3 november 2015: na het WHO rapport ( zie in gerelateerde artikelen) dat waarschuwt voor de kans op kanker door rood vlees en bewerkt vlees te eten heeft een nieuw groot bevolkingsonderzoek in Engeland opnieuw aangetoond dat wie regelmatig rood vlees eet (en hoeft niet eens elke dag want bij 2 porties per week is het risico al verhoogd) de kans op het krijgen van darmkanker sterk wordt verhoogd.
Bv. wie 4 of meer keer per week rood vlees eet vergroot daarmee de kans op darmkanker met liefst 42% in vergelijking met slechts 1x per week of helemaal geen rood vlees eten.
Wie twee keer per week rood vlees eet heeft nog altijd een 18% verhoogd risico in vergelijking met geen rood vlees eten. Uit het abstract dat vandaag is gepubliceerd op een congres is niet duidelijk of dit ook geldt voor het eten van biologisch vlees.
Hieronder het abstract, zoals gepubliceerd op de NCRI conference 2015
Een volledig studierapport is nog niet voorhanden zover ik weet.
Participants who ate red meat four or more times per week had a 42 percent increased risk for colorectal cancer, compared with those who ate it less than once per week.
Source: NCRI Conference 2015
The association of red and processed meat, and dietary fibre with colorectal cancer in UK Biobank
1University of Oxford, Oxford, UK
Background
There are many hypotheses about the role of diet in the development of colorectal cancer, but many uncertainties remain. Up to date information on the associations between dietary factors and colorectal cancer incidence in UK adults is needed.
Method
UK Biobank is a prospective cohort of 500,000 men and women aged 40-69 years recruited from the UK in 2006-2010. Participants reported their frequency of consumption of meat and other foods on a questionnaire at recruitment, and a sub-sample of participants completed at least one 24-hour recall. An estimate of fibre intake was derived from the questionnaire and calibrated using the 24-hour recalls. Cases of colorectal cancer were identified through linkage with the National Health Service Central Registers. Cox regression was used to estimate adjusted relative risks (RRs) by the reported frequency of consumption of meat and fibre for colorectal cancer.
Results
During a median of 3.8 years of follow-up, 1,503 cases of colorectal cancer occurred. The RR for consumption of red meat 4 or more times a week vs less than once a week = 1.42, 95% CI: 1.13-1.80, ptrend = 0.001; the RR for red and processed meat 7 or more times per week vs once a week or less = 1.40, 95% CI: 1.08-1.81, ptrend = 0.016; the RR for processed meat 2 or more times per week vs never = 1.18, 95% CI: 0.94-1.47, ptrend = 0.119). Estimated consumption of fibre was not significantly associated with colorectal cancer incidence (RR for highest fifth vs lowest fifth = 0.90, 95% CI: 0.76-1.07, ptrend = 0.241).
Conclusion
In these preliminary analyses from UK Biobank, consumption of red meat was associated with an increased risk of colorectal cancer. Consumption of processed meat and fibre were not significantly associated with colorectal cancer.
Plaats een reactie ...
2 Reacties op "Elke dag rood vlees geeft 42 procent grotere kans op darmkanker dan 1x per week of geen vlees eten blijkt uit groot bevolkingsonderzoek in Engeland"
Gerelateerde artikelen
- Minder bewerkt vlees en puur rood vlees eten zou 30 procent minder gevallen van diabetes type 2, hart- en vaatziekten, darmkanker en sterfgevallen door alle oorzaken veroorzaken
- Vlees en bewerkt vlees, hoe weinig ook, vergroot risico op darmkanker. Veel vezels en volkoren producten vermindert juist het risico op darmkanker blijkt uit groot Engels bevolkingsonderzoek
- Moerman revisited: hoogmoed in volle bloei draagt aren van verderf als vrucht. Arts-bioloog drs. Engelbert Valstar legt de hypocrisie van het KWF bloot in vlijmscherpe analyse over voeding bij kanker
- Elke dag rood vlees geeft 42 procent grotere kans op darmkanker dan 1x per week of geen vlees eten blijkt uit groot bevolkingsonderzoek in Engeland
- WHO plaatst eten van bewerkt vlees in risicogroep 1 voor kans op krijgen van kanker, rood vlees zelf in categorie 2 op basis van grote reviewstudie
- Rood vlees eten vergroot aanzienlijk het risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes mellitus (GDM). Noten, peulvruchten en vis verminderen juist het risico op GDM)
- Meisjes die in hun adolescentietijd veel rood vlees eten hebben een significant vergroot risico op het krijgen van borstkanker voor de overgang, aldus grote langjarige studie onder 40.000 verpleegsters.
- Rood vlees en bewerkt vlees geeft groter risico op vormen van nierkanker, bljkt uit groot bevolkingsonderzoek
- Rood vlees en bewerkt vlees geeft beduidend hoger risico op darmkanker blijkt uit aantal nieuwe studies. Een gezonde leefstijl en gevarieerde voeding kan darmkanker voorkomen
- Rood vlees wel degelijk risico voor krijgen van kanker, ondanks geruststellende woorden van Voorlichtingsbureau voor Vlees en het KWF in de media daarover, blijkt uit studieanalyse en weerwoord van arts- bioloog drs. E. Valstar .
- Vlees en vleesproducten zijn een risico voor het krijgen van kanker. Een aantal studies en artikelen bij elkaar gezet over risico van te veel (rood) vlees eten
Mijn vraag: mag ik lactosevrij Alpro Bananensoja?
ROOD VLEES EN KANKER
BIJ HET 'SCDIET' WORDT ROODVLEES JUIST TOEGESTAAN
EN NAAR BELIEVEN ZONDER RESTRICTIE. HOE IS E.E.A. TE RIJMEN?
En is deze aanpak niet iets voor U? http://kanker-actueel.nl/NL/ontlasting-vaccin-via-neussonde-geneest-darminfectie-clostridium-difficile-razendsnel-en-effectief-90-procent-van-de-patienten-herstelt-binnen-24-uur.html
En u hoeft vlees niet helemaal uit uw voedingspatroon te halen denk ik, maar vooral bewerkt vlees lijkt slecht te zijn. En als u vlees gebruikt doe dit dan onbewerkt en liefst biologisch hebben voedingsdeskundigen mij wel eens verteld. Maar nogmaals ik ben geen voedingsdeskundige.
Sterkte
Kees braam
webmaster www.kanker-actueel.nl