10 oktober 2012: Naar aanleiding van de bevindingen uit het congres Integrative Medicine waar ook Wilna Wind van de  Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) een lezing hield en durfde te beweren dat haar organisatie en de patiëntenvereningen onafhankelijk opereren van de industie dit bericht maar even naar voren gehaald. Ik heb me echt geërgerd aan de manier waarop mevrouw Wind meende tijdens dat congres de zaal toe te spreken. Helaas was er te weinig tijd voor een discussie en weerwoord.

17 november 2010: Opmerkelijk dat het NFK - overkoepelende patientenorganisatie van kankerpatientenverenigingen haar pagina met sponsors, waarop alle farmaceutische bedrijven die actief zijn in nederland,  heeft weggehaald. Blijkbaar heeft de publicatie van onderstaande daar iets mee te maken? Jammer dat hiermee weer een stukje openheid verdwijnt.

Patientenorganisaties en verenigingen worden zwaar gesubsidieerd door het bedrijfsleven en farmaceutische industrie. Daarmee blijkt de farmaceutische industrie de belangrijkste pijler onder de invloed van patiënten op het Europese beleid, aldus de consumenten- en patiëntenorganisatie Health Action International (HAI).

HAI heeft de financiële achtergrond uitgezocht van de 23 patiëntenkoepels waarmee de Europese geneesmiddelenautoriteit, de European Medicines Agency (EMA), om de tafel zit. Met deze organisaties bespreekt het EMA het Europese geneesmiddelenbeleid.

Volgens HAI stelt de autoriteit eisen aan transparantie van de organisaties op het gebied van de financiën. Maar: nog niet de helft van de organisaties voldoet aan die eisen, die al in 2005 zijn opgesteld. Volgens HAI schiet het EMA tekort in het afdwingen van financiële transparantie. In 2008 wees onderzoek door Trouw al uit dat de farmaceutische industrie de eigen lobbymacht in de EU aanzienlijk had uitgebreid door ruime patiëntensponsoring. Lees het volledige artikel met video erbij in Trouw online: http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article3168782.ece/Patientenorganisaties_steunen_vrijwel_alleen_op_geld_farmacie__.html

 


Plaats een reactie ...

Reageer op "Invloed van farmaceutische bedrijven bij patientenorganisaties is groot door zware subsidiering, soms tot 100%"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

DNA databank moet kankerpatienten >> Het is uiteindelijk onze zaak, >> Het machtige lobbynetwerk >> Prijsplafond voor medische >> Kankerpatienten en hun partners >> Pak ongezond eten en drinken >> Kwaliteit van kankerzorg in >> Mark Kendall presenteert op >> Wakker in een boze droom: >> Behandeling van kanker dreigt >>