8 december 2019: Zie ook nieuwste boek van Dean Ornish en zijn vrouw Anne: 

https://kanker-actueel.nl/NL/undo-it-how-simple-lifestyle-changes-can-reverse-most-chronic-diseases-authors-dean-ornish-md-and-anne-ornish.html

24 april 2019: Lees ook dit artikel: 

https://kanker-actueel.nl/kanker-is-een-stofwisselingsziekte-metabolische-ziekte-die-met-specifieke-voeding-dieet-en-voedingssuppletie-oa-6-diazo-5-oxo-l-norleucine-don-vaak-op-te-lossen-zou-zijn-aldus-prof-dr-thomas-seyfried.html

d.d. 11 april 2002: zie pagina kankersoorten-prostaatkanker voor nieuw studiebewijs dat Dean Ornish zijn aanpak werkt, in de genoemde studie bij 80 prostaatkanker patiënten bleef de ziekte stabiel of werd zelfs minder met alleen dieet en suppletie. In de controlegroep toonde de ziekte progressie. Hieronder het verslag van Dean Ornish zijn lezing op de CCCC2001 opgemaakt door Bart Poelman.


Dr. Dean Ornish

Dr. Dean Ornish heeft op basis van wetenschappelijk onderzoek een programma voor hartziekten ontwikkeld, dat bestaat uit een combinatie van de volgende onderdelen: dieet, stress-management, stoppen met roken, psychosociale support-groepen en supplementen. Aangetoond is dat dit gecombineerde programma zeer succesvol is bij de behandeling van hartziekten. Het programma kan ook als complementaire behandeling bij kanker (prostaat-, borst- en darmkanker) worden toegepast. Door de keuzes die we iedere dag maken te veranderen, kan iedereen met behulp van eenvoudig beschikbare middelen grote veranderingen in gezondheid en welzijn bereiken. Met het gecombineerde programma van dr. Ornish kunnen hartziekten tot staan gebracht worden, en zelfs worden teruggedrongen. 
Om een ziekte tot staan te brengen of terug te dringen, is een grotere verandering in voeding en leefstijl nodig dan een verandering voor preventie van ziekte, ongeacht of het om hartziekten gaat of om kanker. Een verandering in voeding en leefstijl kan van invloed zijn, als die verandering maar groot genoeg is. Het is voor de meeste mensen erg moeilijk om te veranderen. We denken liever niet aan preventie van allerlei ziekten. Genieten van het leven staat voorop. Angst voor een ziekte is daarom geen goede motivatie om op langere termijn dieet en leefstijl te veranderen. Je beter gaan voelen en gezonder worden daarentegen kan op langere termijn wel motiveren om te veranderen. Mensen willen alleen een verandering maken als ze denken dat het dat waard is.
Maar niet iedereen wil veranderen. Wat je kiest is je eigen zaak. Dat is goed zolang je de voor- en nadelen en de risico's kent. Maar om gefundeerde keuzes te kunnen maken moet je over wetenschappelijk onderbouwde informatie kunnen beschikken. Goed onderbouwde informatie verhoogt ons bewustzijn, en bewustzijn is de eerste stap op weg naar heelheid. Als we ons er van bewust zijn hoe onze dagelijkse keuzes onze gezondheid beïnvloeden, dan kunnen we andere keuzes maken. Een goed voorbeeld hiervan is rookgedrag en gezondheid. Als mensen zich bewust worden van de gezondheidsrisico's gaan ze andere keuzes maken. 
Het is niet schadelijk om je voeding en levensstijl op basis van dit programma te veranderen. In het ergste geval reduceer je significant het risico op hartziekten, kanker en andere ziekten, verlies je gewicht en win je gezondheid. 

De verschillende onderdelen van zijn programma zijn:

I Dieet en supplementen
Het dieet dat dr. Ornish aanbeveelt is een vetarm dieet met veel groenten, fruit, bonen, granen en sojaproducten in hun natuurlijke vorm. Voedsel zoals fruit, groenten, granen en bonen bevatten duizenden bestanddelen met een beschermende werking tegen onder andere kanker en hartziekten. Bij dit dieet worden de volgende voedingssupplementen aanbevolen: multivitaminen met vitamine B12: 1 per dag; omega-3 vetzuren: 3 gram per dag (zowel voor mannen als vrouwen); volvet soja-product: 1 portie per dag. 
Een volvet sojaproduct wordt gedefinieerd als sojavoedsel dat 3-6 gram vet bevat dat van nature aanwezig is in sojabonen. Sojasupplementen worden niet aanbevolen. 

