15 augustus 2011: ik ben kanker-actueel aan het herzien. Medscape schreef een mooi samenvattend artikel over de huidige stand van zaken bij vormen van leukemie.  Als u hier klikt  kunt u dit artikel vrij inzien.

zie verder in gerelateerde artikelen meer over immuuntherapie bij vormen van leukemie.

Zo begint het artikel in Medscape:

There are a significant number of patients diagnosed with acute leukemia who either fail to achieve remission or who relapse thereafter. Challenges in treating this patient population include accurately assessing prognosis of disease and whether remission can be achieved; assessing the ability of patients to tolerate aggressive salvage therapies; choosing a salvage therapy that is most likely to succeed; and identifying suitable patients for hematopoietic stem cell transplantation. Despite the development of a variety of new investigational therapies, relapsed or refractory acute myeloid leukemia remains a difficult clinical problem. Clinicians will need to consider all currently available approaches, including cytotoxic chemotherapy, targeted agents, and allogeneic stem cell transplantation, to optimize outcomes. Read more>>>>>>

d.d. 25 februari 2002: Deze week wordt een nieuw laboratorium voor gentherapie geopend in het UMCU (Universitair Centrum Utrecht) waar als eerste een trial zal worden gedaan met leukemiepatiënten. In principe zijn leukemiepatiënten redelijk goed te behandelen met chemo en/of een stamcel- of beenmergtransplantatie. Problemen die zich daarbij voordoen zijn vaak dat zich afstotingsverschijnselen voordoen of dat de 'rondzwevende' losse leukemiecellen in het bloed later weer voor een recidief zorgen. Dat was ook het grote probleem bij Shifra (zie medisch dossier Shifra), die maar liefst acht keer in remissie kwam na een stamceltransplantatie, maar toch steeds weer een recidief kreeg. Het wrange is dat Shifra en haar ouders nooit op de hoogte zijn gesteld van deze ontwikkelingen in Utrecht door de artsen in Leiden. Hoe ziekenhuizen in een klein landje als Nederland langs elkaar heen werken, ik vind dit persoonlijk niet te geloven en schandalig. Maar goed nu dan toch deze trial.

Volgens dr. Saskia Ebeling in een artikel in de Volkskrant van zaterdag 23 februari in de bijlage 'Gezondheid' en onderzoekster op de afdeling heamatologie van het UMCU wordt heel binnenkort gestart met een soort trucje van extra toe te dienen T-cellen met een zogenaamd zelfmoordcommandogen in zich verborgen. "Een sterke variant van een middel tegen koortslip en een op commando aan te schakelen zelfmoordgen vormen samen de sleutel tot een potentiële nieuwe therapie voor enkele vormen van leukemie" aldus Dr. Ebeling. In principe krijgen leukemiepatiënten een extra dosis chemo om de 'rondzwevende' kankercellen te doden. Deze zware chemokuren doden niet alleen de kankercellen, maar ook het beenmerg van de patiënt. Daarom kan een stamceltransplantatie of beenmergtransplantatie toch soms voor genezing zorgen. Echter in beenmerg bevinden zich ook T-cellen die ervoor zorgen dat lichaamsvreemde stoffen worden aangevallen en worden gedood. Bij een beenmergtransplantatie kunnen die T-cellen problemen geven omdat ze bepaalde cellen in het nieuwe beenmerg zien als lichaamsvreemd. Dit geeft vaak problemen van afstoting in bv. huid, lever en darmen.
Dr. Ebeling gaat nu proberen met een 'trucje' deze problemen te voorkomen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat isolering van T-cellen in het transplantaat zorgde voor sneller terugkomen van de leukemie. De T-cellen zijn dus nodig om de rondzwevende kankercellen toch te doden. Dr. Ebeling gaat nu de T-cellen van de stamcellen scheiden. In de T-cellen wordt een zelfmoordcommandogen ingebouwd dat pas in werking treedt als de patiënt het middel Ganciclovir, een sterke variant van een koortslipmiddel krijgt toegediend. Zodra de patiënt nu  afstotingsverschijnselen geeft wordt dit middel toegediend en plegen alle T-cellen zelfmoord en is de afstoting voorbij. Een voordeel hierbij is dat een extra grote hoeveelheid T-cellen separaat kan worden toegediend waardoor meer 'zwevende' leukemiecellen kunnen worden gedood. Het komende onderzoek in Utrecht zal nu moeten uitwijzen of dit meer leukemiepatiënten kan behoeden voor een recidief. Inlichtingen bij het UMCU, afdeling heamatologie.


Plaats een reactie ...

Reageer op "Immuuntherapie: Gentherapie afdeling in UMC gaat trial doen met leukemie en extra ingebrachte T-cellen met zelfmoordcommando gen"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Anti CD-19 CAR T-celtherapie >> Met WT1 mRNA versterkte dendritische >> Anti-CD19 CAR T-celtherapie >> Nieuwe biomarkers (mutaties >> Immuuntherapie en gerichte >> Immuuntherapie met CAR T-Cell >> Twee kinderen met ongeneeslijke >> Immuuntherapie met gemanipuleerde >> Gen therapie bij leukemie >> Immuuntherapie: Vaccin geeft >>