20 oktober 2012: Bron: Trouw

Het patent van Arimidex - anastrozole is verlopen. Dit betekent dat apothekers het zelf mogen maken. En ook dat zorgverzekeraars alleen nog het merkloze goedkope Arimidex - Anastrole vergoeden. Alleen als er een medische noodzaak is dan vergoedt de zorgverzekeraar het originele Arimidex - Anastrozole. Verschillende patiënten hebben al geklaagd over andere en ernstigere bijwerkingen die zij ervaren bij de goedkopere varianten van Arimidex - Anastrozole. Dit zou natuurlijk niet mogen want de werkzame stof moet hetzelfde blijven en zijn, maar de controle daarop laat veel te wensen over. Trouw van 18 oktober 2012 heeft hierover een artikel gepubliceerd en is interessant te lezen hoe er tot in de apotheek blijkbaar gerotzooid wordt met medicijnen. Allemaal onder druk van de ziektekostenverzekeraars.

Een citaat uit het artikel van Trouw:

Dat heeft onaangename kantjes, vindt Valerié de Winter (ze wil niet met haar echte naam in de krant, red.). Haar oncoloog schreef Arimidex voor, een middel voor de nabehandeling van borstkanker, waarvan een kuur van drie maanden 150 euro kost. Arimidex wordt op de markt gebracht door Astra Zeneca. Maar het patent op dat medicijn is verlopen en elke farmaceut mag het nu maken. "Sindsdien willen apothekers Arimidex niet meer leveren", zegt De Winter. Want apothekers krijgen van de zorgverzekeraars alleen nog voor het goedkoopste medicijn betaald. De Winter kan Arimidex alleen krijgen als ze dat volledig zelf betaalt.

Maar wat is precies het probleem met het merkloze medicijn? Daarin zit toch dezelfde werkzame stof als in Arimidex, anastrozol? De Winter: "De bijwerkingen van Arimidex zijn licht. Bij het merkloze medicijn krijg ik snel zware hoofdpijn en overgangsklachten. Ook heb ik last van hevige baarmoederlijke bloedingen."

Lees het volledige artikel hier in Trouw


Plaats een reactie ...

3 Reacties op "Arimidex - anastrozole verliest patent en wordt niet meer altijd vergoed. Goedkope varianten van Arimidex geven meer bijwerkingen."

 • Agnes :
  Arimidex een tijdje niet gekregen en een goedkope variant anastrozol, maar daardoor werden de klachten veel erger. Was mezelf niet meer en down en stram, nu weer Arimidex gekregen en na aantal dagen voelde ik me weer happy en afname van de andere klachten.
  • j de feijter :
   wat is het verschil tussen arimidex en
   arimidex anastozolo
 • nathalie :
  precies de goedkope versie anastozole geeft heftige hoofdpijn waar ik normaal geen last van had.schandalig!

Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

DNA databank moet kankerpatienten >> Het is uiteindelijk onze zaak, >> Het machtige lobbynetwerk >> Prijsplafond voor medische >> Kankerpatienten en hun partners >> Pak ongezond eten en drinken >> Kwaliteit van kankerzorg in >> Mark Kendall presenteert op >> Wakker in een boze droom: >> Behandeling van kanker dreigt >>