6 december 2019: Lees ook dit artikel:
6 mei 2018: Minister Bruins had geantwoord op de open brief over leefstijlgeneeskunde. De mede ondertekenaars van die brief ( Ben van Ommen (principal scientist TNO) en Hanno Pijl (hoogleraar diabetes LUMC)) hebben daarop namens het Nederlands Instituut voor Leefstijlgeneeskunde weer geantwoord met een nieuwe open brief, klik op de titel voor de hele brief, klik op de vetgemaakte links voor de motie van mevr. Ellemeet en de uitgeschreven discussie in de Tweede Kamer:
Beste minister Bruins, leefstijlgeneeskunde bestaat wel
Beste minister Bruins,
Op de motie van mevrouw Ellemeet antwoordde u onlangs: “Er is niet zoiets als leefstijlgeneeskunde”. Welnu, u bent verkeerd geïnformeerd. We zetten dit graag recht.
Laten we beginnen bij de definitie van geneeskunde (Van Dale): wetenschap die de oorzaak en de aard van ziekten opspoort en er de geneesmiddelen (= middel om genezing te bewerkstelligen; medicijn) voor aanwijst. En laten we die definitie toepassen op leefstijl-gerelateerde ziekten, met type 2 diabetes als prototype. We kennen de belangrijkste oorzaak hiervan, namelijk leefstijl. En inmiddels is het beste geneesmiddel voor deze ziekte aangewezen met een krachtige wetenschappelijke basis: leefstijlaanpassing is met afstand het meest effectief. Sterker: leefstijl is het enige medicijn voor type 2 diabetes, want alleen dit kan genezing bewerkstelligen. Alle andere geneesmiddelen – pillen en insuline dus – verlagen de bloedglucose, maar laten de onderliggende problemen onaangeroerd en genezen daarom niet.
Interactie tussen genen en leefstijl
Om het nog duidelijker te zeggen: farmaceutische preparaten zijn volgens de definitie van geneesmiddel, geen medicijn. En leefstijl is hier dus geen preventie, maar geneeskunde. Overigens zijn vrijwel alle chronische, niet-overdraagbare aandoeningen waar 8,5 miljoen Nederlanders mee worstelen, het gevolg van interactie tussen genen en onze leefstijl. Onze genen kunnen we niet aanpassen. Onze leefstijl wel.
“Leefstijl is het enige medicijn voor type 2 diabetes, want alleen dit kan genezing bewerkstelligen”
Geen plaats voor leefstijlgeneeskunde
Wellicht bedoelde u “Leefstijlgeneeskunde wordt niet toegepast”. Die uitspraak zou beter kloppen. In de praktijk van de Nederlandse gezondheidszorg heeft leefstijlgeneeskunde geen plaats. Dat heeft historische wortels. Wij wachten af tot mensen ziek worden en verwachten vervolgens van de dokter dat hij het probleem met een pilletje of operatie oplost. Honderd jaar geleden voldeed dat model van de gezondheidszorg. Infectieziekten en ongevallen vormden de grootste problemen.>>>>>>>lees verder
16 april 2018: Bron: Foodlog en De Morgen
Aanvullend op onderstaande brief zou u ook dit artikel kunnen lezen:
"We serveren junkfood in ziekenhuizen"
Britse cardioloog Aseem Malhotra wil Europa wakker schudden over de manipulatie door de industrie
Dat vindt de Britse activistische cardioloog Aseem Malhotra van o.a. The truth about fat and sugar is finally explained, die al jaren probeert iets te doen tegen de oorzaken van obesitas en overmedicalisering en nu in het Europese Parlement daarvan de Europese politici gaat proberen te overtuigen.>>>>>>>>lees verder
4 april 2018: Bron: NRC
In de NRC van 4 april is een open brief aan de minister gepubliceerd met als titel:
Gezondere levensstijl is een onderschat medicijn voor de moderne mens
Bron: NRC
In de brief pleiten de schrijvers voor levensstijlgeneeskunde met dit als slotalinea:
Volwassen onderzoeksbudget
Als het kabinet een bestendige trendbreuk in de zorgkosten wil realiseren, dan biedt maximale inzet op leefstijlgeneeskunde ons inziens het meeste perspectief op medische en financiële winst. Voorwaarde is dan wel dat leefstijlgeneeskunde een volwassen onderzoeksbudget krijgt, meer ruimte in het curriculum en voldoende betaaltitels in de basisverzekering. Daarnaast verdient het wellicht een volwaardig medisch specialisme: de leefstijlspecialist.