De volgende voedingssupplementen kunnen naar keuze worden toegevoegd (noot redactie: voor welke suppletie u ook kiest - en bedenk dat voor elke soort kanker hier verschillen inzitten -  wij bevelen aan om altijd dit te doen onder deskundige begeleiding van een orthomoleculaire arts. Adresgegevens van gekwalificeerde artsen vindt u op pagina nuttige adressen) Dit is het lijstje dat Dean Ornish aanbeveelt: vitamine C: 1-3 gram /dag; vitamine E: 100-400 IU/dag; bèta-caroteen: alleen voedselbronnen (10.000 - 20.000 IU/dag); selenium: 100-200 mcg/dag; foliumzuur: 400-1000 ug/dag. Voor een overzicht verwijst dr. Ornish naar zijn website (www.Ornish.com).

Dr. Ornish geeft enkele voorbeelden van studies die de relatie tussen hartziekten, kanker en dieet, vitaminen en voedingssupplementen illustreren.
Bij een studie onder 47.000 mannen bleek over een periode van zes jaar bij een inname van tien of meer porties van op tomaten gebaseerde producten per week het risico op prostaatkanker met 54% te worden gereduceerd. 
Bij meerdere studies is een dosis-response relatie gevonden tussen de inname van vet en de incidentie van kanker. Landen als de UK, VS, en de Scandinavische landen hebben de hoogste inname van vet en de hoogste incidentie van kanker. Aziatische landen daarentegen hebben de laagste inname van vet en de laagste incidentie van kanker. 
Bij een studie waarbij de deelnemers 200 mcg selenium per dag innamen, werd de kans op longkanker met 64% verminderd. De reductie van de kans op prostaat- of darmkanker bedroeg 63% respectievelijk 50%. 
Dr. Ornish en zijn collega's hebben jarenlang onderzoek gedaan naar de meetbare effecten van zijn programma bij hartpatiënten, die te horen hadden gekregen dat een bypass-operatie noodzakelijk was. Hierbij zijn de deelnemers drie jaar lang gevolgd. Bij 80% van de patiënten, die het programma hadden gevolgd, bleek een bypass-operatie niet langer nodig te zijn. Hierdoor bedroeg de gemiddelde kostenbesparing ca. 30.000 dollar per patiënt. Als er medicijnen op de markt gebracht zouden worden met dit soort resultaten, dan zou iedereen geadviseerd worden om ze te slikken. 

Enkele patiënten, die zo ziek waren dat ze op een wachtlijst stonden voor een harttransplantatie, bleken door het volgen van het programma zo sterk te verbeteren, dat ze van de wachtlijst geschrapt konden worden. Dr. Ornish zou graag een groot onderzoek willen doen met patiënten, die op een harttransplantatie wachten. Het is echter heel moeilijk om zo'n onderzoek gefinancierd te krijgen, omdat er geen geneesmiddelen of apparatuur bij betrokken zijn.

In 2002 is in de VS een bedrag van 14 miljard dollar begroot om te besteden aan cholesterol-verlagende medicijnen. Uit onderzoek is gebleken dat met het programma van dr. Ornish een 40% reductie van LDL-cholesterol bereikt kan worden zonder medicijnen te gebruiken. Dr. Ornish adviseert mensen met een hoge LDL-waarde om met een gemiddeld dieet te beginnen. Als deze verandering in dieet niet voldoende is om de LDL-waarde omlaag te brengen, dan heeft iemand de keuze om grotere veranderingen in voeding en leefstijl te maken, of medicijnen te gaan slikken. Om deze keuze te kunnen maken moeten mensen zich bewust zijn van de risico's, de voor- en nadelen en bijwerkingen. Mensen slikken vaak hun hele leven medicijnen zonder te weten dat, als ze hun voeding en levensstijl zouden veranderen, ze geen medicijnen meer hoeven te slikken. 

De kostenbesparingen zijn dus enorm. Verzekeringsmaatschappijen vergoeden wel een operatie, maar geen strikt dieet. Recent is verzekeringsmaatschappij Medicare na zeven jaar soebatten akkoord gegaan met het vergoeden van het Lifestyle programma voor 1800 patiënten. De verwachting is dat andere verzekeringsmaatschappijen snel zullen volgen.

