13 september 2013: RTL nieuws besteedde gisteren ook aandacht aan onderstaand bericht en daar klinkt prof. Matthijssen een stuk genuanceerder. Bovendien vertelt Josje over haar ervaringen met orthomoleculaire ondersteuning voor haar borstkanker die heel positief waren volgens Josje. Zie uitzending van RTL 

11 september 2013: Bron: de Volkskrant

Vandaag verschijnt een paginagroot artikel onder de titel: "Kankerkuur gaat slecht samen met grapefruit" in de Volkskrant. Het artikel is een interview n.a.v. zijn oratie met prof. dr. Ron Matthijssen van het Erasmus Medisch Centrum die hiermee wil pleiten voor een individuelere benadering van de kankerpatiënt maar tegelijkertijd ook wilt waarschuwen voor gebruik van o.a. voedingsmiddelen, maar ook anti depressiva naast chemokuren bij kanker. Het hele interview over die negatieve effecten staat vol met aannames en een selectie van voorbeelden waar prof. Matthijssen stellig beweert dat die een negatief effect hebben op de werking van chemo of hormoontherapie. Echter bij al zijn stellingen, die nog eens door de Volkskrant in een apart blok punt voor punt worden toegelicht, wordt geen enkele literatuurverwijzing geplaatst naar studies die dat zouden hebben bewezen, waarmee de lezer op kan zoeken waarop prof. Matthijssen zijn uitspraken baseert. Sommige uitspraken lijken hout te snijden maar zoals gezegd de meeste van zijn uitspraken zou ik graag onderbouwd zien met bewijzen. 

Het bontst maakt prof. Matthijssen het met zijn uitspraak dat St. Jans Kruid het effect van chemo zou verminderen. Wie in pubmed zoekt naar St. Johns wort + chemo of + cancer krijgt geen enkele negatieve studie. In tegendeel, het werkzame stofje , hypericin uit St. Jans kruid, lijkt juist de bijwerkingen van chemo te verminderen en de effectiviteit te vergroten. zie ook deze meta analyse van Canadese onderzoekers: Hypericins as Potential Leads for New Therapeutics die we al in 2004 en later 2011 plaatsten op kanker-actueel.

Dat prof. dr. Mattthijssen aandacht vraagt voor een individuelere benadering van kankerpatiënten kan ik alleen maar toejuichen, maar om dat dan te doen met een stemmingmakend interview en oratie aan de vooravond van zijn start als hoogleraar medische oncologie is in mijn ogen een valse start.

Het artikel in de Volkskrant:

Waarom grapefruit slecht samen gaat met kankerkuur

Door: Ellen de Visser − 11/09/13, 07:46

Wie medicijnen tegen kanker krijgt, kan beter niet roken en geen hamburgers eten of antidepressiva slikken. Artsen besteden daar vaak te weinig aandacht aan.

Twee borstkankerpatiënten met een vergelijkbaar type tumor krijgen hetzelfde medicijn in een identieke dosis maar bij een slaat de behandeling veel beter aan dan bij de ander. Kwestie van geluk? Nee. Het kan zijn dat de ene vrouw rookt, of een antidepressivum slikt, of denkt er goed aan te doen om een kruidenmiddel te gebruiken. Het kan ook zijn dat de een de antikankerpil 's morgens neemt en de ander 's avonds. Het is zelfs mogelijk dat het grote verschil te maken heeft met de grapefruit die een van beiden elke ochtend eet.

Persoonlijke kenmerken van patiënten bepalen in hoge mate het succes van een kankerbehandeling en artsen moeten daar veel meer rekening mee houden. Dat is de boodschap van de oratie die internist-oncoloog Ron Mathijssen vrijdag uitspreekt aan het Rotterdamse Erasmus MC. Lees verder>>>>>

 


Plaats een reactie ...

Reageer op "Waarom grapefruit slecht samen gaat bij chemokuren. De Volkskrant publiceert een stemming makend interview met Prof. dr. Matthijssen over rol van voeding en kruiden, o.a. St. Jans Kruid, naast chemo."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

DNA databank moet kankerpatienten >> Het is uiteindelijk onze zaak, >> Het machtige lobbynetwerk >> Prijsplafond voor medische >> Kankerpatienten en hun partners >> Pak ongezond eten en drinken >> Kwaliteit van kankerzorg in >> Mark Kendall presenteert op >> Wakker in een boze droom: >> Behandeling van kanker dreigt >>