary Protein Sources, and the Risk of Gestational Diabetes Mellitus
A prospective cohort study
- Wei Bao, MD, PHD1,
- Katherine Bowers, PHD1,
- Deirdre K. Tobias, SCD2,
- Frank B. Hu, MD, PHD2,3 and
- Cuilin Zhang, MD, PHD1⇓
+ Author Affiliations
- Corresponding author: Cuilin Zhang, zhangcu@mail.nih.gov.
Abstract
OBJECTIVE Dietary protein is an important modulator of glucose metabolism. However, studies regarding the association between dietary protein intake and gestational diabetes mellitus (GDM) risk are sparse. This study was to examine the association.
RESEARCH DESIGN AND METHODS Our study included 21,457 singleton pregnancies reported among 15,294 participants of the Nurses' Health Study II cohort between 1991 and 2001. Included pregnancies were free of chronic diseases before pregnancy or previous GDM. Generalized estimating equations were used to estimate the relative risks (RRs) and 95% CIs.
RESULTS After adjustment for age, parity, nondietary and dietary factors, and BMI, multivariable RRs (95% CIs) comparing the highest with lowest quintiles were 1.49 (1.03–2.17) for animal protein intake and 0.69 (0.50–0.97) for vegetable protein intake. The substitution of 5% energy from vegetable protein for animal protein was associated with a 51% lower risk of GDM (RR (95% CI), 0.49 (0.29–0.84)). For major dietary protein sources, multivariable RRs (95% CIs) comparing the highest with the lowest quintiles were 2.05 (1.55–2.73) for total red meat and 0.73 (0.56–0.95) for nuts, respectively. The substitution of red meat with poultry, fish, nuts, or legumes showed a significantly lower risk of GDM.
CONCLUSIONS Higher intake of animal protein, in particular red meat, was significantly associated with a greater risk of GDM. By contrast, higher intake of vegetable protein, specifically nuts, was associated with a significantly lower risk. Substitution of vegetable protein for animal protein, as well as substitution of some healthy protein sources for red meat, was associated with a lower risk of GDM.
- Received October 3, 2012.
- Accepted December 19, 2012.
- © 2013 by the American Diabetes Association.
Gerelateerde artikelen
- Minder bewerkt vlees en puur rood vlees eten zou 30 procent minder gevallen van diabetes type 2, hart- en vaatziekten, darmkanker en sterfgevallen door alle oorzaken veroorzaken
- Vlees en bewerkt vlees, hoe weinig ook, vergroot risico op darmkanker. Veel vezels en volkoren producten vermindert juist het risico op darmkanker blijkt uit groot Engels bevolkingsonderzoek
- Moerman revisited: hoogmoed in volle bloei draagt aren van verderf als vrucht. Arts-bioloog drs. Engelbert Valstar legt de hypocrisie van het KWF bloot in vlijmscherpe analyse over voeding bij kanker
- Elke dag rood vlees geeft 42 procent grotere kans op darmkanker dan 1x per week of geen vlees eten blijkt uit groot bevolkingsonderzoek in Engeland
- WHO plaatst eten van bewerkt vlees in risicogroep 1 voor kans op krijgen van kanker, rood vlees zelf in categorie 2 op basis van grote reviewstudie
- Rood vlees eten vergroot aanzienlijk het risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes mellitus (GDM). Noten, peulvruchten en vis verminderen juist het risico op GDM)
- Meisjes die in hun adolescentietijd veel rood vlees eten hebben een significant vergroot risico op het krijgen van borstkanker voor de overgang, aldus grote langjarige studie onder 40.000 verpleegsters.
- Rood vlees en bewerkt vlees geeft groter risico op vormen van nierkanker, bljkt uit groot bevolkingsonderzoek
- Rood vlees en bewerkt vlees geeft beduidend hoger risico op darmkanker blijkt uit aantal nieuwe studies. Een gezonde leefstijl en gevarieerde voeding kan darmkanker voorkomen
- Rood vlees wel degelijk risico voor krijgen van kanker, ondanks geruststellende woorden van Voorlichtingsbureau voor Vlees en het KWF in de media daarover, blijkt uit studieanalyse en weerwoord van arts- bioloog drs. E. Valstar .
- Vlees en vleesproducten zijn een risico voor het krijgen van kanker. Een aantal studies en artikelen bij elkaar gezet over risico van te veel (rood) vlees eten
Plaats een reactie ...
Reageer op "Rood vlees eten vergroot aanzienlijk het risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes mellitus (GDM). Noten, peulvruchten en vis verminderen juist het risico op GDM)"