II Stress-management, stoppen met roken en psychosociale support-groepen
Stress-management omvat de volgende technieken: rek-, strek-, en ademhalingsoefeningen, meditatie-, imaginatie- en ontspanningsoefeningen en support-groepen. 
Dr. Ornish bespreekt stress-management technieken en stoppen met roken in het kort, omdat hierover al voldoende bekend is. De voordelen van meditatie-, imaginatie- en ontspanningsoefeningen zijn door dr. Gordon in een sessie over lichaam-geest technieken reeds besproken. 
Er is een verschil tussen fitheid en gezondheid. Hoe meer je beweegt, hoe fitter je wordt, maar niet noodzakelijkerwijs gezonder. Het is niet nodig om intensief te sporten, zoals bijvoorbeeld marathons lopen. Onderzoek heeft aangetoond dat een gemiddelde lichaamsoefening veel van de voordelen van intensieve oefeningen biedt, maar met een lager risico op blessures. Wandelen is een oefening die de voorkeur verdient. Het grootste voordeel voor de gezondheid wordt bereikt door 20-30 minuten per dag te wandelen, of drie keer per week 1 uur. 

De voordelen van support-groepen worden hierna besproken. 

III Liefde en intimiteit
Een van de minst begrepen en tegelijkertijd krachtigste onderdelen van het programma van dr. Ornish is de helende kracht van liefde en intimiteit. Iedereen begrijpt waarom dieet, beweging en stoppen met roken belangrijk zijn. Maar liefde en intimiteit? 
We zijn vooral gericht op zaken die gemeten kunnen worden. Maar niet alles wat telt, kan geteld worden. Niet alles wat betekenis heeft is meetbaar, omdat we niet altijd een geschikte meetmethode hebben. Studies hebben aangetoond dat mensen die zich eenzaam, depressief of geïsoleerd voelen, veel meer kans maken om ziek te worden en vroegtijdig te sterven dan degenen die gevoelens in hun leven hebben van liefde, verbinding en saamhorigheid. 
Het is niet bekend welke mechanismen verantwoordelijk zijn voor het feit dat eenzame en depressieve mensen eerder ziek worden of eerder sterven. Voor een deel hangt dit verband samen met gedrag. Mensen die eenzaam zijn of depressief, roken vaak meer, werken te hard, eten en/of drinken te veel of gebruiken drugs. 

Dr. Ornish geeft enkele voorbeelden van studies die een verband suggereren tussen eenzaamheid en depressie en een grotere kans op ziekte of eerder sterven. Van de mannen die depressief waren na een hartaanval, was 18% zes maanden later overleden, tegenover 3% van de mannen die niet depressief waren. Dat is een verschil in sterfte met een factor 6. Veel artsen vragen hun patiënten niet of ze depressief zijn, terwijl dit een groot verschil kan maken.
Bij een onderzoek van dr. T. Oxman werden zowel aan mannen als vrouwen, die een open hartoperatie moesten ondergaan, de volgende twee vragen gesteld:
- ben je lid van een groep mensen die regelmatig bij elkaar komen? Ja/nee
- haal je kracht uit een religieus geloof, wat dat geloof ook mag zijn? Ja/nee

Van de mensen die beide vragen met nee hadden beantwoord, was 21% zes maanden na de
operatie overleden, tegenover 3% van de mensen, die beide vragen met ja hadden
beantwoord. Dat is een verschil in sterfte met een factor 7.
Het verschil met de mensen die één van de vragen met ja en de andere met nee hadden 
beantwoord, bedroeg het verschil in sterfte een factor 4.
Bij bovenstaande studies waren de resultaten onafhankelijk van factoren als eet- en
rookgedrag, cholesterolgehalte e.d. Dr. Ornish kent niets in de geneeskunde dat sterfte binnen
zes maanden na een operatie op zo'n wijze beïnvloedt. Er zijn echter maar weinig artsen die
met hun patiënten over deze onderwerpen praten.
Bij een andere studie werden vrijwilligers met een verkoudheidsvirus in hun neus geïnfecteerd. Alle deelnemers werden geïnfecteerd, maar niet iedereen werd ziek. Degenen die de meeste sociale contacten hadden, zoals visites of telefoontjes van vrienden, waren significant minder verkouden dan degenen die dat niet hadden. Als we eenzaam en depressief zijn, onderdrukt dat letterlijk onze immuunfuncties. Dit is ook aangetoond bij mensen die HIV positief waren. Mensen die depressief waren, ontwikkelden twee keer zoveel aids als diegenen die niet depressief waren.
Onderzoek van dr. David Spiegel heeft aangetoond dat het deelnemen aan een support groep de levensverwachting van vrouwen met uitgezaaide borstkanker verdubbelt. 

