De Volkskrant meldt maandag 29 oktober op de voorpagina dat een 32 jarige man uit Waalwijk genezen is van zijn leukemie dankzij de behandeling met het bloed uit de navelstreng van zijn dochtertje. Volgens de Volkskrant is dit de eerste keer dat in Nederland een volwassen man met succes wordt behandeld met navelstrengbloed. De man leed al sinds 1995 aan een chronische vorm van leukemie. Omdat er geen geschikte donor kon worden gevonden voor een stamceltransplantatie hadden de artsen de man verteld dat hij in principe ongeneeslijk was. Recent was er in Amerika veel ophef over een ouderpaar dat via IVF een kind wilde verwekken, met uitdrukkelijk de bedoeling het navelstrengbloed van dat kind te gebruiken om haar broertje die aan een ongeneeslijke vorm van leukemie leed te redden. Het embryo van deze mensen was vooraf getest op geschiktheid als donor voor het kind met leukemie. Normaal gesproken wordt bij een stamceltransplantatie bloed van de moeder of vader of van de zusjes of broers gebruikt. In andere gevallen wordt een donor gezocht in de wereldbloedbank. (zie ook medisch dossier Shifra die ook een stamceltransplantatie heeft ondergaan met bloed/beenmergcellen van Marina haar moeder). De Nederlandse mensen wisten echter op het moment van de IVF-behandeling die zij deden niet van de mogelijkheid dat een transplantatie met navelstrengbloed een mogelijke redding voor de vader zou kunnen betekenen. De Volkskrant meldt dat de behandelend arts M.Schaap uit het Radboud ziekenhuis Nijmegen de kans op een geslaagd donorschap vooraf als erg gering had omschreven. Maar tot grote verrassing  van ieder bleken de stamcellen van de baby de juiste donorcellen te zijn voor de vader. Stamcellen in navelstrengbloed kunnen uitgroeien tot witte en rode bloedcellen en bloedplaatjes. Een stamceltransplantatie wordt sinds enkele jaren (Shifra was in mei 1998 de tweede in Nederland waarbij een stamceltransplantatie via een beenmergpunctie werd uitgevoerd) vaak uitgevoerd bij kinderen en volwassenen waarbij chemo geen resultaat heeft gehad bij de behandeling van leukemie. Normaal gesproken worden de stamcellen verkregen door een beenmergpunctie bij de donor. Sinds 1994 zijn er in Nederland 13 patiënten met een stamceltransplantatie met navelstrengbloed behandeld., elf kinderen en 2 volwassenen. 1 volwassene en vier kinderen zijn inmiddels overleden. Volgens dr. W. Fibbe van de Nationale navelstrengbloedbank is het succes van een behandeling met navelstrengbloed bij volwassenen minder groot als bij kinderen. Maar navelstrengbloed is volgens Fibbe in de Volkskrant een goed alternatief als er geen geschikte donor in de familie kan worden gevonden. 

Voor een mooi achtergrondverhaal van hoe Jan-Willem de Hoop zijn 'genezing' via Yaël zijn dochtertje heeft ervaren zie de Voorkant van de Volkskrant van maandag 29 oktober 2001, (achterkant van de hoofdbijlage).

Een kort citaat uit dat artikel: iedere keer als ik naar Yaël kijk, besef ik dat ze als een engel is gezonden. In het ziekenhuis mocht ze af en toe bij me zijn. Op mijn schoot in een rolstoel in de sluis van een gesloten afdeling. Zo'n klein, mooi, onschuldig meisje; die momenten zal ik mij zo lang ik leef blijven herinneren. elke vader kan je vertellen dat hij zijn kind tegen elke prijs zou beschermen. Maar bij ons was het andersom. Ze heeft me bevrijd uit de cirkel van angst waarin ik zeven jaar heb moeten leven.




Plaats een reactie ...

Reageer op "Ervaringsverhalen van leukemiepatiënten: Nederlandse man genezen door het bloed van zijn dochter"


Gerelateerde artikelen
 
tilman spierkracht dr. Meijer emoties Avastin bevacizumab mantel cell lymfoma - MCL Taohongsiwu decoction lichaamsgewicht haricots prognose op chemo gevoeligheid dr. Verhoeven jodium huidontstekingen chemobestraling Justin Sonnenburg en Erica Sonnenburg

Gerelateerde artikelen

Algemene informatie over vormen >> Belangrijke abstracten van >> Belangrijke abstracten van >> Complementaire / aanvullende >> Preventie: Foliumzuur inname >> ALL - Acute lymfatische Leukemie: >> AML - Acute Myeloide Leukemie, >> APL: ATRA - All-trans Retinoic >> CML - Chronische Myeloide >> CLL - Chronische Lymfatische >>