Wij zien een ongekend groot potentieel aan medische en financiële winst: voor patiënt, premiebetaler en overheid. Om dit te benutten is wel politieke slagkracht nodig. De drie bewindslieden van VWS maken een enthousiaste en doortastende indruk en wij kennen het VWS als een slim departement. Wij nodigen de bewindslieden daarom uit om vol in te zetten op leefstijlgeneeskunde. Het debat van 4 april is een ideaal moment voor een startschot.>>>>>>>lees de hele brief verder in de NRC
Ondertekenaars: Prof. dr. Casper van Eijck, chirurg; prof. dr. Jim van Os, hoogleraar psychiatrie, lid KNAW, vz. Herseninstituut UMCU; prof. dr. Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie, lid Gezondheidsraad; prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie; Margo Vliegenthart, vml. staatsecretaris van VWS en SER-lid; dr. Machteld Huber, arts, voorzitter van Instituut Positieve Gezondheid/ Rijksbrede programma Positieve Gezondheid; drs. Nguyen, huisarts, bestuurder LHV; dr. Janneke Wittekoek, cardiologe, publiciste; dr. Bram Bakker, psychiater, publicist; dr. Remko Kuipers, farmacoloog, cardioloog; drs. Tamara de Weijer, vz. Arts & Voeding, huisarts, promovenda; drs. Adjiedj Bakas, trendwatcher; drs. Martijn van Winkelhof, fiscaal econoom, bedrijfskundige, publicist; drs. Mikkel Hofstee, CEO Lifeguard, auteur van Oermens 2.0; drs. J.W.P.M. Peeters, bedrijfsarts te ‘s-Gravenhage, docent LUMC; dr. H.c. Peter Kapitein, patient advocate Inspire2Live.
Plaats een reactie ...
1 Reactie op "Leefstijlgeneeskunde – preventief én curatief - levert veel voordelen op, zowel medisch als financieel voor zowel patiënt, de premiebetaler en de overheid."
Gerelateerde artikelen
- Nieuwe Europese richtlijn over obesitaszorg bij patiënten met gastro-intestinale en leveraandoeningen gaat vooral over voeding en leefstijl
- Open brief van arts en leefstijl aan staatssecretaris Paul Blokhuis over aandacht voor gezonde leefstijl ondertekent door duizenden artsen en dietisten
- Leefstijlcoach wordt vanaf 1 januari 2019 vergoed vanuit de basisverzekering voor mensen met overgewicht
- Leefstijlgeneeskunde – preventief én curatief - levert veel voordelen op, zowel medisch als financieel voor zowel patiënt, de premiebetaler en de overheid.
- Leefstijlgeneeskunde: wetenschappelijk rapport met bewijzen dat leefstijlgeneeskunde een volwaardige plaats verdient in onze gezondheidszorg is gepubliceerd
Zoals het artikel zegt: de positieve effecten van gezonde leefstijl zijn onderschat. En daar ben ik het roerend mee eens. Lang niet iedereen weet wat er ook onder de noemer 'leefstijl' behoort. Iedereen weet wel dat je dan gezonder met eten, maar verder dan dat komt men nog niet. En leefstijl omvat nog zoveel meer... beweging, rust/niets doen, ontstressen, angst en negativiteit verminderen, gezonde omgeving creeeren, goed voor jezelf zorgen, mindset, en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Weet je intussen wel dat dit 'leefstijl' inhoud, dan is het nog de kunst om dit te gaan doen. Want HOE pak je dat dan aan? En HOE hou je dat vol?
Dat is niet met 1 'pil' als 'ik eet geen geraffineerde suikers meer' opgelost. We leven in een tijd dat we quick-fixes willen.Dat zijn we gewend. Maar dit is geen quick-fix. Dat is dagelijks bewust ermee bezig zijn, totdat het in je systeem zit. De 'automatische piloot'zeg maar. En dat kan, dat is haalbaar, als je je er maar van bewust bent hoe belangrijk het voor je is, voor je gezondheid is, voor je leven is.