Bij een studie van dr. F. Fawzy hadden patiënten, waarbij operatief een kwaadaardig melanoom was verwijderd, negentig minuten per week aan een support-groep deelgenomen gedurende zes weken. Vijf jaar later werd bij de deelnemers aan de support-groep een significant hoger overlevingscijfer geconstateerd in vergelijking met een controlegroep. 
Hoe kan een support groep van zes weken voldoende zijn voor dit resultaat? 
Tijdens die zes weken leren mensen allerlei vaardigheden, ze leren open naar elkaar te zijn, hoe ze hun emotionele defensie kunnen loslaten, hun hart naar elkaar kunnen openen en hoe goed het voelt als je dat doet.
Veel mensen hebben verdedigingsmuren om zich heen opgetrokken om zichzelf te beschermen tegen de buitenwereld. Die verdedigingsmuren zijn bedoeld om ons te beschermen, maar in feite isoleren ze ons. Als je niemand hebt waarbij je je veilig genoeg voelt om die verdedigingsmuren omlaag te halen, dan kan je eerder ziek worden. In feite verkorten ze de overlevingsduur. 
Het is in de reguliere geneeskunde helaas steeds minder gebruikelijk geworden om met mensen te praten over wat er omgaat in hun leven, wat er omgaat in hun hart. Dat is een belangrijke reden waarom veel mensen naar een alternatieve genezer gaan. Dr. Ornish denkt dat het belangrijk is om ook naar psychosociale, emotionele en spirituele aspecten te kijken. Medici moeten met mensen op een dieper niveau gaan werken. Hoe leven ze hun leven? Wat zijn hun waarden? En welke verschuivingen treden hierin op in tijden van crisis?
Swami Satchidananda heeft het bovenstaande een keer als volgt samengevat. Als antwoord op de vraag wat het verschil is tussen ziekte en gezondheid schreef hij: 
I-llnes we-llnes
Op het ene niveau zijn we gescheiden, er is een jou en mij, er is verschil en isolatie. Op een ander niveau zijn we deel van iets groters, dat ons allemaal met elkaar verbindt. Die verbinding kan direct ervaren worden, of via support groepen, familie, vrienden, buren of wie dan ook. Als we gevoelens van eenzaamheid, depressiviteit en isolement kunnen vervangen door gevoelens van saamhorigheid en verbondenheid, als we interesse tonen in dit soort zaken, dan worden we in plaats van technici echte healers. Daar kunnen we het grootste verschil maken, zowel in onze eigen levens als van degenen waar we zorg voor dragen.

(Noot redactie: op pagina onderzoek en voeding en via de literatuurlijst van arts/bioloog drs. E. Valstar vindt u een groot aantal studies die uitwijzen dat voeding en voedingssuppletie wel degelijk therapeutische gevolgen heeft in een behandeling bij kanker.)


Plaats een reactie ...

1 Reactie op "Dean Ornish en zijn dieetvoorschriften voor een betere gezondheid en wellicht hulp bij genezingsproces van kanker"

 • Remko Bolt :
  Al ruim 10 jaar verdiep ik mij bijna dagelijks in de wetenschappelijke studies over de gezondheidseffecten van Whole Food, Plant Based (Onbewerkte, Plantaardige Voeding).

  Ik vind het onbegrijpelijk dat ons eigen voedingscentrum.nl dat nog steeds niet omarmt. Een goede kennis van ons wordt aan cholesterolverlagende medicijnen gehouden, en ondanks herhaaldelijke verzoeken wordt er geen medewerking verleent dit probleem met voeding en leefstijl aan te pakken.

  Dit is geen zweverige ‘alternatieve geneeskunde’ meer, al vanaf 1957 is dit uitvoerig door Nathan Pritikin onderzocht en sindsdien niet alleen bevestigt door D. Ornish, C. Esselstyn en T. C. Campbell maar inmiddels talloze andere wetenschappelijke onderzoeken bevestigen dit!

  Wanneer worden onze artsen nou eindelijk eens wakker?

  Helaas worden hun salarissen betaald door de verkoop van medicijnen en niet door het genezen van mensen...

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Dean Ornish en zijn dieetvoorschriften >> Dean Ornish dieet als preventie >>